Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Taylor Phinney: “Înfrângerea de la Mondiale a fost dureroasă”

Image

2012 a fost anul în care Taylor Phinney a demonstrat potenţialul imens pe care îl are. După un prim sezon dificil, în care a fost chinuit de accidentări, americanul a ieşit la rampă şi a impresionat pe toată lumea, atât în cursele de o zi, cât şi în Marile Tururi. Două victorii a obţinut rutierul echipei BMC, însă la acestea se adaugă clasările foarte bune de la Mondiale, Jocurile Olimpice, precum şi zilele petrecute în tricoul roz.

Cum a trăit el al doilea sezon ca profesionist? Care sunt planurile sale pentru viitor? Ce curse şi-ar dori să câştige? Taylor Phinney a vorbit despre toate acestea în interviul de mai jos, pe care l-am realizat cu ajutorul lui Sean Weide, ofiţerul de presă al lui BMC.

– Taylor, ai avut un sezon foarte bun, cu rezultate impresionante. Pentru tine, care a fost cel mai bun moment?

Trebuie să spun că Jocurile Olimpice. Am muncit mult, timp de două luni, în oraşul meu natal, Boulder, şi m-am antrenat din greu pentru a ajunge la nivelul cerut de o astfel de competiţie. Am învăţat multe despre mine în timpul unor antrenamente care au avut rolul de a recrea condiţiile pe care urma să le întâlnesc la Londra. Deşi am fost dezamăgit pentru că nu m-am clasat pe podium şi nu am obţinut o medalie, m-au bucurat cele două locuri patru, deoarece mi-au confirmat că antrenamentele specifice pe care le-am făcut acasă au fost mult mai potrivite decât dacă aş fi rămas în Europa să mă pregătesc. Un alt moment memorabil pentru mine a fost în timpul unei etape din Turul Colorado, când am trecut prin Boulder, chiar pe lângă casa în care am crescut. A fost o zi uimitoare, cu un public numeros şi foarte gălăgios.

– Există şi un regret? O cursă în care ai sperat la un rezultat mai bun decât cel obţinut?

Nu ştiu dacă este un regret, dar cu siguranţă am fost dezamăgit să ratez tricoul curcubeu în cursa de contratimp de la Campionatele Mondiale. Ştiam că pot face o figură bună, dar nu m-am aşteptat să fiu atât de aproape de Tony Martin. Ratarea victoriei pentru doar câteva secunde m-a întristat mult. Pe de altă parte, sunt mulţumit cu progresele pe care le-am înregistrat de-a lungul anului, îmi oferă o motivaţie şi mai mare pentru Mondialele de la Florenţa şi pentru orice cursă de contratimp. A fost dureros să pierd pentru numai cinci secunde la Valkenburg. După o oră de cursă, asta nu înseamnă nimic. Dacă aş fi fost învins pentru 30 de secunde, nu ar mai fi fost atât de greu. Am ales să nu folosesc comunicaţii radio în acea cursă. Nu îmi place deloc să ştiu unde mă aflu, mai ales dacă sunt în întârziere. Nu m-am aşteptat să fiu atât de aproape, iar dacă aş fi avut radio, mi-ar fi plăcut să aflu cum stau. Totuşi, eram deja la 100% şi nu cred că lucrurile ar fi arătat altfel cu comunicaţiile radio.

– Am citit recent o declaraţie de-a ta, în care ai spus că Paris-Roubaix va fi unul dintre obiectivele tale pentru 2013. Care sunt aşteptările tale de la această cursă?

Avem o echipă foarte bună şi dinamică pentru majoritatea curselor, iar ceea ce trebuie să fac este să mă dedic obiectivului meu şi să am o iarnă puternică, din care să ies la un nivel pe baza căruia să îmi construiesc sezonul şi să îmi demonstrez valoarea. Paris-Roubaix este un obiectiv important pentru mine, cel puţin în prima parte a anului. Cel mai probabil, vom avea câţiva lideri acolo. Cum sunt tânăr, s-ar putea să fiu pus în slujba echipei, iar dacă se va întâmpla asta, mă voi conforma. În acelaşi timp, ar fi un scenariu de vis pentru mine dacă voi rezista în faţă cât mai mult şi voi putea arăta de ce sunt capabil în partea finală a cursei. Totuşi, realizez că ciclismul este un sport de echipă, iar eu sunt dispus să fiu un om important pentru echipă.

– Anul acesta ai participat pentru prima oară în Paris-Roubaix, ca profesionist, şi ai terminat pe locul 15, un rezultat foarte bun. Cum te-ai simţit?

Am fost fericit să iau startul în cursa mare. După ce am câştigat Paris-Roubaix la tineret, eram familiar cu provocările şi condiţiile. Cu siguranţă însă, situaţia a fost total diferită de cea din cursa sub 23 de ani. Oricum, eu nu am fost unul dintre liderii lui BMC în acea zi. Misiunea mea, în cea mai mare parte a timpului, a fost să am grijă de liderii echipei, să mă feresc de pericole şi să rămân în cursă până la final.

– Ai văzut cum arată Turul Italiei şi Turul Franţei din 2013. Te-ai gândit în care dintre acestea vei merge?

Nu, încă nu am decis nimic.

– Anul viitor, Campionatele Mondiale vor avea loc în Florenţa, iar opinia generală este că vei fi unul dintre favoriţii cursei de contratimp. Îţi place traseul?

Ştiu traseul, mai ales primii 30-40 de kilometri îi cunosc bine. Este un traseu cu o lungă linie dreaptă şi o căţărare plasată la început, în apropiere de locul unde locuiesc. Chiar dacă nu am parcurs până acum tot traseul, am deja un avantaj uriaş. Până la Richmond, în 2015, pot spune că va fi cea mai “aproape de casă” ediţie a Campionatelor Mondiale la care voi participa.

– Te gândeşti la o revenire pe velodrom pentru 2016, în funcţie de cum se va schimba calendarul olimpic?

Cel mai probabil, acesta este un capitol închis pentru mine.

– Taylor, aş mai vrea să ştiu un lucru: dacă ar fi să faci o ierarhie a curselor pe care ai dori să le câştigi, între Mondiale, Jocurile Olimpice şi Paris-Roubaix, cum ar arăta aceasta?

Pe primul loc se află medalia aur pe şosea la Jocurile Olimpice, apoi cea de aur la aceeaşi competiţie, dar la contratimp, urmată de medalia de aur în cursa pe şosea de la Campionatele Mondiale. Pe patru este Paris-Roubaix, iar pe locul cinci titlul mondial la contratimp. Ce vreau să spun este că tricoul curcubeu la contratimp e cel mai realizabil obiectiv. Tocmai de aceea, atunci când mă gândesc la cursele cel mai greu de câştigat, acestea sunt cele în care îmi doresc cel mai mult să mă impun. Îmi fixez mereu obiective mari pe care ştiu că le pot obţine la momentul respectiv.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: