Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2013 – etapa a XVl-a

Image

Ploaia poate fi un factor important în a treia săptămână a cursei, iar prima etapă în care aceasta şi-a anunţat apariţia este chiar cea de marţi, atunci când caravana va parcuge 168 de kilometri între Vaison-la-Romaine şi Gap. Pe traseu se află trei ascensiuni repertoriate, ultima fiind Col de Manse (9,5 kilometri lungime, pantă medie 5,2%), care va fi urmată de o coborâre de 11,5 kilometri, aşa cum s-a întâmplat în 2011, cu ocazia precedentei vizite la Gap.

Cum s-a anunţat ploaie, asta i-ar putea determina pe adversarii lui Chris Froome să iasă la atac. Primul nume care vine în minte este cel al lui Alberto Contador, deoarece spaniolul nu doar că rămâne în continuare periculos, în ciuda întârzierii de la general, dar şi pentru că el “a aprins artificiile” la Gap în urmă cu doi ani, când a fost urmat de Cadel Evans, iar cei doi i-au luat 66 de secunde principalul favorit de la acea vreme, Andy Schleck. Cum sunt binecunoscute problemele lui Froome pe coborâre, o nouă acţiune riscantă a lui Contador îl poate ajuta pe rutierul echipei Saxo-Tinkoff să mai recupereze din diferenţa care îl separă de britanic.

Este foarte posibil ca marţi să avem două curse în aceeaşi etapă: una pentru clasamentul general şi una pentru victorie, care să fie obţinută de un om aflat în evadare. Candidaţii la un succes în oraşul din departamentul Hautes-Alpes sunt Thomas Voeckler, Jeremy Roy, Pierrick Fedrigo, Johnny Hoogerland, Philippe Gilbert, Peter Sagan, Sylvain Chavanel, Michael Albasini, Damiano Cunego sau Gorka Izagirre. Cei mai mulţi vin de la echipe care nu au obţinut până acum un rezultat notabil în Marea Buclă şi sunt disperate să nu plece de acolo cu mâna goală.

Va fi pentru a 22-a oară când o etapă din Le Tour se va încheia la Gap. Primul câştigător acolo a fost belgianul Jef Demuysere, care i-a învins pe italienii Antonio Pesenti şi Rafaele Di Paco. Cel mai celebru rutier născut în Gap este Richard Pianaro; născut în 1949, acesta a participat la ediţia din 1975 a Turului Franţei şi a terminat pe locul 64 în clasamentul general, adjudecat de Bernard Thevenet.

Single Post Navigation

8 thoughts on “Turul Franţei 2013 – etapa a XVl-a

  1. mihaicc on said:

    Contador misjudged a tight right-hand bend and came off his bike, with Froome, who was in hot pursuit, just missing the Spaniard but being forced on to the side of the road.

    Froome said afterwards: “Saxo Bank, Alberto and (Roman) Kreuziger were taking too many risks on the descent.

    “If you ask me, it was dangerous for Alberto to do that. There was no need for it. They don’t attack on the climbs, but they attack on the descents.”

    Contador said: “It was a tight bend, I tried my best not to crash. It’s not my intention to hurt anyone but we’re racing.”

    :):):) O noua regula: poti ataca doar pe ultima catarare si doar in etapele cu finis in catarare.

    https://pbs.twimg.com/media/BPTxZUlCEAAxZhl.jpg:large

    • Adevarul este ca Alberto Contador a cam atacat inutil pe coborare. Nu pe o astfel de coborare trebuie sa incerci sa il distantezi pe Froome (mai ales cand acesta are un coleg alaturi), ci pe una din etapele montane care urmeaza. E bine ca nu renunta, ca risca, dar trebuie sa stie cand sa o faca, deoarece a fost aproape sa fie el scos din calculele pentru podium. Sa vedem cum se va simti la contratimp.

      • mihaicc on said:

        Da, cum citeam si pe inrng, lua curbele ca un copil care il copia pe Pedrosa si ca un barbat care sa-l intimideze pe Froome 🙂

        Iar daca Froome pierdea 10-20 de secunde, ce se intampla? Mai mult se obosea spaniolul sa le culeaga decat Froome sa le piarda. De ce il urma in fiecare curba atat de aproape? Vrea sa fie patron, sa controleze, dar nu vrea sa isi asume riscurile.

        Nibali a coborat mult mai bine in Giro din acest an, chiar daca era sa cada nu se lasa (Contador?), coboara mult mai bine per general decat Froome (cel putin avand in vedere anul trecut).

        Exista piatra cubica, exista Cauberg, exista curse intre Antwerp si Rotterdam cu viteza medie de peste 50km/h, exista Zoncalan, Ventoux sau Angliru, exista dealuri de 3 km si 25% rampa. Oare nu e loc pentru un temerar coborator care sa poata pierde 2-3 minute pe urcare ca apoi sa ii prinda pe cei mai buni cataratori pe coborare? Cam lipseste un asttfel de bun vitezist. Iti trebuie o doza de nebunie (sau „testicule”) si o doza si mai mare de tehnica sa faci asta, sunt abilitati care te pot duce de pe podium pe ultimul loc sau de pe locul 5 pe podium.

        Cel putin din acest punct de vedere tdf-ului ii lipseste un Nibali sau Savoldelli.

        Cum pare sa cunosti destule, poate dupa turul francezilor sa faci un „reminder” al celor mai buni coboratori de-a lungul timpului (sau daca exista deja sa-mi dai cu linkul in cap :D). E ceva mai greu de urmarit, pentru ca de obicei marile tururi s-a bazat exclusiv pe urcari ca sa-si diferentieze campionii, mai rar sa fie vreunul cunoscut ca stie mai bine cum functioneaza gravitatia.

        Ar merge o „cronodiscesa” cum a fost la Sanremo, ca prolog in marile tururi din cand in cand. Cum ziceai si tu, nimeni nu te obliga sa mergi cu 40 km/h inainte de Ventoux, nimeni nu te obliga sa risti pe coborare, dar daca totusi o faci, nu te mai plange dupa.

        • M-am uitat inca o data la finalul de ieri si am ajuns la concluzia ca Alberto Contador nu a atacat pe coborare pentru a castiga 10-20 de secunde, ci pentru a-l forta pe Froome sa greseasca. Este o tactica inteligenta: l-a simtit pe Froome ca este tensionat si ca in continuare e convins ca lupta la general e deschisa, asa ca vrea sa il forteze sa il urmareasca de fiecare data pe coborare, astfel incat sa greseasca si sa iasa in decor.
          O sa ma gandesc la lista celor mai buni coboratori din istorie. Din plutonul actual, cei mai buni (in opinia mea) sunt Nibali, Cancellara, Sanchez, Hushovd, Sagan si Arroyo.

          • mihaicc on said:

            Samuel sau Luis Leon? Desi lumea cand se refera la al doilea ii zice tot numele de obicei 🙂

            • Samuel Sanchez, desi nu este cel mai bun pe coborare, asa cum se spune. Cauta un video pe YouTube cu Cancellara in Turul Frantei, coboara de-a dreptul incredibil acolo. E adevarat, il ajuta si kilogramele in plus, insa e peste Sanchez si chiar Nibali.

  2. mihaicc on said:

    Hmm asa e cand te iei dupa citate din alte site-uri, la interviu a zis ca ataca oriunde si Porte a zis ca se pastreaza turul interesant daca Saxo raman la fel de agresivi. Froome ii multumea lui Porte ca l-a ajutat sa scape de atacurile lu Contador dinainte coborarii. Mollema era sigur pe el, a urcat majoritatea timpului in foaia mare zicea.

    http://cyclingtips.com.au/2013/07/2013-tour-de-france-stage-16-results/ care zic ca si-au luat textul via AFP.

    Mai bine cu video decat cu ce franturi intelege un reporter dintr-un interviu.

    • Acum sa nu mai ai voie sa ataci ca nu vrea adversarul mi se pare o tampenie. Cred ca fiecare trebuie sa fie pe barba lui, iar daca unul vrea sa-si asume riscuri mari e treaba lui. Ceilalti se pot adapta sau renunta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: