Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Cine este Rigoberto Uran Uran?

Antioquia, unul dintre cele 32 de departamente ale Columbiei, este cunoscută nu doar pentru numeroasele conflicte armate, ci şi pentru cicliştii care au plecat de acolo în Europa. Printre aceştia se numără şi Rigoberto Uran Uran (explicaţia numelui său e simplă: pe părinţi îi chema Uran înainte de căsătorie, iar el a primit ambele nume, respectând astfel tradiţia prezentă în majoritatea ţărilor sud-americane), câştigătorul primei etape cu finiş în căţărare din Turul Italiei 2013. Până să îşi înscrie numele în cartea de istorie a Il Giro, unde a devenit doar al zecelea columbian care s-a impus într-o etapă, Uran a trecut printr-o perioadă foarte dificilă, ce l-a motivat să îşi facă un nume şi să îşi schimbe destinul.

Când avea câţiva ani, Rigoberto Uran a primit o bicicletă cadou de la părinţii săi şi zi de zi a ieşit la plimbare cu tatăl său, în oraşul natal, Urrao. Apoi, la 14 ani, ajutat de acesta, sud-americanul s-a înscris la un club local şi a câştigat prima cursă în care a participat, un contratimp individual. Din păcate, entuziasmul i-a fost temperat câteva luni mai târziu, când tatăl său a căzut victimă schimburilor de focuri dintre grupările paramilitare din Antioquia.

Din acel moment, ciclismul a trecut pe plan secund, prioritatea lui Uran fiind să asigure un venit din care să îşi întreţină mama şi cele două surori. Tocmai de aceea, sud-americanul lipsea de acasă şi 16 ore în fiecare zi, pentru a vinde bilete de loterie. Situaţia aceasta a continuat până când Rigoberto a împlinit 16 ani, atunci devenind profesionist, după ce s-a făcut o excepţie în cazul său, vârstă minimă fiind de 18 ani.

În 2006, după trei sezoane petrecute la Orgullo Paisa, Uran a ajuns în Europa, fiind la acel moment doar al treilea rutier columbian prezent pe Bătrânul Continent. Prima sa echipă a fost Tenax, unde a stat doar un an, înainte să treacă la Unibet, alături de care a obţinut cel dintâi succes al său, într-un contratimp individual din Bicicleta Bască. Victoria de acolo, urmată de cea din etapa a şaptea a Turului Elveţiei, l-a adus în vizorul lui Caisse d’Epargne, cu care a semnat imediat un contract pe trei ani, atras şi de faptul că limba principală acolo era spaniola.

La formaţia manageriată de Eusebio Unzue, Rigoberto Uran şi-a arătat din plin potenţialul şi a demonstrat că nu este un căţărător pur, putând obţine rezultate bune atât în cursele pe etape, cât şi în clasice. Singurul lucru care i-a lipsit la Caisse d’Epargne a fost victoria, pe care Uran a obţinut-o doar în 2012, în al doilea său sezon petrecut la Sky. Columbianul a fost una dintre priorităţile echipei britanice la înfiinţare, fiind ademenit acolo nu doar cu un contract generos, dar şi cu promisiunea că va avea mai multe şanse decât la precedenta formaţie pentru care a concurat.

Sezonul trecut, conducătorii lui Sky s-au ţinut de promisiune şi l-au desemnat pe Rigoberto Uran lider pentru Turul Italiei, iar acesta s-a achitat foarte bine de responsabilitate, clasându-se pe locul şapte şi trecându-şi în palmares tricoul alb. În vară, la Londra, i-a adus Columbiei una dintre cele 19 medalii pe care aceasta le-a obţinut în istoria participărilor sale la Jocurile Olimpice, după ce a terminat al doilea cursa de şosea.

Acum, la 26 de ani, tocmai a obţinut primul succes al carierei într-un Mare Tur şi ocupă locul al treilea în clasamentul general din Il Giro, cu un avans de o secundă în faţa colegului său, Bradley Wiggins. Întârzierea lui Uran în raport cu Vincenzo Nibali, purtătorul tricoului roz, este de două minute şi patru secunde, iar columbianul se poate întreba cum ar fi stat lucrurile dacă nu ar fi fost obligat să îl aştepte pe britanic în etapa a şaptea, când a pierdut un minut şi 36 de secunde.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: