Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Istorie pe Mont Ventoux

Image

Mulţi au spus că etapa a XV-a a Turului Franţei va rămâne una legendară, datorită atacurilor date de Chris Froome, care a luat cursa pe cont propriu în ultimii şapte kilometri şi s-a mai apropiat cu un pas de cucerirea tricoului galben. Evoluţia britanicului în vârstă de 28 de ani a fost una de-a dreptul incredibilă şi entuziasmantă, accelerările sale pe cele mai dificile porţiuni ale căţărării din Provence având rolul de a produce atât spectacol, cât şi rumoare. Primul britanic triumfător pe “Muntele Chel” (coincidenţă sau nu, ultimul său atac a fost dat în dreptul monumentului închinat memoriei lui Tom Simpson), Froome a intrat în istorie nu doar datorită acestui fapt, dar şi pentru că a devenit doar al doilea purtător de tricou galben (după Eddy Merckx, în 1970), care s-a impus pe Mont Ventoux.

La fel ca belgianul la acea vreme, ciclistul echipei Sky a avut acum nevoie de intervenţia medicilor după etapă şi a primit oxigen aproximativ zece minute, fiind marcat de efortul depus în una dintre cele mai dificile zile din acest Tur al Franţei (acesta a fost motivul pentru care a fost întârziată ceremonia de premiere). Pe lângă forţa sa uluitoare, Chris Froome a avut de câştigat şi de pe urma muncii excelente depuse de colegii lui, Peter Kennaugh şi Richie Porte, care l-au protejat şi l-au adus în poziţia perfectă cu opt kilometri înainte de sosire. Practic, a fost o revanşă a lui Sky, după ce s-a întâmplat duminica trecută, atunci când şi-a lăsat liderul singur aproape toată etapa.

Extrem de importantă după victoria categorică a lui Froome va fi reacţia pe care o vor avea adversarii săi, în special Alberto Contador. Spaniolul, cu mari probleme pe Mont Ventoux, a spus încă o dată că nu renunţă la luptă, dar vorbele sale vor trebui dublate de fapte în ultima săptămână, care va aduce câteva zile dificile în Alpi. Senzaţia generală este că britanicul şi-a surclasat rivalii nu atât la nivel fizic, cât mental, aceştia fiind acum incapabili să se mai motiveze pentru a încerca să îi pună probleme.

Dacă este aşa sau nu, vom afla începând de marţi, când traseul oferă o oportunitate importantă pentru rutierii dispuşi să îşi asume riscuri. Până atunci, Chris Froome poate sta liniştit, savurându-şi victoria, datorită căreia nu doar că se află foarte aproape să se impună în ediţia centenară a Marii Bucle, dar şi-a găsit deja un loc în galeria marilor ciclişti din istoria cursei.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: