Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Cine luptă pentru invitaţii în Turul Franţei 2013

Aproape o jumătate din sezon s-a desfăşurat până acum, raportându-ne la cursele de World Tour, şi chiar dacă printre acestea s-au numărat clasicele de primăvară şi câteva curse scurte pe etape, miza pentru toate echipele rămâne Turul Franţei, oarecum logic, în condiţiile în care acolo se află cea mai mare vizibilitate, cei mai mulţi bani şi cei mai buni rutieri din lume. 19 grupări, cele aflate în World Tour, sunt sigure de participarea în Le Tour, însă organizatorii mai pun la bătaie trei locuri, pentru care luptă, cel puţin la prima vedere, patru formaţii. Care sunt acestea şi ce au făcut până acum în actualul sezon?

Europcar – echipa manageriată de Jean-René Bernaudeau este 100% sigură de prezenţa sa. Primele luni ale anului au fost excelente pentru Europcar, care a adunat 14 victorii, dar şi clasări bune în cursele din World Tour. Chiar dacă Thomas Voeckler are fractură de claviculă, e de aşteptat ca acesta să revină până la startul din Corsica şi să fie din nou unul dintre protagonişti. În plus, gruparea din Hexagon îl are şi pe Pierre Rolland, un candidat serios la clasamentul general, care s-a făcut de fiecare dată remarcat la precedentele două ediţii.

Cofidis – o echipă de tradiţie în ciclism, Cofidis a avut un 2012 mult sub aşteptări, iar conducătorii formaţiei şi-au dat seama că trebuie să aducă îmbunătăţiri semnificative lotului, astfel încât situaţia să nu se mai repete. Totuşi, în ciuda unor transferuri importante (Christophe Le Mevel, Jérôme Coppel sau Daniel Navarro), rezultatele încă întârzie să apară, sezonul acesta fiind obţinute doar trei victorii, niciuna într-o cursă de World Tour. Deşi lotul este puternic şi propune oameni care pot aduce victorii de etapă în Le Tour, dar şi clasări în top zece, este posibil ca lipsa de rezultate să o coste pe Cofidis atunci când ASO va lua o hotărâre.

Sojasun – înfiinţată relativ recent, în 2009, gruparea manageriată de Stéphane Heulot a participat la ultimele două ediţii ale Marei Bucle, ieşind în evidenţă doar prin câteva evadări nereuşite. Este adevărat, în noul sezon Sojasun a bifat trei succese importante, atât pe plan naţional (clasamentul general din Étoile de Bessèges), cât şi în afara graniţelor (două etape în Turul Andaluziei), însă l-a pierdut pe liderul său, Jérôme Coppel, iar asta ar putea cântări decisiv, cu atât mai mult cu cât senzaţia e că stă în doar doi rutieri, Jonathan Hivert şi Julien Simon.

IAM Cycling – câştigarea ierarhiei generale în Turul Mediteranean, a unei etape în Circuit de la Sarthe şi a tricoului de cel mai bun căţărător în Paris-Nisa sunt momentele cele mai importante ale formaţiei elveţiene în stagiunea de debut. Dacă la toate acestea se adaugă prezenţa unor ciclişti importanţi, cu rezultate bune în anii anteriori (Gustav Larsson, Heinrich Haussler, Thomas Lövkvist sau Johan Tschopp), dar şi a unui manager – Serge Beucherie – care a trecut pe la echipele de tradiţie din Hexagon, IAM are dreptul să spere că va participa în cea mai mare cursă din lume la doar câteva luni de la înfiinţare.

Concluzii

Aşadar, Europcar nu are nicio emoţie privind invitaţia pentru Turul Franţei, lupta pentru celelalte două locuri urmând să se dea în trei. Luând în considerare strict valoarea lotului, Cofidis nu ar trebui să lipsească de la start, însă organizatorii s-ar putea să nu vrea să parieze pe o echipă care de aproape doi ani nu a mai impresionat prin rezultatele sale.

Potrivit unor informaţii neoficiale, sponsorul lui Sojasun se va retrage dacă echipa va rata unul dintre cele trei wild card-uri, dar acest aspect are toate şansele să devină unul pozitiv pentru Sojasun, deoarece Christian Prudhomme şi ASO ar putea fi tentaţi să îi acorde o invitaţie tocmai pentru a evita dispariţia unei alte echipe, fiind greu de crezut că Sojasun îşi mai poate găsi un susţinător apoi, dacă acesta observă că nu primeşte nicio garanţie că va avea parte de publicitate în Turul Franţei.

În ceea ce o priveşte pe IAM, aceasta are trei avantaje: un investitor puternic, un lot solid, dar şi o licenţă elveţiană. Mai exact, organizatorii pot fi tentaţi ca la ediţia centenară să invite în cursă şi o echipă din afara Franţei, nu doar pentru a face cursa mai interesantă, dar şi pentru a demonstra că Le Tour este un eveniment global, care priveşte mereu spre alte pieţe şi spre viitor.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: