Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Cum ar putea arăta Turul Franţei 2013

Mai sunt aproximativ trei luni până când Christian Prudhomme va face cunoscut traseul ediţiei cu numărul 100 din Marea Buclă, însă au apărut deja zvonuri despre etapele de anul viitor. Ce se ştie clar este că plutonul va pleca pentru prima oară din Corsica, unde rutierii vor sta trei zile: prima rundă le este destinată sprinterilor, în timp ce următoarele vor fi pe gustul atacanţilor şi puncheurilor, deoarece vor avea câteva căţărări dificile, precum Col de Vizzavona, Col de San Martinu sau Col de Marsulinu. De asemenea, după ce caravana va reveni pe continent, pe rutieri îi va aştepta un contratimp pe echipe, în lungime de 24,5 kilometri.

Cum în 2013 va fi celebrată ediţia cu numărul 100, organizatorii se pare că au de gând să pună pe traseu oraşele care au fost punct de plecare sau de sosire la ediţia inaugurală, în 1903. Care sunt acestea? Montgeron, Lyon, Marseille, Toulouse, Bordeaux, Nantes şi Paris. Prima etapă care va zgudui serios clasamentul general va fi a şaptea, când s-ar ajunge pe Mont Ventoux, ascensiune ce va reveni după patru ani în cursă. Totuşi, momentan nu este clar sub ce formă va figura aceasta: final în căţărare după o etapă în linie sau după un contratimp individual?

În 2013, caravana ar putea petrece trei zile în Pirinei, dar numai una ar oferi o sosire la altitudine; care va fi, încă nu se ştie. 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei, are toate şansele să organizeze o rundă spectaculoasă prin prisma decorului: este vorba despre un contratimp individual la Mont-Saint-Michel, unde ar urma să se ajungă pentru doar a doua oară în istorie.

Ultima săptămână va aduce în prim-plan Alpii, iar dacă zvonurile se vor confirma, atunci spectacolul se anunţă unul cu adevărat deosebit. Miercuri, 17 iulie, plutonul va termina la Annecy, pentru ca doar o zi mai târziu să ajungă la Morzine-Avoriaz, căţărare unde Andy Schleck a obţinut o victorie de etapă în 2010. Ultimul finiş în căţărare va fi Alpe d’Huez, însă şi aici există câteva discuţii interesante. În primul rând, nu e clar dacă legendara ascensiune va găzdui o etapă normală sau un contratimp (lupta se dă cu Mont Ventoux); în al doilea rând, dacă etapa va fi în linie, sunt zvonuri potrivit cărora ascensiunea va figura de două ori. Practic, plutonul ar urca o dată pe Alpe d’Huez, ar face apoi o buclă, folosind un drum utilizat de către localnici, după care ar încheia pe căţărarea apărută în Le Tour în 1952.

Aşadar, făcând un scurt rezumat, ce ar putea oferi ediţia cu numărul 100 a Turului Franţei? O primă săptămână care ar contabiliza mai mulţi purtători ai tricoului galben, foarte puţini kilometri de contratimp, un contratimp montan (ceva ce nu a mai fost din 2004) şi patru sosiri în ascensiune. Câte dintre zvonurile de mai sus se vor confirma, rămâne de văzut în luna octombrie.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: