Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2013 – favoriţii la tricoul alb

Thibaut Pinot – francezul s-a făcut remarcat încă din 2010, atunci când a devenit cel mai bun căţărător al Turului Romandiei, la doar 20 de ani. De atunci, a urmat o serie impresionantă de rezultate, dintre care se evidenţiază victoria de etapă obţinută la ediţia precedentă a Marii Bucle şi locul zece pe care a terminat la general. Fără îndoială, cel mai bun produs al ciclismului din Hexagon în ultimul deceniu, Pinot posedă o naturaleţe şi un zvâc care îi pun de multe ori în dificultate pe adversarii săi atunci când se află pe munţi, aspecte dublate de o rezistenţă impresionantă pentru vârsta sa. Cum şi la contratimp a făcut progrese de luat în seamă, aspect arătat în Turul Elveţiei (unde a terminat pe patru), iar toată echipa îi va fi alături, Pinot poate spera la câştigarea unui tricou alb pe care şase compatrioţi l-au mai obţinut de la introducerea acestuia.

Nairo Quintana – este doar unul dintre cei doi rutieri (celălalt fiind Vincenzo Nibali) care i-a pus probleme serioase lui Sky într-o cursă pe etape în 2013. Dacă “Rechinul” a făcut asta în Tirreno-Adriatico, Quintana a reuşit în Turul Ţării Bascilor, acolo unde a terminat în faţa lui Richie Porte şi Sergio Henao, care păreau să nu aibă nicio problemă la start în a-şi adjudeca generalul. Un obişnuit al altitudinilor ridicate (trei ani de zile, a mers la şcoală cu bicicleta, de la 1600 la 3000 de metri), sud-americanul este un talent fabulos, care a fost perfect crescut până acum de Movistar, grupare ce i-a stabilit un program aerisit în 2013 şi i-a permis să se antreneze în ţara natală vreme de două luni. Problema este că va trebui să îl susţină pe Alejandro Valverde, liderul echipei spaniole, iar asta l-ar putea costa timp important, cel puţin în prima jumătate a cursei. Dacă Valverde nu se va ridica la nivelul aşteptărilor, Quintana va primi mână liberă, însă atunci s-ar putea să fie prea târziu pentru a mai trage la clasamentul tinerilor.

Andrew Talansky – americanul a arătat că este un rutier de clasament general încă din 2010, atunci când a terminat pe locul secund Tour de l’Avenir, după Nairo Quintana. În 2012, a venit şi primul succes al carierei într-o astfel de competiţie, Tour de l’Ain, pentru ca anul acesta să încheie pe poziţia secundă Paris-Nisa, acolo unde a bifat şi o victorie de etapă. Contratimpul plat din Turul Franţei îi va pune probleme ciclistului echipei Garmin-Sharp, dar acesta va avea ocazia să recupereze timpul pierdut în etapele montane, şi nu doar pe căţărări, ci şi pe coborâri, unde este mereu dispus să îşi asume riscuri. Tot ce rămâne de văzut e în ce măsură va fi liderul lui Garmin, în condiţiile în care la start se vor mai afla Ryder Hesjedal şi Daniel Martin.

Tejay van Garderen – anul trecut, a devenit doar al treilea american din istorie, după Greg LeMond (1984) şi Andrew Hampsten (1986), care a plecat acasă cu tricoul alb. Performanţa sa, dublată de un excelent loc cinci la general, a fost cu atât mai impresionantă, cu cât el a venit în cursă ca “locotenent” al lui Cadel Evans, situaţie care se va repeta şi la ediţia centenară. Chiar dacă traseul de acum e mai dificil, asta nu înseamnă că Van Garderen nu poate lupta pentru tricoul alb, însă toate aceste calcule vor depinde de evoluţia colegului său australian. Mult mai bun pe munte decât în 2012, aspect demonstrat în toate cursele pe etape în care a participat în actualul sezon, ciclistul echipei BMC va avea nevoie şi de un pic de şansă pentru a fi din nou unul dintre protagoniştii Marii Bucle. În cazul în care o va primi, este de aşteptat să arate iar lucruri frumoase.

Single Post Navigation

One thought on “Turul Franţei 2013 – favoriţii la tricoul alb

  1. mihaicc on said:

    Votez pentru Columbia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: