Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după Paris-Nisa

Richie Porte este primul australian din istorie triumfător în Paris-Nisa, care între timp a devenit cursa de casă a lui Sky, după ce anul trecut l-a avut drept învingător pe Bradley Wiggins. Dintr-un rutier care se dădea jos de pe bicicletă pe pantele dure din Turul Ţării Bascilor, Porte s-a transformat într-un adevărat ciclist de curse pe etape, confirmând potenţialul pe care l-a arătat în primul sezon ca profesionist, când a terminat pe locul şapte Turul Italiei. După acest succes, ciclistul de la Antipozi va redeveni “locotenentul” lui Bradley Wiggins, însă asta nu înseamnă că 2014 nu l-ar putea găsi ca unul dintre liderii lui Sky pentru Marile Tururi.

Sylvain Chavanel arată din ce în ce mai bine primăvara aceasta, iar progresul înregistrat l-ar putea transforma în căpitanul lui Omega Pharma-Quick Step pentru Turul Flandrei, mai ales că Tom Boonen încă este urmă cu pregătirea, din cauza problemelor de sănătate pe care le-a avut la startul stagiunii. Ajuns la aproape 34 de ani, francezul s-ar putea afla înaintea ultimei oportunităţi de a câştiga o clasică majoră, ceva ce un ciclist din Hexagon nu a mai reuşit din 1997, atunci când Laurent Jalabert s-a impus în Turul Lombardiei.

De câţiva ani, Lampre tot caută un rutier pentru cursele pe etape, iar acum se pare că l-a găsit: numele său, Diego Ulissi. Aflat la gruparea manageriată de Giuseppe Saronni din 2010, ciclistul originar din Toscana a arătat de ce este în stare la doar 23 de ani, terminând “Cursa Soarelui” pe locul şapte. Clasarea de acolo ar trebui să îi aducă dublului campion mondial al juniorilor susţinerea echipei sale sezonul acesta, cu atât mai mult cu cât Damiano Cunego şi Michele Scarponi nu mai reprezintă o garanţie pentru obţinerea unor rezultate bune.

Una dintre echipele “răsfăţate” de către organizatori atunci când a fost vorba despre acordarea invitaţiile World Tour, IAM a demonstrat că a meritat să fie primită în Paris-Nisa. Deşi nu a câştigat o etapă şi nici nu a plasat un om în top zece la general, formaţia elveţiană poate fi mulţumită de cum au decurs lucrurile, deoarece a plecat din Hexagon cu tricoul de cel mai bun căţărător, obţinut de Johann Tschopp. La cum au mers lucrurile de la începutul anului, ceva îmi spune că IAM va fi una dintre protagoniste în majoritatea curselor din 2013, iar promovarea în eşalonul World Tour pentru sezonul următor va reprezenta o simplă formalitate.

Paris-Nisa a reprezentat şi o luptă între echipele aflată în cursa pentru primirea unui wild card pentru ediţia cu numărul o sută a Turului Franţei. Dacă IAM a luat tricoul de cel mai bun căţărător, Europcar a câştigat prologul, prin Damien Gaudin, rutier aflat la primul succes al carierei. La polul opus sunt Cofidis şi Sojasun, echipe care au dezamăgit de-a lungul săptămânii trecute (atât în cele şapte etape, cât şi la general), ratând astfel o şansă importantă de a-i convinge pe cei de la ASO că merită să se afle la startul din Corsica.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: