Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după Tirreno-Adriatico

Vincenzo Nibali a câştigat pentru a doua oară consecutiv “Cursa celor Două Mări”, iar în luna mai va încerca să devină primul ciclist din istorie care se impune în Tirreno-Adriatico şi în Turul Italiei în acelaşi sezon. Rutierul Astanei nu a fost neapărat cel mai puternic om pe durata competiţiei, dar a fost cel mai inteligent, ştiind să se folosească de traseu, vreme şi alianţe pentru a întoarce în favoarea sa o cursă ce părea pierdută cu doar două etape înainte de final. Rezumând, victoria obţinută de Nibali în faţa lui Chris Froome a fost una a ciclismului bazat pe instinct în faţa ciclismului pragmatic, cu care Sky încearcă să cucerească lumea. “Rechinul” o conduce pe Sky cu 1-0, însă echipa britanică poate reveni în Giro, acolo unde italianul va trebui să confirme ce a arătat în Tirreno-Adriatico.

Chris Froome şi Sky au multe de învăţat din această cursă, una care i-a prins cu garda lăsată atunci când nimeni nu se mai aştepta. După succesul din Turul Omanului, “il keniano blanco” părea setat pentru a obţine cea mai importantă victorie a carierei, însă tocmai sistemul pe care Sky l-a implementat l-a trădat, deoarece nimeni din cadrul echipei nu a ştiut cum să reacţioneze în momentul în care toţi factorii s-au întors împotriva sa. Evident, e timp suficient pentru ca toate aceste probleme să fie remediate până la startul Turului Franţei, dar acum adversarii lui Froome au ceva mai multă încredere, deoarece au văzut că acesta poate fi învins.

Epoca “Fabian Cancellara” la contratimp a trecut, însă asta nu trebuie să reprezinte o surpriză, nu doar din cauza vârstei elveţianului, dar şi pentru că acesta se concentrează acum pe alte obiective. Prezentul şi viitorul la contratimp le aparţin lui Tony Martin, Taylor Phinney şi Luke Durbridge, lucru de care este conştient şi Cancellara. Acestuia îi rămân clasicele, acolo unde nu a mai bifat un succes major din 2010, însă rezultatele de până acum şi forma arătată nu sunt încurajatoare. Pe de altă parte, la fel de adevărat poate fi şi faptul că Fabian Cancellara a preferat să nu le arate prea mult rivalilor, pentru a nu se repeta situaţiile din sezoanele anterioare, când a fost marcat în permanenţă. Milano-San Remo, dar mai ales E3 Prijs, vor oferi indicii importante despre nivelul său.

Peter Sagan are totul de pierdut în Milano-San Remo, acolo unde de mult timp un rutier nu s-a mai bucurat de statutul pe care îl are el, de ultra favorit la victorie. Impresionant în Tirreno-Adriatico, indiferent de traseu sau de condiţiile meteo, ciclistul echipei Cannondale se va afla sub un asediu continuu în ultima parte din “La Primavera”, atunci când toţi adversarii vor încerca să îi dea lovitura şi să scape de el. În acele momente, Sagan va avea nevoie de ceva ce i-a lipsit sezonul trecut: capacitatea de a citi cursa şi de a schimba scenariul din mers, în doar câteva secunde.

Toată lumea a vorbit despre Peter Sagan, Vincenzo Nibali, Alberto Contador şi Chris Froome la finalul etapei a şasea, astfel încât clasarea excelentă a lui Thor Hushovd a trecut nebăgată în seamă. Norvegianul a terminat la locul nouă, la finalul uneia dintre cele mai dificile etape din 2013, iar asta înseamnă că se află pe drumul cel bun pentru a atinge vârful de formă în Paris-Roubaix. Ajuns aproape de finalul carierei, fostul campion mondial (35 de ani) ar putea să îşi vadă realizat marele vis, acela de a se impune în “Regina Clasicelor”, iar statutul de outsider de care se bucură acum s-ar putea dovedi în avantajul său pe 7 aprilie.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: