Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Ce şanse are Cavendish la tricoul roşu?

Câştigător al clasamentului pe puncte în Le Tour şi La Vuelta, Mark Cavendish vrea să realizeze aceeaşi performanţă şi în Il Giro, însă situaţia lui este complicată. Britanicul a acumulat 106 puncte până acum, dar mai are la dispoziţie o singură etapă de plat, săptămâna viitoare. În eventualitatea în care se va impune la Vedelago, rutierul lui Sky ar mai obţine 25 de puncte şi ar ajunge la 131. În afară de acea etapă, a 16-a, ce şanse mai are Mark Cavendish?

Având în vedere dificultatea zilelor din ultima săptămână, purtătorul tricoului curcubeu poate puncta doar la sprinturile intermediare, acolo unde l-am văzut implicându-se de câteva ori. Bun, la acele sprinturi, primul ia 5 puncte, dar e greu de crezut că Mark Cavendish se va afla mereu în această postură. De altfel, din următoarele opt etape, doar în trei are posibilitatea de a lupta pentru punctele puse în joc.

Prima ocazie va fi în etapa a 15-a, când sprintul intermediar vine pe plat, la aproximativ 62 de kilometri de la start, chiar înainte de Valico di Valcava, o căţărare de categoria întâi. Fie Sky îşi va propune să nu lase pe nimeni să evadeze până atunci, fie va avea grijă ca în faţă să plece doar câţiva oameni, astfel încât să îi mai rămână puncte şi lui Cavendish, atunci când va ajunge acolo. O zi mai târziu, la Bressanone/Brixen, cu doar 28 de kilometri rămaşi până la sosire, mai urmează un sprint, iar acolo şansele lui Cavendish sunt foarte mari, deoarece evadarea ar putea fi neutralizată până atunci.

În fine, etapa a 18-a îi va aduce campionului mondial ultima oportunitate, care vine după 84 de kilometri de la start, ceea ce înseamnă că va avea timp suficient să se recupereze înainte de final, deoarece sprintul intermediar este plasat în vârful unui deal, la Cesiomaggiore. Una peste alta, în funcţie de scenarii, Mark Cavendish ar putea strânge cel mult 146 de puncte, o zestre totuşi subţire, din cauza căzăturilor suferite la Horsens şi Frosinone.

În acest moment, Joaquim Rodriguez (55 de puncte) şi Domenico Pozzovivo (49 de puncte) sunt principalii adversari ai ciclistului din Insula Man, deşi niciunul dintre aceştia nu îşi doreşte tricoul roşu. Cum şase etape cu munţi sau finişuri în urcare mai sunt până la încheierea cursei, logica spune că actualul lider al clasamentului pe puncte va fi depăşit, pentru asta fiind nevoie ca unul dintre cei amintiţi mai sus să obţină, în medie, 15 puncte pe etapă. La fel de adevărat este că toate calculele de mai sus pot dispărea într-o clipă, deoarece Cavendish ar putea să nici nu treacă de dificilele ascensiuni din săptămâna finală.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: