Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Încep Mondialele de la Valkenburg

Image

Din 1994, Campionatele Mondiale de Ciclism pe şosea nu au mai găzduit un contratimp pe echipe, cursă care fusese introdusă în program în urmă cu 32 de ani la acea vreme şi se se adresa cicliştilor amatori. Echipele erau naţionale şi se bazau pe patru rutieri, printre cei care au câştigat medalia de aur sau au terminat pe podium numărându-se Gösta Pettersson, Urs Zimmerman, Rolf Aldag, Michael Rich sau Christophe Moreau. Cea mai titrată naţiune este Italia, cu şapte titluri, urmată de URSS şi Suedia, alte forţe în trecut în cursele de anduranţă.

La aproape două decenii de la ultima prezenţă, contratimpul pe echipe revine la Campionatele Mondiale, dar cu câteva schimbări importante. Echipele sunt comerciale (o măsură pe care UCI se pare că a luat-o la presiunea acestora şi a sponsorilor) şi sunt formate nu din patru, ci din şase ciclişti. La final, va conta timpul celui de-al patrulea rutier, iar învingătoarea va primi nu tricouri curcubeu, ci un logo distinctiv pe care toţi membrii echipei îl pot purta în următorul sezon, în toate cursele, cu condiţia să nu plece la altă grupare. De asemenea, regulamentul UCI mai prevede ca deţinătorul titlului mondial în proba individuală să nu poarte tricoul curcubeu în contratimpurile pe echipe pe care la va disputa alături de formaţia sa.

32 de echipe din primele trei eşaloane (World Tour, Pro Continental şi Continental) se vor afla la startul de la Valkenburg: Sky, Orica-GreenEdge, BMC, Omega Pharma-Quick Step, Garmin-Sharp, RadioShack-Nissan, Rabobank, Katusha, Movistar, Saxo Bank-Tinkoff Bank, Vacansoleil, Astana, Liquigas, Lotto-Belisol, Lampre, Argos-Shimano, Rusvelo, FDJ-BigMat, AG2R, Euskaltel, Topsport Vlaanderen, Team Type 1, Acqua & Sapone, Cofidis, Rabobank Continental, Saur-Sojasun, Team Optum, Itera-Katusha, Polsat Polkowice, Adria Mobil, Caja Rural şi MTN Qhubeka (ordinea de plecare va fi inversă celei prezentate aici).

În lungime de 53,2 kilometri, traseul include trei căţărări – Lange Raarberg, Bergseweg şi Cauberg – şi doar două porţiuni de plat, una la început, iar cealaltă înainte de ultima ascensiune. Nu ştiu cine va câştiga, însă ce pot spune este că nu văd cum o altă echipă, în afară de BMC, Orica-GreenEdge şi Omega Pharma-Quick Step, poate termina pe podium. Acestea sunt cele mai puternice şi s-au pregătit intens pentru cursă (mai ales formaţia australiană, care s-a antrenat timp de o lună). În ciuda dificultăţii traseului, e foarte posibil ca diferenţele să fie mici, tocmai datorită valorii apropiate a echipelor mai sus menţionate. În fine, dacă aş vedea o grupare capabilă să producă o surpriză (iar prin asta înţeleg o clasare pe podium), aceasta ar fi Rabobank, nu doar datorită avantajului terenului propriu, dar şi pentru că a arătat o formă bună în contratimpul pe echipe din Turul Spaniei.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: