Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Milano-San Remo – episodul 103

Prima clasică “Monument” a sezonului are loc sâmbătă, pe un traseu identic cu cel din 2011. Aşadar, 298 de kilometri, dintre care cei mai importanţi sunt ultimii, când îşi vor face apariţia Cipressa şi Poggio. Cu mici excepţii, toţi rutierii valoroşi sunt la start, lăsând loc multor scenarii şi calcule pentru victorie în una dintre cele mai importante curse de o zi din calendar.

În mare, specialiştii îl dau pe Mark Cavendish drept principal favorit, mai ales că purtătorul tricoului curcubeu a arătat o formă deosebită îm 2012, iar “trenuleţul” său de la Sky merge din ce în ce mai bine. Însă campionul mondial are mulţi adversari şi va trebui să fie atent atât la ceilalţi sprinteri, cât şi la atacanţii care vor încerca să profite de Poggio pentru a se desprinde. Ultima căţărare a zilei are doar 3,7 kilometri lungime şi o pantă medie de 3,7%, însă după 288 de kilometri parcurşi, rutierii pot simţi plumb în picioare acolo.

Prima porţiune din Poggio este cea mai dificilă şi de obicei acolo se dau atacurile celor care nu doresc să se ajungă la sprint. Asta înseamnă că Sky va trebui să aibă cel puţin trei oameni alături de Cavendish, pentru a anihila acţiunile puncheurilor, care vor forţa pentru a-i da britanicului planurile peste cap, evitând astfel un sprint masiv. Dar care este lista favoriţilor pentru a 103-a ediţie din Milano-San Remo?

– Edvald Boasson Hagen – 2012 ar putea fi anul în care norvegianul să îşi demonstreze potenţialul imens în clasice, iar Milano-San Remo este prima sa ocazie. Unul dintre cei mai importanţi oameni din angrenajul creat de Sky pentru Mark Cavendish, Boasson Hagen va fi şi a doua variantă a echipei britanice, fiind de aşteptat să devină liderul acesteia în cazul în care colegul său va ceda pe Cipressa sau pe Poggio.

– Tom Boonen – 2007 şi 2010 sunt anii în care belgianul a terminat pe podium în “La Primavera”, o clasică ce nu este  pe gustul său, mai ales că se află în perioada de pregătire pentru Turul Flandrei şi Paris-Roubaix. Rutierul echipei Omega Pharma-Quick Step a adunat deja cinci victorii sezonul acesta, dar niciuna nu a fost obţinută împotriva unui sprinter redutabil. Şansa sa ar fi să ajungă la finiş cu un grup redus, din care să fie cel mai puternic.

– Fabian Cancellara – “Am revenit cu picioarele pe pământ după Campionatele Mondiale de la Copenhaga şi acum ştiu ce am de făcut pentru a câştiga din nou”. Asta a declarat elveţianul în urmă cu câteva săptămâni, făcând referire la un 2011 în care nu s-a impus în nicio clasică “Monument”. Cancellara este ultimul rutier care a câştigat Milano-San Remo după un atac şi poate repeta succesul din 2008, deoarece a arătat o formă excelentă până acum, triumfând în Montepaschi Strade Bianche în urma unui atac la care nimeni nu a avut răspuns. Ajutat şi de un Daniele Bennati din ce în ce mai puternic în rolul de “locotenent” pentru clasice, Cancellara va avea o motivaţie suplimentară: o victorie ar însemna un cadou perfect pentru a 31-a aniversare a sa, la o zi după cursă.

– Mark Cavendish – În Kuurne-Bruxelles-Kuurne, campionul mondial a arătat că se caţără bine pe dealuri, nivelul la care se află acum fiind similar cu cel din 2009, când a câştigat “La Primavera”. Sky tinde să se transforme într-o maşinărie comparabilă cu cea a lui HTC-Highroad, iar britanicul este determinat să devină primul campion al lumii din ultimii 29 de ani care câştigă Milano-San Remo. Doar Alfredo Binda, Felice Gimondi, Eddy Merckx şi Giuseppe Saronni au mai realizat această performanţă.

– Oscar Freire – Spaniolul doreşte să îi demonstreze lui Rabobank că a făcut o greşeală imensă la finalul stagiunii precedente, când a decis să renunţe la el. Triplu câştigător al clasicei din Italia, fostul campion mondial ţinteşte un nou succes, iar semnele de până acum sunt încurajatoare. Sezonul său seamănă izbitor cu ce s-a întâmplat în 2004, 2007 şi 2010, anii în care s-a impus în “La Classicissima”. Unul dintre cei mai titraţi ciclişti din istoria cursei, Freire are ce îi trebuie pentru a ajunge cu primul grup la finiş. Acolo, dacă va avea picioarele din etapa secundă a Tirreno-Adriatico, poate da lovitura.

– Matthew Goss – Primul rutier din afara Europei care a câştigat Milano-San Remo, australianul pare ieşit din formă în 2012, deşi el susţine contrariul. Spre deosebire de anul trecut, când avea deja două victorii în această perioadă, actualul ciclist al lui GreenEdge nu a fost deloc vizibil la sprinturi. Totuşi, Goss trebuie luat în seamă, măcar pentru faptul că Mark Cavendish a declarat în urmă cu ceva vreme că este singurul sprinter de care îi este frică din plutonul profesionist.

– André Greipel – De ce să nu fie germanul considerat un favorit la victorie? Este adevărat că nu a înregistrat niciun rezultat semnificativ într-o mare clasică, dar forma din 2012 îi dă speranţe că poate schimba statistică de până acum. Bronz mondial la Copenhaga, ciclistul echipei Lotto-Belisol are cinci succese la activ în acest an şi o echipă care a demonstrat că se descurcă excelent atunci când vine vorba de formarea unui “trenuleţ”. În aceste condiţii, Greipel poate fi primul german de la Erik Zabel, în 2001, care câştigă Milano-San Remo.

– Vincenzo Nibali – Un atac pe Poggio şi o coborâre nebunească, precum cea a lui Sean Kelly în 1992, acestea sunt mutările care îi pot aduce lui Nibali cea mai mare victorie a carierei într-o cursă de o zi. Italienii aşteaptă de şase ani un succes în “La Primavera”, iar rutierul lui Liquigas este îndreptăţit să spere că el va fi cel care va reuşi acest lucru. Clasat pe opt anul trecut, ciclistul peninsular îşi va încerca şansa sâmbătă, deoarece nu are nimic de pierdut.

– Alessandro Petacchi – Zece luni au trecut de la ultimul succes obţinut de rutierul echipei Lampre, care a avut de suferit atât din cauza unor probleme de sănătate, cât şi a vârstei, ce apăsă din ce în ce mai mult. Totuşi, deşi a ajuns la 38 de ani, Petacchi nu poate fi exclus de pe lista favoriţilor, deoarece este inteligent, viclean şi trece bine dealurile. Câştigător al Milano-San Remo în 2005, italianul visează de mult la o nouă victorie, o performanţă ce nu a fost atinsă de compatrioţi celebri, ca Giuseppe Saronni, Francesco Moser sau Mario Cipollini.

– Peter Sagan – Este unul dintre cicliştii despre care s-a vorbit foarte mult în săptămâna premergătoare clasicei, însă problema sa e că nu a rulat decât de trei ori până acum în curse de peste 250 de kilometri lungime. Slovacul în vârstă de 22 de ani nu are experienţa de partea sa, un aspect des menţionat, dar compensează prin felul în care se caţără şi sprintează. Împreună cu Vincenzo Nibali, va forma un parteneriat similar cu cel al lui Sky şi va încerca să profite şi de cea mai mică şansă pentru a obţine un succes istoric.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: