Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2013 – favoriţii la tricoul verde

Mark Cavendish – campionul mondial din 2011 a avut un sezon foarte bun până acum, care “i-a cimentat” locul în galeria celor mai mari sprinteri din istorie. Nu mai puţin de 13 victorii a obţinut ciclistul originar din Insula Man, cinci dintre acestea venind în Turul Italiei, acolo unde Cavendish a cucerit şi tricoul roşu, acordat învingătorului din ierarhia pe puncte. Deşi echipa sa nu s-a ridicat mereu la nivelul lui, britanicul a dovedit că are în continuare un instinct incredibil, care îl ajută “să sară” din roată în roată în ultimii 500 de metri ai etapei, folosindu-se de adversarii săi. De la finalul Il Giro, Omega Pharma-Quick Step a făcut mai multe antrenamente pentru sprinturi, iar rezultatele ar trebui să se vadă în rundele de plat ale Marii Bucle. Cu Tony Martin sau Sylvain Chavanel ca “motoare” şi un Gert Steegmans care pare că revine la nivelul din perioada când îl lansa pe Tom Boonen, Mark Cavendish nu are cum să nu fie marele favorit la sprinturi, tot ce rămâne de văzut fiind dacă acesta se va concentra pe câştigarea cât mai multor etape sau dacă va încerca şi să-şi adjudece tricoul verde, ceea ce ar necesita o muncă suplimentară.

André Greipel – dintre favoriţii la clasamentul pe puncte, germanul în vârstă de 30 de ani a avut cel mai “aerisit” calendar în 2013, el concurând cu aproximativ două săptămâni mai puţin decât Mark Cavendish. Recent, Greipel l-a devansat pe britanic în etapele din Ster ZLM Toer, dar acesta nu reprezintă un indicator de luat în seamă, cunoscut fiind faptul că adversarul său se află mereu la un nivel scăzut în cursele dinaintea unui Mare Tur. În schimb, un aspect care nu poate fi trecut cu vederea de nimeni este cel al echipei, Lotto-Belisol având un “trenuleţ” net superior celui pe care îl oferă Omega Pharma-Quick Step. Cum Turul Franţei este singura competiţie de trei săptămâni în care André Greipel va participa în actuala stagiune, nici nu se pune problema ca acesta să nu se prezinte într-o formă excelentă la start. Dacă la asta adăugăm şi faptul că îl cunoaşte foarte bine pe fostul său coleg de la Columbia, devine din ce în ce mai clar că Greipel îi va pune lui Cavendish probleme cu care acesta nu s-a întâlnit în Giro.

Peter Sagan – ocupă locul întâi într-un clasament al succeselor din acest sezon, la egalitate cu Mark Cavendish, şi va lua startul în Turul Franţei din postura de deţinător al tricoului verde, pe care anul trecut l-a câştigat la debut. Slovacul nu este un sprinter pur, dar e extrem de imprevizibil şi curajos, aspecte de care sunt conştienţi Cavendish şi Greipel. De asemenea, ciclistul echipei Cannondale va profita din plin de etapele valonate din Corsica, dar şi din Franţa continentală, care îi pot aduce puncte ce se pot dovedi preţioase la final. Evident, şi sprinturile intermediare vor reprezenta o ţintă pentru Sagan, câteva dintre acestea fiind plasate după căţărări peste care oponenţii săi au şanse mici să treacă. Totuşi, rutierul în vârstă de 23 de ani va avea câteva obstacole în drumul său: absenţa unui “lansator” veritabil, dar şi prezenţa multor sprinteri puri în cursă, care se pot plasa între el şi cei doi rivali ai săi la tricoul verde, împiedicându-l astfel să obţină multe puncte.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: