Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Serge Beucherie: “IAM vrea în multe curse de World Tour”

Logo IAM Cycling

Singura echipă elveţiană din circuitul profesionist, IAM se pregăteşte pentru debut. După o campanie de transferuri foarte bună, concretizată în aducerea unor rutieri valoroşi de clasice sau de curse pe etape, gruparea înfiinţată de Michel Thétaz, patronul companiei omonime, IAM a devenit deja o grupare de luat în seamă sezonul următor, chiar dacă va face parte din eşalonul Pro Continental.

Creată în urmă cu câteva luni, IAM şi-a trasat clar obiectivele pentru 2013: participarea într-un Mare Tur, în curse pe etape din calendarul World Tour, dar şi în clasicele “Monument” din primăvară. Apoi, în funcţie de cum vor sta lucrurile la finalul stagiunii, nu este exclus ca IAM să facă pasul spre primul eşalon valoric şi să realizeze câteva transferuri cu adevărat impresionante.

L-am contactat la începutul acestei săptămâni pe domnul Serge Beucherie, managerul lui IAM, şi dânsul a acceptat cu amabilitate să îmi răspundă la întrebările legate de cel mai nou proiect din ciclismul mondial. Ce a ieşit, în interviul următor.

– Domnule Beucherie, ce înseamnă pentru ciclismul elveţian IAM Cycling Team?

Michel Thétaz, patronul IAM şi al IAM Cycling Team, a vrut ca prin crearea acestei echipe să îşi promoveze produsele, dar şi să repună pe picioare ciclismul elveţian, să îl dinamizeze. Este un patron extraordinar, dar şi un practicant al ciclismului, fiind “îndrăgostit” de sportul acesta de câţiva ani. De când am anunţat înfiinţarea echipei, mesajele de încurajare au împânzit reţelele sociale, iar acesta este un semn că IAM are deja un capital important de simpatie, atât în Elveţia, cât şi în străinătate.

– Dacă aţi face o scurtă prezentare a lotului echipei IAM, cum ar suna aceasta?

Avem 23 de rutieri, reprezentând 10 naţiuni, iar 9 dintre aceşti ciclişti sunt elveţieni. Media de vârstă a echipei este de 28 de ani.

– Aveţi în echipă doi rutieri care în urmă cu câţiva ani arătau un potenţial mare – Heinrich Haussler şi Thomas Löfkvist – dar care au intrat pe o pantă descendentă în sezoanele recente. Speraţi ca alături de IAM să revină la forma din trecut?

Da, amândoi au semnat cu IAM pentru a-şi relansa cariera şi a avea parte de o nouă provocare. Vor să fie liderii echipei noastre. Sunt doi ciclişti talentaţi şi consider că am luat decizia corectă.

– Zvonul potrivit căruia IAM a negociat cu Fabian Cancellara a avut vreun adevăr?

Da, este adevărat. Impresarul său ne-a contactat în luna august.

– Într-un interviu pe care mi l-aţi acordat în urmă cu câteva luni, mi-aţi spus că speraţi să primiţi invitaţii pentru Turul Romandiei şi Turul Elveţiei. Pe lângă acestea, mai sunt alte curse importante în care v-aţi dori să participaţi în sezonul de debut?

Le-am cerut deja organizatorilor unor curse de World Tour invitaţii. În afară de Turul Romandiei şi Turul Elveţiei, dorim să mai concurăm în Turul Italiei, unde vom încerca să terminăm între primii 15 sau chiar primii 10, prin Johan Tschopp, însă şi să obţinem o victorie de etapă. Altfel, mai vrem invitaţii pentru Milano-San Remo, Turul Flandrei şi Paris-Roubaix – unde vom conta pe Heinrich Haussler, dar şi pentru clasicele din Ardeni, curse în care îi propunem pe Löfkvist şi Tschopp.

– Ce şanse estimaţi că aveţi, în conditiile în care multe echipe îşi depun candidatura, iar organizatorii au arătat în trecut că preferă echipele din ţara lor?

Avem mai multe avantaje în această luptă: calitatea sportivă a echipei; structura noastră, care nu se aseamănă cu cea a echipelor de World Tour; filosofia noastră împotriva dopajului (ne-am înscris în Mişcarea Pentru un Ciclism Credibil cu mult timp înainte ca marii organizatori de curse să îndemne echipele să adere la acest cod etic); şi, de asemenea, faptul că suntem singura echipă elveţiană din circuitul profesionist.

– Deşi IAM este o echipă nou-înfiinţată, are un lot puternic. E acesta un semn că vă gândiţi la World Tour în 2014?

Domnul Michel Thétaz este pregătit să facă acest pas, dacă va apărea o oportunitate, însă primul nostru obiectiv e să avem succes în sezonul de debut.

– Sistemul World Tour lasă impresia că o echipă trebuie să aibă un buget cât mai mare, astfel încât să poată aduce rutieri valoroşi, cu multe puncte.

Nu ştiu dacă este necesar un buget atât de mare. Bugetul mediu pentru a rezista în World Tour este de 14 milioane de euro şi eu consider că am putea realiza lucruri extraordinare cu o astfel de sumă. Tot ce trebuie să facem e să realizăm transferuri bune, să ne păstrăm cicliştii importanţi şi să ne antrenăm fără greşeală. Am condus echipe cu un buget mediu şi acestea au obţinut 32 de victorii într-un an. Nu am câştigat un Mare Tur, dar am fost alături de cei mai buni. Şi IAM poate face exact acelaşi lucru.

– Apropo de bani, e bugetul pentru 2014 condiţionat de anumite rezultate sau va conta mai mult ambiţia de a ajunge în World Tour?

Important este principalul obiectiv, să ne descurcăm cât mai bine în circuitul internaţional.

– Ar mai fi ceva: rutieri ca Fabian Cancellara, Michael Albasini sau Mathias Frank sunt ţinte pentru IAM în următoarea perioadă de transferuri, din toamna lui 2013?

De ce nu? Este prea devreme să vorbim despre asta, dar pot spune că mi-ar plăcea să îi am la dispoziţie pe aceşti rutieri.

Lotul lui IAM în 2013: Marcel Aregger, Marco Bandiera, Matthias Brändle, Rémi Cusin, Stefan Denifl, Martin Elmiger, Jonathan Fumeaux, Kristoff Goddaert, Heinrich Haussler, Sébastien Hinault, Reto Hollenstein, Kevyn Ista, Dominic Klemme, Permin Lang, Gustav Larsson, Thomas Löfkvist, Matteo Pelucchi, Alexandr Pliuschin, Sébastien Reichenbach, Aleksejs Saramotins, Patrick Schelling, Johann Tschopp, Marcel Wyss.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: