Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Neo-profesionişti de urmărit în 2013

Warren Barguil (21 de ani, Argos-Shimano) – triumfător în Tour de l’Avenir, acolo unde a avut o concurenţă foarte puternică, Barguil s-a trezit la începutul toamnei cu mai multe oferte din Hexagon, dar a hotărât să nu concureze pentru o echipă din ţara sa, ci pentru una olandeză. Barguil pare făcut pentru cursele pe etape, iar compatrioţii lui îşi pun speranţe în el că poate deveni un viitor câştigător de Mari Tururi. Cu rezultate bune şi în cursele de o zi rezervate tinerilor, francezul promite să se facă remarcat încă de la sezonul de debut la profesionişti.

Francesco Manuel Bongiorno (22 de ani, Bardiani-CSF Inox) – campion al Italiei la tineret, Bongiorno s-a aflat pe lista mai multor echipe de World Tour, însă până la urmă a ales să semneze cu fosta Colnago, cea mai tânără echipă din pluton. Italianul a obţinut patru succese în 2012 şi alte 12 clasări în top zece în curse de o zi sau pe etape, precum Toscana Coppa delle Nazioni sau Giro del Friuli Giulia Venezia. Cum Bardiani s-a reînnoit în această toamnă, mizând pe mulţi tineri, iar echipa nu se află sub presiune, Bongiorno beneficiază de cadrul ideal pentru a-şi arăta potenţialul.

Rohan Dennis (22 de ani, Garmin-Sharp) – până anul acesta, mulţi credeau că va fi doar un alt foarte bun contratimpist produs de şcoala australiană. Însă Dennis are mai mulţi aşi ascunşi în mânecă şi unul dintre ei este reprezentat de abilităţile sale de a se căţăra foarte bine pe dealuri, lucru arătat de victoria înregistrată în Thüringen-Rundfahrt. Dacă la acest succes se adaugă cele din Memorialul Davide Fardelli şi Chrono Champenois, precum şi argintul mondial obţinut la contratimp, se conturează profilul unui viitor mare campion.

Joe Dombrowski (21 de ani, Sky) – este autorul uneia dintre cele mai impresionante victorii în Baby Giro din ultimii ani. Americanul, primul ciclist din Statele Unite care a câştigat această cursă, e un căţărător pur, cu o rezistenţă foarte mare la efort. Pe lângă succesul de acolo, a arătat că se poate ridica la nivelul unor adversari cu mult mai multă experienţă, relevante în acest sens fiind clasările sale foarte bune din Turul Californiei, Turul Utah şi Turul Colorado. Anul viitor, alături de Sky, sunt şanse foarte mari să debuteze într-un Mare Tur şi să se facă remarcat imediat.

Bob Jungels (20 de ani, RadioShack-Nissan) – luxemburghezul iubeşte pavatele şi a arătat asta prin victoria obţinută în versiunea pentru tineret a Paris-Roubaix. Pe lângă asta, Jungels a mai triumfat în diferite curse pe etape (Flèche du Sud sau Le Triptyque des Monts et Châteaux), ajutat atât de “motorul” său foarte puternic, cât şi de aptitudinile de contratimpist. Deşi este foarte tânăr, nu ar trebui să mire pe nimeni dacă Jungels va fi trimis de RadioShack-Nissan în câteva clasice importante din primăvara lui 2013.

Sebastian Lander (21 de ani, BMC) – un puncheur, dar în acelaşi timp un rutier foarte versatil, danezul vine de pe velodrom, acolo unde a obţinut un titlu mondial la juniori. Rezistenţa sa foarte ridicată, dezvoltată pe pistă şi în cursele de contratimp, îi permite să ajungă la sosire în primul grup, de unde poate face diferenţa la sprint. Deşi are un loc trei în Liège-Bastogne-Liège, versiunea pentru tineret, asta nu înseamnă că viitorul lui Lander se leagă neapărat de Ardeni, relevant în acest sens fiind locul şapte pe care a terminat în Paris-Roubaix pentru juniori, în 2009.

Alexey Lutsenko (20 de ani, Astana) – mulţi spun despre el că poate fi urmaşul lui Alexandre Vinokourov şi nu greşesc atunci când afirmă asta. Kazahul e un rutier extrem de talentat şi versatil, care are toate şansele să aibă un debut la profesionişti similar cu cel al lui Peter Sagan, în 2010. Campion mondial de tineret la Valkenburg, succes pentru care a primit un apartament în ţara sa natală, Lutsenko atrage atenţia prin sprintul său foarte bun, dar şi prin uşurinţa cu care se descurcă în cursele valonate. Peste ani, poate fi ciclistul dominant în clasicele din Ardeni.

Jay McCarthy (20 de ani, Team Saxo-Tinkoff) – specialiştii sunt de părere că echipa daneză a pus mâna pe unii dintre cei mai promiţători tineri ciclişti la ora actuală, iar Saxo-Tinkoff trebuie să îi mulţumească pentru asta lui Bradley McGee, fostul director sportiv al echipei. Autor a şapte succese în 2012, australianul are un potenţial care îi permite să se transforme în om de sprinturi, de contratimp, dar şi de curse pe etape. Totul depinde de cum va alege Saxo-Tinkoff să îl “modeleze” şi de grija pe care i-o va purta în următorii doi ani.

Argiro Ospina (21 de ani, Movistar) – după Nairo Quintana, gruparea spaniolă mizează pe un alt columbian, iar acesta are potenţialul să fie o revelaţie mai mare decât s-a dovedit a fi compatriotul său. Învingător în una dintre cele mai dificile etape din Clasico RCN, în faţa unor ciclişti ca Oscar Sevilla, Mauricio Ardila sau Rafael Infantino, Ospina are un talent imens pe munţi, unde se caţără cu o uşurinţă dezarmantă pentru adversari. Calităţile sale îl recomandă drept un viitor candidat la câştigarea unui Mare Tur.

Danny Van Poppel – (19 ani, Vacansoleil) – cel mai tânăr rutier prezent în World Tour, olandezul este unul dintre diamantele care aşteaptă să fie şlefuite, şi ce echipă mai bună îşi putea găsi decât cea la care se află Jean-Paul Van Poppel, tatăl său. Fost cel mai bun sprinter din Turul Franţei, actualmente director sportiv la Vacansoleil, acesta va reprezenta ghidul perfect pentru Danny Van Poppel în primul său sezon ca profesionist, unul în care batavul în vârstă de numai 19 ani are toate şansele să impresioneze, deşi nu va fi aruncat de echipa sa în cursele dificile. Poate cel mai bun produs al ciclismului batav din ultimii ani, Danny Van Poppel are toate şansele să îi calce pe urme mult mai titratului său tată şi să fie unul dintre sprinterii de marcă ai plutonului în următorul deceniu.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: