Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Nibali şi Cavendish

Sunt cei doi oameni care şi-au pus amprenta asupra celei de-a 96-a ediţii a Turului Italiei, câştigând un total de şapte etape şi două tricouri distinctive (cel roz şi cel roşu). Primul, Vincenzo Nibali, a dat dovadă de “clasă, forţă şi modestie”, pentru a-l cita pe fostul său coleg, Ivan Basso, şi a dominat un Mare Tur la startul căruia mulţi îl creditau cu a doua şansă. Doar al treilea rutier în activitate cu două triumfuri în cursele majore, Nibali a obţinut un succes care nu poate fi contestat de nimeni, în ciuda etapelor modificate/anulate din cauza vremii şi abandonurilor unor adversari.

Aflat la Astana de ceva mai mult de şase luni, italianul a făcut alături de gruparea kazahă câteva progrese remarcabile, nu doar pe căţărări, ci şi la contratimp, acolo unde a fost ajutat, printre alţii, de Jarno Trulli, fostul pilot de Formula 1, şi Gianni Sala, specialistul în telemetrie care a colaborat cu în trecut cu Ferrari. Evident, diferenţa nu s-a realizat doar datorită calităţilor fizice, ci şi psihicului extrem de puternic, Nibali fiind unul dintre cicliştii de top ai plutonului la acest capitol. Autor al unei “triple” unice – Tirreno-Adriatico, Turul Trentino, Turul Italiei – rutierul în vârstă de 28 de ani şi-a câştigat dreptul să viseze că în următoarele sezoane va câştiga Turul Franţei, singura mare cursă pe etape care îi lipseşte din palmares.

În ceea ce îl priveşte pe Mark Cavendish, acesta a arătat încă o dată de ce este unul dintre cei mai valoroşi sprinteri din istorie, fiind şanse bune să devină cel mai mare până când se va retrage din activitate. Nimeni, poate nici britanicul, nu s-ar fi aşteptat să bifeze cinci succese din tot atâtea posibile şi să câştige şi tricoul roşu, unul rezervat căţărătorilor în ultimii ani. Cele cinci succese din Il Giro, garnisite cu adjudecarea clasamentului pe puncte, reprezintă una dintre cele mai importante performanţe ale carierei, alături de triumful de la Campionatele Mondiale, victoria din Milano-San Remo şi cele şase etape câştigate la o singură ediţie a Turului Franţei.

Ajuns la 41 de victorii în Marile Tururi, care l-au urcat pe locul cinci într-o ierarhie all-time, la egalitate cu Bernard Hinault, Mark Cavendish este în continuare cel mai rapid om din pluton, însă ştie şi el că situaţia nu va dura la nesfârşit, lucru confirmat şi de Brian Holm, directorul sportiv al lui Omega Pharma-Quick Step, care a declarat că rutierul originar din Insula Man mai are cel mult trei ani la cel mai înalt nivel. Tocmai de aceea, Cavendish va trebui să profite la maximum de fiecare oportunitate pe care o va avea, mai ales că din ce în ce mai mulţi sprinteri tineri dornici de afirmare îşi fac apariţia în plutonul profesionist.

Poate cea mai spectaculoasă cursă pe etape a sezonului, Il Giro a primit câteva lovituri neaşteptate pe parcurs, dar a rezistat şi “a trăit”, în mare şi datorită lui Vincenzo Nibali şi Mark Cavendish, actorii principali din ultimele trei săptămâni. Evident, Carlos Betancur, Rigoberto Uran, Cadel Evans şi Stefano Pirazzi au avut la rândul lor o contribuţie importantă, însă a 96-a ediţie a Corsei Rosa va fi ţinută minte mai ales datorită evoluţiei excelente a celor doi mari campioni.

Single Post Navigation

One thought on “Nibali şi Cavendish

  1. mihaicc on said:

    Kazahstan, salut folosirea corecta 🙂

    M-am saturat sa citesc peste tot cu „k” in loc de „h”.

    Altfel un Giro bun, dueluri pe urcari, dueluri si „fetite” pe coborare, sprint-uri cu final asteptat 🙂

    Vremea mai rea pare sa fie sinonima cu multe editii epice ale curselor din pensinula. Parca soarele mai mult strica Giro di Lombardia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: