Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Bauke Mollema: “Mă voi axa pe clasicele din aprilie în 2013”

Bauke Mollema

Profesionist din 2008, Bauke Mollema s-a făcut remarcat încă de la sezonul de debut, terminând între primii zece Vuelta a Castilla y Leon şi Turul Germaniei. De atunci au mai urmat alte clasări bune, vârful fiind atins în 2011, când a încheiat pe patru Turul Spaniei şi a câştigat clasamentul pe puncte. Un an mai târziu, olandezul a arătat că se descurcă foarte bine nu doar în cursele pe etape, dar şi în cele de o zi, fie că acestea se numesc Liège–Bastogne–Liège sau Turul Lombardiei.

Unul dintre liderii lui Blanco Pro Cycling Team (fosta Rabobank), ciclistul în vârstă de 26 de ani şi-a stabilit deja calendarul pentru sezonul următor, în care speră să scape de ghinionul care l-a urmărit în 2012 şi să obţină câteva victorii. Despre planurile sale pentru anul viitor, dar şi despre retragerea lui Rabobank din ciclism, în interviul de mai jos, pe care Bauke Mollema mi l-a acordat la începutul acestei săptămâni.

– Bauke, cum a fost 2012 pentru tine?

Un sezon cu sentimente amestecate. Am fost fericit cu evoluţia mea din clasice (5 clasări în top 10), dar în cursele pe etape nu am obţinut rezultatele pe care le-am dorit, cu excepţia Turului Ţării Bascilor, în luna aprilie. Am căzut rău în Turul Franţei, am abandonat o săptămână mai târziu, iar din cauza acelui incident nu am fost în cea mai bună formă în Turul Spaniei.

– Într-adevăr, ai avut câteva clasări bune, dar nicio victorie. Ţi-a lipsit asta?

Da, cu siguranţă. Am fost foarte aproape în contratimpul din Turul Ţării Bascilor, însă Samuel Sanchez a fost cu şase secunde mai rapid decât mine. Categoric, anul viitor vreau să obţin un succes. De fapt, sper să fie mai multe.

– Sezonul acesta ai fost impresionant mai ales în cursele de o zi – Amstel Gold Race, Liège–Bastogne–Liège,Clasica San Sebastian şi Turul Lombardiei. Vor reprezenta clasicele principalul tău obiectiv în viitorul apropiat?

Cred că pot combina clasicele cu cursele pe etape, deşi vreau să mă axez mai mult pe primele în anii următori. Am făcut un salt important în clasice, deoarece până în 2011 nu obţinusem nici măcar o clasare între primii zece. Sezonul următor mă voi concentra pe clasicele din aprilie, dar voi încerca să mă descurc bine şi în cursele pe etape din prima parte a stagiunii.

– Ştiu că vei merge în Turul Franţei. Până atunci însă, în ce curse vei mai participa?

Voi începe cu Challenge-ul Mallorca sau Turul Mediteranean, după care voi lua startul în Turul Andaluziei. Tirreno-Adriatico va fi primul obiectiv al sezonului. După clasicele din Ardeni, mă voi concentra pe Turul Franţei. Cel mai probabil, înainte de acesta voi concura în Turul Elveţiei.

– Să vorbim puţin despre retragerea lui Rabobank. Cum te-ai simţit când a anunţat că părăseşte ciclismul?

Am fost foarte şocat atunci când am primit vestea. Pe de altă parte, pot înţelege decizia băncii de a se opri, deoarece ciclismului i s-a făcut multă publicitate negativă, iar ca sponsor nu îţi doreşti aşa ceva. Totuşi, senzaţia este că noi achităm nota de plată pentru ceva ce s-a întâmplat în urmă cu un deceniu. Publicitatea negativă nu are deloc legătură cu echipa de acum.

– Corect, perioada în care Rabobank a făcut anunţul a fost una dificilă pentru ciclism. În ciuda acestui fapt, crezi că a fost hotărârea potrivită, în condiţiile în care sportul are nevoie de încredere pentru a merge mai departe?

Rabobank a avut de luat nişte decizii şi a făcut asta. Chiar dacă au fost măsuri aspre pentru echipă, nu putem face nimic pentru a schimba ceva.

– Crezi că rutierii echipei Blanco se vor afla sub o presiune suplimentară anul viitor, pentru a obţine rezultate mari, astfel încât să îşi asigure un sponsor din 2014?

Da, s-ar putea să fie ceva presiune. Am avut deja primul cantonament, în Fuerteventura, şi am văzut că toţi cicliştii erau foarte motivaţi. După atâţia ani alături de Rabobank, o schimbare precum aceasta ar putea avea un impact pozitiv asupra rezultatelor.

– Ce părere ai despre actualul sistem de acordare a licenţelor World Tour? Ar trebui schimbat?

Este bine că există un sistem prin care rutierii obţin puncte, dar ar trebui efectuate câteva modificări. Nu ar trebui să mai aşteptăm până în luna decembrie pentru a afla echipele prezente în World Tour. Totul ar trebui să se încheie în septembrie, undeva în preajma Mondialelor. De asemenea, e ciudat să vezi cum unele echipe primesc licenţă după ce au adus rutieri din Africa, Asia sau Grecia, doar pentru că aceştia au câştigat câteva curse mici. O idee bună ar fi ca echipele să păstreze 50% din punctele unui ciclist care pleacă de acolo, şi nu ca acum, când un rutier se tranferă şi ia cu el toate punctele.

– S-a vorbit mult în ultima vreme despre înfiinţarea unei ligi private, cu curse care s-ar desfăşura în toată lumea, dar ar duce la eliminarea unor competiţii de tradiţie. Tu ce părere ai despre asta?

Ideea de la care ar pleca liga privată sună bine, însă cel mai probabil va avea nevoie de câţiva ani pentru a fi porni la drum, evident, dacă va fi să se întâmple asta cândva.

– Ok, să revenim la Turul Franţei din 2013. Cum ţi se pare traseul?

Arată mai bine decât cel de anul acesta, cel puţin pentru mine. Sunt mai multe finişuri în căţărare şi mai puţini kilometri de contratimp. Ultima săptămână va fi foarte dificilă, însă îmi pare rău pentru că organizatorii nu s-au gândit la o sosire grea în căţărare în cele trei zile petrecute în Corsica, pentru că asta ar fi dus la eliminarea tensiunii şi la reducerea căzăturilor în prima săptămână.

– Vei fi unul dintre liderii echipei. Care va fi ţinta ta: o clasare între primii zece la general, o victorie de etapă?

De ce nu amândouă? Voi concura pentru general, dar dacă voi avea oportunitatea de a câştiga o etapă, voi încerca să profit de ea.

– Ştiu că mai este mult până atunci, însă vor reprezenta Campionatele Mondiale de la Florenţa unul dintre obiectivele tale? Traseul ţi se potriveşte.

Nu mă gândesc la asta acum, dar ştiu că va fi o cursă dificilă. După Turul Franţei voi începe să mă pregătesc pentru Mondiale.

– Şi o ultimă întrebare: dacă ar fi să câştigi o cursă, care ar fi aceasta şi de ce?

Etapa din Turul Franţei care se încheie pe Alpe d’Huez. Nu doar că acolo vor fi prezenţi zeci de mii de fani olandezi, dar căţărarea este una legendară.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: