Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

O Amstel într-o după-amiază de duminică

Este cea mai mare cursă din Olanda şi de câţiva ani deschide balul în Ardeni, chiar dacă nu se desfăşoară în acea regiune, ci înLimburg. Amstel Gold Race, căci despre aceasta e vorba, marchează startul unei noi perioade a sezonului de primăvară, una în care pavatele au dispărut, lăsând loc dealurilor şi drumurilor înguste. Pe lângă victorie, pe mulţi dintre rutierii aflaţi la start îi va interesa şi traseul, foarte similar cu cel care va fi folosit la Campionatele Mondiale din toamnă. În septembrie, câştigătorul tricoului curcubeu va fi decis pe Cauberg, deşi finalul va avea 1700 de metri în plus, pe un platou care nu se regăseşte în Amstel.

Înapoi la cursa de duminică: în lungime de 256,5 kilometri, aceasta le va servi cicliştilor şi 31 de obstacole, împachetate sub forma unor căţărări scurte, cu pantă medie de 5%. Dar “distracţia” nu se termină aici, deoarece întreaga clasică reprezintă o capcană, din cauza drumurilor întortocheate şi înguste, care duc la producerea mai multor căzături şi la eliminarea unor favoriţi din lupta pentru victorie.

Dar cine sunt favoriţii? La ce am văzut în ultimele săptămâni, Joaquim Rodriguez se află într-o formă de zile mari, iar duminică şi-ar putea trece în palmares primul triumf al carierei într-o cursă importantă de o zi. “Purito” a adunat trei victorii în 2012, este extrem de puternic şi se bucură de ajutorul unei echipe din care nu vor lipsi Daniel Moreno, Oscar Freire şi Simon Spilak. Al doilea anul trecut, când a fost învins de Philippe Gilbert, ibericul are o mare foame de succese în clasicele din Ardeni, iar duminică, în cazul în care va termina primul, va scrie istorie, deoarece niciun rutier spaniol nu a câştigat Amstel până acum.

La fel cum s-a întâmplat şi înainte de Amstel Gold Race, numele lui Peter Sagan este scos la înaintare. Recent, slovacului i-a fost prelungit cu trei ani contractul pe care îl are la Liquigas, ceea ce înseamnă că un motiv de tensiune a dispărut. Autor al unor rezultate bune în cursele de o zi din primăvară, Sagan a căzut în Brabantse Pijl, fără urmări grave, aşa că ar trebui să facă parte din grupul ce îl va da pe învingătorul de duminică, situaţie în care ar putea să îşi pună în valoare sprintul. Pe de altă parte, în echipa lui Liquigas se află şi Vincenzo Nibali, iar asta ar putea reprezenta o problemă. Aproape de fiecare dată când aceştia au concurat împreună într-o cursă importantă, ziua s-a încheiat cu polemici sau regrete privind strategia aleasă (Vuelta 2011, Tirreno-Adriatico şi Milano-San Remo 2012).

Alejandro Valverde este aşteptat să îşi ia înapoi tronul de rege al Ardenilor, şi ce ocazie mai bună ar avea decât Amstel Gold Race, singura cursă în care nu s-a impus până acum. Dublul vice-campion mondial a început sezonul la un nivel înalt, însă lucrurile au luat o altă întorsătură după căzătura suferită în Turul Cataluniei, când a fost obligat să abandoneze. De atunci, Valverde a mai concurat foarte puţin, dar tot a terminat pe locul secund în Klasika Primavera, după colegul lui, Giovanni Visconti.

Grupul favoriţilor din Spania mai cuprinde un om, Samuel Sanchez, însă acesta a spus că este mai mult interesat să verifice traseul în vederea Mondialelor de peste cinci luni. În plus, campionului olimpic de la Beijing îi lipseşte explozia necesară pe un deal precum Cauberg, acolo unde victoria e decisă în 90% dintre ediţii. Mai degrabă l-aş vedea pe ciclistul lui Euskaltel să plece pe una dintre căţărările dinainte de Cauberg şi să meargă la maximum pe coborâre şi pe plat, astfel încât să ajungă în ultimii 800 de metri cu un avans de cel puţin 30 de secunde.

Clasicele pe pavate nu au fost cu noroc pentru italieni, însă aceştia speră să se revanşeze în Ardeni, acolo unde principalul om este Damiano Cunego. Ultimul rutier peninsular învingător într-o cursă importantă de o zi, “Micul Prinţ” vine după un Tur al Ţării Bascilor bun, dar forma lui rămâne în continuare o enigmă, deoarece nu a arătat nimic impresionant în 2012, constanţa fiind singurul său atribut până acum. Câştigător al Amstel Gold Race în 2008, Cunego speră să reediteze acel succes şi să obţină ceea ce ar fi prima victorie după aproape un an.

Sunt toate şansele ca finalul de pe Cauberg să ofere un nou duel între Alejandro Valverde şi Simon Gerrans, aşa cum am avut în Turul Down Under şi în Paris-Nisa. Ibericul s-a impus de fiecare dată, dar ciclistul echipei GreenEdge a obţinut de atunci un triumf imens, în Milano-San Remo. Sosirile precum cele din Amstel îi plac australianului (Santuario di San Luca – Il Giro 2009), iar clasica din Olanda a fost mereu una dintre preferatele sale. Locul trei în 2011, Gerrans are toate şansele să îşi îmbunătăţească acel rezultat cu două poziţii, deşi va fi un om marcat duminică.

Unde se află Gilbert?

Anul trecut pe vremea asta, belgianul era invincibil şi îşi începea seria de succese spectaculoase în Ardeni. 12 luni mai târziu, Philippe Gilbert a devenit mai degrabă invizibil şi nu mai este considerat favorit la primul loc. Ce s-a întâmplat între timp? O infecţie dentară, o gripă şi o căzătură au dat peste cap pregătirea rutierului valon, care se află şi sub presiune, în condiţiile în care BMC îi plăteşte trei milioane de euro pe sezon şi aşteaptă din partea sa cât mai multe rezultate.

La conferinţa de presă organizată vineri, Gilbert a vorbit despre situaţia lui şi a insistat că a trecut peste toate problemele care l-au chinuit în ultima vreme: “În 2011 am fost sigur că o să câştig Amstel. Acum, lucrurile nu mai stau la fel. Nu mă gândesc la o nouă triplă. Important este să îmi regăsesc forma şi să bifez victorii. Am trecut peste obstacole, le-am lăsat în urmă şi important e să revin la un nivel înalt.”

Personal, nu cred că problemele din 2012 îl vor bloca din punct de vedere psihic pe Gilbert, aşa cum s-a insinuat pe unele site-uri, ci îl vor ambiţiona şi mai tare pentru a arăta că a rămas ciclistul aproape imbatabil din stagiunea precedentă. Cu toate acestea, şansele ca reacţia de orgoliu să vină mâine sunt destul de mici, deoarece forma lui încă nu e la 100%, aşa cum s-a putut vedea şi în Brabantse Pijl. Drept urmare, BMC l-ar putea folosi doar pentru a rupe plutonul, la fel ca în Turul Flandrei, acţiune care i-ar putea facilita calea spre victorie lui Greg Van Avermaet.

Alţi favoriţi

Thomas Voeckler a fost imperial în Brabanste Pijl, la jumătatea săptămânii, dar nu mizez pe un nou succes al francezului, deoarece va fi supravegheat în permanenţă de pluton. Totuşi, o clasare în top zece îi este la îndemână, asta dacă nu cumva se gândeşte să dea totul într-un atac lansat cu 10, 15 sau 20 de kilometri înainte de sosire.

Oscar Freire a avut un sezon de primăvară bun, însă i-a lipsit un succes cu adevărat important. Acesta poate veni duminică, triplul campion mondial fiind una dintre variantele de rezervă ale Katushei în cazul în care se întâmplă ceva cu Joaquim Rodriguez. Clasat pe şase în 2011, Freire visează de ani buni să se impună în Amstel Gold Race şi ediţia de duminică va fi ultima lui ocazie, deoarece se va retrage la finalul sezonului. Viteza îl va avantaja în cazul unui sprint masiv, doar dacă acolo nu se va afla şi Peter Sagan.

Jelle Vanendert – Gianni Meersman – Jurgen Van Den Broeck – îmi este greu să îi separ pe aceşti rutieri, deoarece Lotto-Belisol îmi dă impresia că le va oferi mână liberă, însă lider va fi cel mai bine plasat într-un moment sau altul al cursei. Personal, aş miza pe Vanendert sau Meersman, deoarece Van Den Broeck are un obiectiv similar cu cel al fraţilor Schleck: pregătirea pentru Turul Franţei.

Aş încheia lista outsiderilor, oameni care pot emite pretenţii la un loc între primii zece sau pot obţine un triumf memorabil, cu Ben Hermans, Ryder Hesjedal, Thomas Dekker (care a obţinut recent primul succes după cinci ani), Giovanni Visconti, Sergio Henao, Wouter Poels şi Matti Breschel. Toţi aceştia vor putea fi urmăriţi la Eurosport, duminică, de la ora 16, atunci când va începe transmisiunea celei de-a 47-a ediţii a Amstel Gold Race.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: