Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Brian Cookson: “UCI are nevoie de o schimbare”

Brian Cookson

În luna septembrie, 42 de membri din întreaga lume ai Uniunii Cicliste Internaţionale îşi vor alege preşedintele pentru următorii patru ani. În mod normal, Pat McQuaid ar fi fost acesta, deoarece irlandezul era singurul candidat până mai acum câteva săptămâni, când Brian Cookson, actualul preşedinte al Federaţiei Britanice de Ciclism, a anunţat că va fi adversarul lui McQuaid.

În vârstă de 61 de ani, Brian Cookson se află la conducerea ciclismului britanic din 1997, sportul din Albion cunoscând cea mai bună perioadă din istorie de când el a fost ales (cei interesaţi să cunoască mai multe aspecte despre viaţa şi cariera englezului, le pot găsi aici). Personal, am fost curios să aflu de ce a ales să candideze la şefia UCI, cum vede situaţia ciclismului actual şi ce reforme propune, dacă va fi ales. Pentru asta, l-am contactat pe Brian Cookson la finalul săptămânii trecute şi el a avut amabilitatea de a-mi răspunde la întrebări. Ce a ieşit, în interviul de mai jos.

– Domnule Cookson, de ce aţi candidat la postul de preşedinte al Uniunii Cicliste Internaţionale?

Deoarece iubesc ciclismul şi cred cu tărie că UCI are neapărată nevoie de o schimbare completă la nivelul conducerii.

– Iniţial v-aţi arătat susţinerea pentru Pat McQuaid, dar lucrurile au luat o altă întorsătură între timp, iar dumneavoastră aţi fost deranjat de faptul că vechile probleme nu s-au rezolvat. Care sunt aceste probleme?

Toată munca bună depusă de UCI a fost afectată de lipsa de încredere pe care oamenii o au în liderii săi. Pentru prea mulţi oameni, sportul nostru este asociat cu dopajul, cu deciziile luate în spatele uşilor închise şi cu conflicte avute cu membri importanţi ai familiei ciclismului.

– De ce nu au dispărut aceste probleme până acum?

Multe dintre ele pleacă de la două lucruri, dopajul şi felul cum a fost guvernată UCI, schimbările fiind făcute fără o consultare adecvată în prealabil. Atunci când sponsorii, companiile TV şi fanii sunt afectaţi, de obicei este vorba despre unul dintre aceste două lucruri sau chiar de ambele.

– În cazul în care deveniţi preşedinte UCI, care vor fi obiectivele dumneavoastră, care credeţi că sunt schimbările majore de care are nevoie ciclismul?

Dacă voi fi ales, atunci voi:

– crea o Uniune Ciclistă Internaţională mai deschisă şi mai modernă, ce va colabora cu toţi cei implicaţi în acest sport pe care îl iubim

– separa procedurile ce ţin de lupta anti-doping de conducerea sportului

– crea o structură decizională şi o cultură bazate pe un mediu mult mai familial

– asigura o transparenţă totală în luarea deciziilor-cheie

– avea o strategie clară pentru dezvoltarea ciclismului global la fiecare nivel

– avea grijă ca acoperirea TV şi parteneriatele cu sponsorii să aducă încasări mai mari, pentru a ajuta la dezvoltarea ciclismului

Detalii ale viziunii mele pentru UCI vor fi incluse în manifestul electoral pe care îl voi face public luna aceasta.

– Vă gândiţi şi la schimbarea calendarului World Tour şi la modalitatea de acordare a licenţelor pentru echipe?

Avem nevoie de o reformă completă a structurii, astfel încât fanii să o înţeleagă mai uşor, să devină mai atractivă pentru sponsori şi să se bucure de mai multă stabilitate. Aceste aspecte vor ajuta întregul proces şi vor creşte transparenţa în ceea ce priveşte acordarea licenţelor World Tour, pentru care vor conta criterii etice şi financiare mult mai puternice.

– Cum îşi poate recâştiga ciclismul credibilitatea după aceşti ultimi ani tumultuoşi, pentru ca fanii şi sponsorii să se întoarcă la acest sport?

Indiferent dacă sunt sponsori, rutieri, fani sau reprezentanţi ai companiilor TV, oamenii trebuie să aibă încredere în UCI ca organism de conducere responsabil. Voi colabora cu Agenţia Mondială Anti-Doping pentru a crea o unitate independentă care să se ocupe de toate aspectele ce ţin de lupta anti-doping, deoarece e foarte important să recâştigăm încrederea tuturor pe parcursul acestui proces.

– În ultimii ani, ciclistele profesioniste s-au plâns de lipsa susţinerii, a curselor şi a banilor. Aveţi un plan pentru a aduce modificări şi aici?

Recent, Federaţia Britanică de Ciclism a lansat o strategie pentru a transforma ciclismul britanic pentru femei, iar ca preşedinte UCI, înlesnirea accesului femeilor, indiferent de nivel, va fi una dintre priorităţile mele. A venit momentul să impunem un salariu minim la nivel profesionist pentru rutierele din primul eşalon, dar şi pentru a susţine premii egale pentru femei în cursele organizate sub egida UCI.

– Cum îi veţi convinge pe membrii din întreaga lume să vă voteze pe dumneavoastră, şi nu pe Pat McQuaid, care este preşedinte de opt ani deja?

Aceasta nu e o campanie anti-Pat, însă Uniunea Ciclistă Internaţională are nevoie de o schimbare la nivelul conducerii. Au fost câteva greşeli în această guvernare, în special legate de dopaj, iar sportul nu poate continua să înainteze până când nu vor fi rezolvate. Principiile unei conduceri oneste, deschise şi transparente au constituit o parte integrantă a transformării Federaţiei Britanice de Ciclism şi sunt încrezător că le pot implementa şi la UCI.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: