Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Sean Yates: “Bradley Wiggins poate deveni şi mai bun”

Nu am scris nimic imediat după finalul Turului Franţei, deoarece tot ce am avut de zis despre noul câştigător am spus pe parcurs, când victoria lui Bradley Wiggins devenea din ce în ce mai clară. În schimb, am preferat să aflu mai multe de la Sean Yates, directorul sportiv al primului rutier britanic învingător în Marea Buclă.

– Domnule Yates, felicitări pentru triumful lui Bradley Wiggins! Ce înseamnă acest succes pentru sportul britanic?

Mulţumesc! E pentru prima oară în istorie când s-a întâmplat aşa ceva şi a dus ciclismul la un cu totul alt nivel în mentalul colectiv din Marea Britanie. Singura cursă cunoscută de orice britanic este Turul Franţei, iar Bradley tocmai s-a impus acolo. E pe prima pagină în toate ziarele, se vorbeşte despre asta la toate posturile de televiziune, iar victoria este cu atât mai importantă, cu cât a venit înaintea Jocurilor Olimpice. A adus un sentiment nou în rândul britanicilor.

– Este comparabilă cu primul triumf al unui rutier american în Turul Franţei, în 1986?

Nu pot spune cu exactitate, deoarece nu mă aflam în Statele Unite când Greg LeMond a câştigat tricoul galben, însă, din punctul meu de vedere, succesul lui Bradley Wiggins e cu mult peste cel al lui LeMond. Impactul victoriei sale e imens în Marea Britanie.

– În urmă cu trei ani, când Sky a anunţat că vrea să câştige Turul Franţei cu un ciclist britanic, mulţi au privit cu neîncredere şi amuzament această declaraţie. Acum, mai repede decât şi-a propus, Sky şi-a îndeplinit obiectivul.

Într-adevăr, a fost considerat ceva ciudat la acea vreme, iar lumea nu ne-a luat în serios. Însă noi am ridicat ştacheta foarte sus, dar nu doar în Turul Franţei, ci şi în restul curselor, unde am obţinut zeci de victorii. Ajunge o scurtă privire peste clasamentele mondiale pentru ca oamenii să îşi dea seama că am fost mereu prezenţi în curse şi am realizat performanţe. Am demonstrat că atunci când suntem la cel mai înalt nivel, suntem mai buni decât toţi ceilalţi.

– Care a fost factorul decisiv pentru succesul din Marea Buclă?

Aş spune că au fost mai mulţi: puterea echipei, determinarea şi ambiţia arătate de rutieri cu fiecare ocazie. Însă asta nu ar trebui să mire pe nimeni, deoarece am arătat la fel în toate cursele câştigate anul acesta. În plus, am crescut de la o cursă la alta şi am prins din ce în ce mai multă încredere.

– Domnule Yates, a existat vreun moment dificil pentru Sky în cele trei săptămâni ale Turului Franţei?

Nu ştiu, nu pot spune că au existat astfel de situaţii. Ok, unele finişuri de etapă au fost grele, dar ca echipă nu am întâmpinat deloc probleme şi nu am fost puşi în dificultate. Nu vreau să spun că a fost uşor, însă niciodată nu ne-am aflat în situaţii din care să nu avem ieşire.

– Pentru dumneavoastră, care a fost cea mai frumoasă imagine din Turul Franţei?

Aş spune La Planche del Belles Filles, când am început oficial campania pentru tricoul galben. Tocmai se încheia o săptămână nebună şi tensionată petrecută în Belgia şi în nordul Franţei, iar noi am pus în scenă ceva la care am muncit tot anul. Echipa s-a achitat perfect de misiune şi a făcut asta cu panaş; am obţinut victoria de etapă şi ne-am plasat într-o poziţie excelentă pentru următoarele două săptămâni.

– Mulţi au fost impresionaţi de cum s-a descurcat Bradley Wiggins pe căţărări.

El a fost foarte bun pe munte, poate nu la fel de bun precum Chris Froome, însă nu a fost pus în dificultate de ceilalţi. Dacă vă uitaţi peste rezultate, ar fi câştigat cursa şi fără contratimpurile individuale. Practic, nu doar contratimpul l-a ajutat să se impună, ci tot “pachetul” cu care s-a prezentat la start.

– După contratimpurile câştigate în Marea Buclă, este Bradley Wiggins principalul favorit la medalia olimpică de aur?

E unul dintre favoriţi, alături de Tony Martin şi Fabian Cancellara. Este vice-campion mondial şi a arătat de ce e în stare. Are calităţile necesare pentru a fi mai rapid decât în Le Tour şi de a deveni mai bun. Mă aştept la o luptă strânsă între ei trei. Să nu uităm că Bradley se va prezenta acolo după o cursă de trei săptămâni, dar dacă se va odihni şi se va recupera, atunci va avea o şansă mare. În plus, el nu a pierdut niciun contratimp sezonul acesta şi vrea să continue pe acest drum.

– Domnule Yates, chiar şi după triumful din Turul Franţei, aţi spus că Bradley Wiggins tot nu şi-a atins potenţialul maxim. Ce înseamnă asta, la ce să ne mai aşteptăm din partea lui?

Eu consider că poate fi mai bun şi mai rapid, atât pe munte, cât şi la contratimp. A devenit de curând un rutier de Mari Tururi şi este liderul celei mai bune echipe din lume în acest moment. Mai e loc de multe îmbunătăţiri şi vă asigur că nu l-aţi văzut pe cel mai puternic Bradley Wiggins.

– Aşadar, anul viitor va ţinti din nou Turul Franţei.

Evident, deşi nu am văzut încă traseul. Dacă va fi un contratimp individual, asta va fi în favoarea sa, mai ales că pe munte nu poate fi lăsat în urmă. În 2013, Alberto Contador va fi acolo, poate şi Joaquim Rodriguez, plus alţi ciclişti, însă ei nu ne sperie. Bradley se va antrena în continuare cu acelaşi obiectiv în minte. El ştia că ediţia din acest an îl favoriza, datorită contratimpurilor, şi tocmai de aceea nu s-a axat foarte mult pe dezvoltarea abilităţilor de căţărător, ba chiar a avut câteva kilograme în plus faţă de Vuelta din 2011. Dacă vor fi mai mulţi munţi în 2013, atunci se va concentra pe căţărări la antrenamente, deoarece poate fi mai bun acolo. O decizie finală va fi luată în funcţie de profilul ediţiei de anul viitor.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Sean Yates: “Bradley Wiggins poate deveni şi mai bun”

  1. E adevarat, Bradley a aratat ca a fost cel mai bun anul asta in Le Tour, dar in urma competitiei raman niste intrebari. Prima e despre ce-au mancat rutierii echipei Sky in timpul turului, iar a doua despre cum au desenat organizatorii un asemenea traseu. Total diferit fata de ce a fost in alti ani.

    • La a doua intrebare raspund cu traseul Turului Frantei din 1994. Este adevarat, atunci au fost mai multe finisuri in catarare (mult mai grele decat cele de acum) – Hautacam, Luz-Ardiden, Alpe d’Huez si Val Thorens – insa organizatorii au introdus 118,5 kilometri de contratimp individual, desi stiau de ce este capabil Miguel Indurain (care a castigat cu un avans de peste cinci minute in fata lui Piotr Ugrumov). Din cand in cand, le place sa mai schimbe repertoriul obisnuit; in plus, cred ca au vrut sa pastreze tot ce aveau mai bun pentru editia din 2013. De altfel, o sa scriu curand un articol despre cum ar putea arata traseul de anul viitor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: