Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Irlanda, după 21 de ani

În 1992, Stephen Roche câştiga în localitatea La Bourboule o etapă valonată din Turul Franţei, printre rutierii pe care i-a învins numărându-se Viatcheslav Ekimov, Claudio Chiappucci, Laurent Jalabert sau Miguel Indurain. Timp de mai mult de două decenii, aceea a rămas ultima victorie a unui ciclist irlandez în Turul Franţei, o cursă pe care acelaşi Roche şi-a trecut-o în palmares în 1987, după o luptă aprigă cu spaniolul Pedro Delgado. La acea vreme, Daniel Martin, unul dintre nepoţii lui Roche, încă nu împlinise şase ani şi de abia făcuse cunoştinţă cu bicicleta, cea care avea să-l ajute să găsească gloria.

Etapa a lX-a a Turului Franţei 2013 a fost una de-a dreptul nebună, aşa cum nu am mai văzut de doi ani (mai multe despre ce s-a întâmplat duminică, în concluziile primei săptămâni), iar un mare merit l-a avut Garmin-Sharp, care a promis că va crea haos şi exact asta a făcut. Pornită la atac încă de la startul ultimei zile petrecute în Pirinei, gruparea americană a dat lovitura la final, datorită insistenţei şi instinctului de luptător al lui Daniel Martin, care a transformat un avantaj minim într-un succes uriaş, nu doar pentru Irlanda, ci şi pentru Garmin, o echipă ale cărei speranţe la clasamentul general primiseră o lovitură puternică la Ax 3 Domaines.

Doar al cincilea rutier irlandez triumfător într-o etapă din Le Tour (după Seamus Elliott, Sean Kelly, Stephen Roche şi Martin Earley), Daniel Martin atrage prin spectacolul pe care îl oferă de fiecare dată şi prin faptul că atunci când atacă, mereu dă totul, ca şi cum nu ar mai urma ziua de mâine. Odată cu succesul de duminică, ciclistul în vârstă de 26 de ani (aflat la cel mai bun sezon al carierei) nu doar că a devenit unul dintre favoriţi în Turul Lombardiei, dar şi-a depus candidatura la un loc pe podium în Marea Buclă peste câţiva ani, atunci când cu siguranţă constanţa într-o cursă de trei săptămâni şi contratimpul individual nu vor mai reprezenta puncte slabe pentru el.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: