Kittel, noul rege al sprintului
Argos-Shimano a venit în Turul Franţei cu un obiectiv pe care îl au majoritatea echipelor: o victorie de etapă. La jumătatea cursei, echipa olandeză se poate lăuda cu un bilanţ excelent, trei succese şi o zi în tricoul galben, toate aceste rezultate fiind aduse de un senzaţional Marcel Kittel, care a confirmat că este viitorul sprintului, lucru afirmat şi de principalii săi adversari în Marea Buclă, André Greipel şi Mark Cavendish, pe care germanul în vârstă de 24 de ani i-a învins la Saint-Malo, respectiv la Tours.
Fost contratimpist la tineret, ciclistul echipei Argos-Shimano este noua senzaţie a Turului Franţei (un moment care urma să apară, singura întrebare fiind când se va întâmpla asta), iar evoluţia sa din ultima săptămână şi jumătate i-a asigurat deja un loc în cartea de istorie a cursei, deoarece Kittel a devenit doar al şaselea rutier german care câştigă cel puţin trei etape la o singură ediţie, după Rudi Altig (1962 şi 1966), Dietrich Thurau (1977), Erik Zabel (1997 şi 2001), Jan Ullrich (1998) şi André Greipel (2012).
De câţiva ani, televiziunile din Germania, deranjate de scandalurile de dopaj din ce în ce mai frecvente din Turul Franţei, dar şi de faptul că în acestea au fost implicaţi oameni ca Erik Zabel, Jan Ullrich sau Stefan Schumacher, au hotărât să nu mai transmită Turul Franţei. Acum, când Kittel, Greipel şi Tony Martin au adus cinci succese în cele 12 etape desfăşurate de la startul competiţiei, poate nu ar fi o idee rea ca ARD, ZDF şi principalele ziare germane să lase ipocrizia deoparte şi să le acorde rutierilor săi atenţia cuvenită.
PS: parcursul lui Marcel Kittel îmi aduce aminte de cel al lui Mark Cavendish la primele sale două participări în Le Tour. Atât germanul, cât şi britanicul au abandonat la ediţia de debut, fără să bifeze vreun succes. Un an mai târziu, s-au întors, făcându-şi potenţialul imens. Cavendish a câştigat patru etape în 2008, Kittel are trei acum şi încă două oportunităţi.