Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Se anunţă o toamnă interesantă

Mai sunt patru luni până la deschiderea perioadei de transferuri, însă zvonuri au început deja să apară, ajutate atât de evoluţia rutierilor, cât şi de fragilitatea financiară a unor echipe. Aşa cum era de aşteptat, cel mai dorit ciclist este Peter Sagan, pentru care se bat trei echipe: Cannondale, să îl păstreze, Katusha şi BMC. Dintre toate, cele mai mari şanse să îl ademenească pe tânărul slovac le are gruparea nord-americană: aceasta vrea neapărat să obţină victorii în clasicele de primăvară (după care aleargă de câteva sezoane) şi e dispusă să îi ofere lui Sagan un cec în alb pentru a-l convinge să semneze.

Dacă va rata transferul actualului lider World Tour, Katusha are o variantă de rezervă: Moreno Moser. Învingătorul din Strade Bianche se află pe val şi este văzut de conducătorii echipei ruse ca fiind omul perfect pentru a prelua ştafeta de la Joaquim Rodriguez în clasicele din Ardeni şi în Marile Tururi, după ce spaniolul se va retrage. O eventuală plecare a celor doi ar reprezenta o lovitură teribilă pentru Cannondale, care nu doar că ar rămâne fără cei mai buni ciclişti ai săi, dar s-ar trezi în situaţia de a nu mai putea aplica pentru o licenţă World Tour, deoarece i-ar lipsi puncte serioase.

Un alt rutier aflat la mare căutare e Rui Costa, învingătorul din Turul Elveţiei. Portughezul în vârstă de 26 de ani a crescut mult în ultimele sezoane, iar lui Movistar îi va fi foarte dificil să îl păstreze, în condiţiile în care nu mai puţin de cinci echipe s-au arătat interesate de el. Pe lângă calităţile sale, Costa mai reprezintă o ţintă importantă şi datorită punctelor strânse în ultimele două sezoane.

Evident, atunci când vine vorba despre transferuri, din discuţie nu poate fi scoasă Sky. Potrivit unor informaţii neoficiale, formaţia britanică prospectează piaţa italiană, pe lista sa fiind Matteo Rabottini, cel mai bun căţărător din Giro 2012, şi Diego Ulissi, actualul rutier al lui Lampre. În afară de cei doi, Maxime Monfort are şanse mari să ajungă şi el la Sky, mai ales dacă RadioShack-Leopard nu îşi va găsi un sponsor principal. De altfel, toţi cicliştii echipei luxemburgheze ar putea deveni ţinte importante pentru mule grupări în toamnă, deoarece o eventuală dispariţie a lui RadioShack ar însemna că aceştia vor putea fi transferaţi liberi de contract.

Toate posibilele mutări de mai sus au darul de a aprinde imaginaţia fanilor, dar nu trebuie să uităm că sezonul se află încă în prima parte, iar un rol important în mişcările din toamnă îl vor avea restul clasicelor de primăvară şi cele două Mari Tururi care se vor desfăşura până atunci. De asemenea, mai este un aspect important, ce nu trebuie neglijat: conform UCI, 2014 va fi ultimul an care va funcţiona după sistemul World Tour, iar asta înseamnă că echipele interesate să transfere rutieri vor trebui să îşi gândească bine strategia şi să nu facă asta doar pentru puncte, deoarece s-ar putea trezi în situaţia de a rămâne blocate cu ciclişti care să nu îşi justifice suma investită în ei.

Single Post Navigation

3 thoughts on “Se anunţă o toamnă interesantă

  1. MyhaY on said:

    interesante zvonuri…

  2. Myhay on said:

    In 2015 pe ce sistem se va merge daca nu va fi world tour?

    • Inca nu se stie acest lucru, tot ce a lasat UCI de inteles fiind ca va folosi cateva dintre ideile lui Zdenek Bakala, miliardarul care o sustine pe Omega Pharma-Quick Step.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: