Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2013 – favoriţii la tricoul alb cu buline roşii

Este cel mai imprevizibil tricou distinctiv, întotdeauna fiind dificil de dat un pronostic în ceea ce priveşte câştigătorul. Un motiv ar fi că oamenii de clasament general nu sunt interesaţi de el, ultimul câştigător de Tur al Franţei care a plecat acasă cu tricoul alb cu buline roşii fiind Eddy Merkcx, în 1970. E adevărat, mulţi dintre cei care l-au câştigat de atunci au fost căţăratori adevăraţi, ca Lucien Van Impe sau Claudio Chiappucci, dar în ultimii ani a devenit o tradiţie ca această tunică să fie îmbrăcată la Paris de ciclişti care doar au adunat puncte în evadări, aşa cum a fost cazul cu Anthony Charteau sau Thomas Voeckler.

Cum lupta pentru tricoul galben este din ce în ce mai acerbă şi îi consumă pe rutieri enorm nu doar din punct de vedere fizic, ci şi psihic, ierarhia căţărătorilor a devenit o afacere între oamenii din rândul al doilea, care încearcă să îşi pună cumva amprenta asupra cursei sau să îşi asigure un contract bun pentru sezonul următor. Ediţia din acest an va avea 62 de căţărări, dintre care şapte de categorie specială. Acestea aduc şi cele mai multe puncte, 25. La fel ca în trecut, dacă finalul etapei este într-o ascensiune de categoria a doua, întâi sau specială, punctele se dublează, organizatorii dorind prin asta să echilibreze lupta pentru tricou, astfel încât la acesta să aibă şanse şi rutierii de clasament general, care se vor afla în prim-plan doar pe ultima căţărare a zilei.

Cine sunt candidaţii la tricoul alb cu buline roşii? Dacă vorbim despre favoriţii la tricoul galben, atunci Chris Froome, Alberto Contador şi Joaquim Rodriguez nu pot fi scoşi din calcule. Mai mult ca sigur însă, câştigătorul nu va veni din această categorie. Asta înseamnă că Pierre Rolland, Thomas Voeckler, Johnny Hoogerland, Mikel Nieve, Daniel Martin, Brice Feillu sau Daniel Navarro vor încerca să îşi adjudece această tunică până la Paris. Important pentru cei interesaţi de această ierarhie va fi ca în clipa în care se vor decide să meargă pentru tricoul alb cu buline roşii, şansele lor de reuşită depinzând de întârzierea pe care o vor avea în clasamentul general.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Turul Franţei 2013 – favoriţii la tricoul alb cu buline roşii

  1. Mihai Cazacu on said:

    Îi mănâncă Voeckler pe toţi.

    • Ceva ma face sa cred ca nu va fi asa. Anul trecut a mers extraordinar, dar traseul a fost mai usor si nu trebuie sa uitam nici cu cine a luptat pentru tricou. Cred ca anul acesta va tinti o victorie de etapa, pentru clasamentul respectiv ma astept sa se bata cataratori adevarati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: