Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Gianni Savio: “Androni va participa în Turul Sibiului”

PIC336799256

2012 a fost un an foarte bun pentru Androni Giocattoli-Venezuela, care a obţinut 17 victorii şi a devenit din nou campioană naţională, performanţă ce i-a asigurat prezenţa în Turul Italiei. Cele mai importante succese au venit în Giro (acolo unde gruparea italiană a bifat două etape), în Coppa Agostoni, Turul Langkawi şi în cursa de şosea de la Naţionalele Italiei, care a fost câştigată de Franco Pellizotti, recent revenit după o suspendare de doi ani.

În toamna trecută, Androni a pierdut câţiva rutieri importanţi, plecaţi la grupări de World Tour, dar Gianni Savio nu a stat degeaba şi a realizat transferuri (Patrick Facchini, Marco Frapporti, Mattia Gavazzi, Matteo Di Serafino, Alessandro Malaguti, Francesco Reda şi Diego Rosa) care să îi permită echipei sale să fie din nou una dintre protagoniste în cursele în care va lua startul sezonul acesta. O parte dintre aceşti ciclişti ar putea fi văzuţi şi în România, deoarece Androni are de gând să se prezinte la Turul Sibiului, cursă ce se va desfăşura în luna iulie.

Despre aceasta, dar şi despre situaţia în care se află ciclismul, precum şi ambiţiile lui Androni pentru următorii ani, în interviul de mai jos, pe care Gianni Savio mi l-a acordat în urmă cu câteva zile.

– Domnule Savio, care au fost cele mai bune momente ale sezonului trecut pentru echipa dumneavoastră?

Victoria obţinută de Franco Pellizotti la Campionatele Naţionale ale Italiei. Acel succes mi-a adus o satisfacţie enormă, deoarece nu a contat doar pe plan sportiv, ci şi pe plan uman. Am semnat cu el într-un moment când nimeni nu dorea să îl ajute. Problema lui nu este deloc obişnuită, pentru că Franco a fost sancţionat de Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv, deşi a fost achitat inainte de Tribunalul Naţional Anti-Doping din Roma, un tribunal riguros când vine vorba despre astfel de probleme. Eu nu contest ce a decis TAS, dar e foarte dificil de spus dacă Franco Pelizotti merita sau nu să fie sancţionat. El este o persoană foarte bună, s-a pregătit în aceşti doi ani cât a fost sancţionat ca şi cum ar fi început să concureze săptămâna viitoare. Asta m-a bucurat mult, să găsesc la el aceeaşi pasiune pentru sport pe care o am şi eu. Sunt implicat în ciclism de atâta timp deoarece sunt pasionat. Sezonul viitor voi avea 29 de ani ca manager şi am aceeaşi pasiune ca în primul an.

În afară de succesul lui Pellizotti, ar mai fi un moment important: victoria obţinută în Campionatul Naţional pe echipe, care a venit după Giro dell’Emilia, chiar înainte de ultima cursă a sezonului. Giro dell’Emilia a fost o cursă decisivă. Colnago era principala noastră adversară şi victoria era extrem de importantă, nu doar pentru că ne treceam în palmares un nou Scudetto, nu doar pentru prestigiu, ci şi pentru că ne asigura participarea în Turul Italiei. În Giro dell’Emilia, Domenico Pozzovivo a venit pe locul patru, iar Franco Pellizotti pe trei. Dacă Pozzovivo ar fi câştigat, atunci Colnago s-ar fi impus la general. Giro dell’Emilia a fost o cursă Hors Catégorie şi în astfel de curse punctele se dublează, câştigătorul urmând să primească 80 de puncte. Tocmai de aceea, a fost cea mai importantă zi a sezonului, dar şi cea mai tensionată. După cum îţi aminteşti, am suferit un infarct în luna septembrie, însă acum sunt bine. Am făcut mai multe teste şi totul e în regulă. Giro dell’Emilia a fost prima cursă urmărită de mine de la faţa locului după infarct şi finişul nu a fost deloc bun pentru sănătatea mea.

– Ce se află la polul opus? Care a fost cel mai neplăcut moment?

Atunci când Jose Rujano a abandonat Turul Italiei. Nu a fost o chestiune sportivă, ci una care a contat pe plan uman. Noi nu i-am cerut niciodată să obţină rezultate mari, deoarece ştim valoarea echipei noastre şi suntem conştienţi că un rutier poate avea atât rezultate bune, cât şi slabe, deoarece cursele nu seamănă între ele. Filosofia noastră e să onorăm cursa, nu să o câştigăm. O putem onora şi fără să o câştigăm. Dar nu este posibil ca Rujano să se retragă cu trei zile înainte de final fără un motiv întemeiat. A prezentat un comunicat de presă şi a spus că are mononucleoză, însă nu a avut dreptate, pentru că doctorul nostru a confirmat ca nu avea nimic. Purtarea lui nu a fost deloc normală, chiar dacă era liderul echipei. Uitaţi-vă la ceilalţi ciclişti, care au dat dovadă de seriozitate Acum, Jose Rujano e o problemă ce ţine de trecut. Am terminat-o cu el şi mergem mai departe cu alţi rutieri.

– Ştiu că echipa s-a reunit de două ori după finalul sezonului. Cum au fost antrenamentele?

Într-adevăr, am avut două cantonamente, la Rivarolo Canavese şi Cesenatico, şi ambele au decurs bine. La acestea au fost prezenţi doar cicliştii italieni, deoarece sud-americanii se aflau acasă, în Venezuela şi Columbia. Este mai bine ca ei să se pregătească acolo, la temperaturi ridicate.

PIC336750395

– Androni Giocattoli-Venezuela a făcut câteva transferuri în toamnă. Ce îmi puteţi spune despre rutierii noi?

Am realizat şapte transferuri. L-am adus pe Mattia Gavazzi, care a avut probleme personale în trecut, dar cred că va fi capabil să aibă un sezon foarte bun, deoarece are o motivaţie extraordinară şi s-a pregătit bine. Am semnat cu el în iunie, iar în timpul anului, când am fost la Sestriere, la 2 000 de metri altitudine, împreună cu lotul naţional al Venezuelei, să pregătim Jocurile Olimpice de la Londra, Gavazzi s-a aflat alături de noi. Este un sprinter foarte bun şi sper că va fi surpriza sezonului următor. De asemenea, doresc să îl relansez pe Francesco Reda, un amator foarte bun la vremea lui. A fost la Quick Step, a muncit pentru Tom Boonen şi Sylvain Chavanel, a participat în Turul Franţei, dar nu a avut noroc. S-a confruntat cu probleme fizice, iar acestea l-au afectat. De asemenea, am semnat şi cu câţiva tineri, iar unul dintre aceştia e Diego Rosa, cel mai bun căţărător din Girobio. El va debuta în Turul San Luis.

– Am văzut că echipa dumneavoastră a aderat la Mişcarea pentru un Ciclism Credibil. Ce v-a determinat să faceţi asta?

În acest moment este foarte important să muncim pentru a-i reda ciclismului credibilitatea. În trecut, în echipa mea nu am avut mai mulţi ciclişti cu probleme decât alte grupări. Acum trei ani, un caz, iar în urmă cu patru ani, tot un caz. Acum doi ani, nimeni. Alte echipe au avut două, trei, patru sau cinci cazuri de dopaj. Noi am relansat mulţi rutieri, le-am oferit o nouă şansă: Michele Scarponi, Emanuele Sella, Franco Pellizotti, Mattia Gavazzi. În trecut, le-am dat încă o oportunitate, deoarece toate aceste cazuri erau speciale. A fost un moment în care a fost foarte dificil de dat un verdict, limita dintre legal şi ilegal nefiind deloc clară. Ca responsabil al echipei nu aveam uneltele necesare pentru a fi vigilent, dar cu paşaportul biologic le am, pentru că aşa o să îi pot monitoriza pe ciclişti. Suntem împotriva dopajului şi de aceea am decis să intrăm în MPCC. Ne aflăm într-un moment dificil pentru ciclism. Acum nu voi mai oferi o a doua şansă niciunui rutier care s-a dopat. Am prezentat filosofia mea celor din MPCC. Am relansat în trecut ciclişti cu probleme de dopaj, însă asta s-a incheiat acum, deoarece mă aflu într-o altă poziţie. Vreau să supravieţuiesc. Este o chestiune morală, etică, practică, şi vrem ca echipa să supravieţuiască.

– De cât timp va avea nevoie ciclismul pentru a-şi reveni?

Scandalul în centrul căruia se află Lance Armstrong şi fosta lui echipă şi-a pus amprenta asupra ciclismului şi chiar dacă acela a fost trecutul, noi plătim pentru asta şi suntem afectaţi de publicitatea extrem de negativă. Problema dopajului e foarte diferită de trecut, iar acum ne aflăm pe drumul potrivit. Nu pot spune că s-a încheiat cu dopajul, însă cert este că e prezent la o scară mai mică. Trebuie să aşteptăm şi să vedem ce se va întâmpla.

– În ultima vreme, tot mai multe echipe din Italia au avut probleme financiare. Androni cum stă la acest capitol?

Criza economică prezentă la nivel global este o problemă serioasă, din cauza căreia unei grupări îi e din ce în ce mai dificil să atragă sponsori. Din fericire, noi avem mulţi sponsori, precum Sidermec, Trecolli, Lauretana, Regolo, Androni Giocattoli sau Bianchi. Sunt sponsorii istorici ai echipei noastre. Întotdeauna am fost serios cu ei şi m-au susţinut. Acum am această înţelegere cu guvernul venezuelean. Cu aceşti sponsori, sunt capabil să supravieţuiesc.

– Am citit că vreţi să ajungeţi în World Tour peste ceva vreme. Când s-ar putea întâmpla asta?

E un proiect la care lucrez în colaborare cu guvernul venezuelean. O să mă întâlnesc cu reprezentanţii acestuia pe 29 ianuarie, la Caracas, după care merg în Argentina, pentru Turul San Luis. Cunosc filosofia guvernelor din America de Sud şi sunt optimist. Trebuie să pregătim totul bine şi sunt optimist că putem face acest pas în 2015, deşi nu este exclus să se întâmple chiar din 2014.

– Aţi spus că mergeţi în Turul San Luis. Care va fi obiectivul lui Androni?

Vrem să câştigăm clasamentul pe echipe, iar pentru asta ne vom prezenta cu patru căţărători: Jackson Rodriguez, Carlos Ochoa şi Miguel Angel Rubiano Chavez şi Diego Rosa. Nu ţintim ierarhia generală, deoarece în San Luis vin mulţi ciclişti foarte buni, iar noi suntem realişti.

Ar mai fi ceva: săptămâna aceasta, voi confirma prezenţa lui Androni Giocattoli-Venezuela în Turul Sibiului. Echipa va merge 100% acolo, dar nu ştiu dacă voi fi şi eu prezent, deoarece în acea perioadă are loc şi Turul Venezuelei, iar acea cursă este mult mai importantă pentru mine, pentru că Venezuela e unul dintre sponsorii echipei. În plus, având în vedere problemele mele de sănătate, nu îmi mai permit să călătoresc atât de mult. În 2011, am fost în Turul San Luis, iar apoi, după un drum de 50 de ore, am ajuns în Malaezia, pentru Turul Langkawi. Acum nu îmi mai permit un asemenea maraton. Stau bine cu sănătatea, dar trebuie să fiu prudent.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: