Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Cine este Marlen Zmorka?

“X e noul Y” este una dintre cel mai des întâlnite exprimări din sport, deoarece oamenii (fani, jurnalişti, specialişti) îşi aleg un favorit, iar atunci când acesta se apropie de finalul carierei, iar apoi se retrage, simt nevoia să îl înlocuiască, de preferat cât mai curând, cu un alt sportiv pe care să îl susţină şi care să le amintească de fostul idol. Dacă aşa gândesc fanii, pentru noul candidat aceste comparaţii aduc o presiune suplimentară şi nedorită, astfel încât, de cele mai multe ori, sportivul respectiv ajunge să nu se ridice la nivelul aşteptărilor create.

Unul dintre cicliştii din plutonul actual cărora li s-a încercat identificarea unui urmaş este Fabian Cancellara. Mai întâi, a fost adus în discuţie Tony Martin, dar germanul a acoperit doar contratimpul, nefiind dornic să încerce clasicele pe pavate, în ciuda faptului că Rolf Aldag a spus că dacă ar merge în aceste curse, ar surprinde pe toată lumea cu evoluţia sa. Apoi, a apărut Taylor Phinney, recomandat de aptitudinile sale contracronometru, dar şi de cele două victorii consecutive obţinute în versiunea pentru tineret a Paris-Roubaix. Nici americanul nu a reuşit să arate că poate prelua coroana elveţianului, în mare parte, din cauza accidentărilor care l-au chinuit în ultimii ani.

Atunci, a mai rămas cineva? Există vreun ciclist despre care să se poată spune că îi este similar lui Fabian Cancellara, având potenţialul de a obţine rezultate mari atât la contratimp, dar şi în clasice? Răspunsul este da, şi vine din Ucraina, via Italia. E vorba despre Marlen Zmorka, aflat la Palazzago-Fenice, o echipă de amatori, pentru care rutierul în vârstă de doar 21 de ani concurează din 2012, la un sezon şi jumătate după ce a obţinut medalia de bronz în cursa de contratimp de la Campionatele Europene pentru Juniori.

Primul an al lui Zmorka alături de Palazago-Fenice a fost unul mai mult decât reuşit, cu victorii în Coppa Comune di Livraga şi Coppa Mobilio Ponsacco (ITT), dar şi clasări în top zece la Europenele şi Mondialele de Tineret, în cursa de contratimp. În stagiunea următoare, succesele au depăşit numărul clasărilor pe podium, ucraineanul bifând cinci triumfuri, între care şi cel din Coppa Mobilio Ponsacco, unde a devenit doar al doilea ciclist care s-a impus de două ori consecutiv. Pe parcursul stagiunii, rutierul din estul Europei a devenit o “bestia nera” pentru italieni, printre cei obligaţi să se mulţumească doar cu un loc pe podium numărându-se Nicola Ruffoni, Nicolas Marini sau Davide Martinelli.

Aşa cum era de aşteptat, numărul succeselor a crescut în 2014, an în care Marlen Zmorka a arătat că a înregistrat un progres fantastic, ce i-a permis să se transforme într-un veritabil “motor diesel”, un ciclist cu resurse foarte mari de energie, capabil să îşi lase în urmă adversarii cu zeci de kilometri înainte de final şi să obţină victorii impresionante, aşa cum a fost cazul în Trofeo Frasconi Fosco, unde un minut şi 40 de secunde – o diferenţă uriaşă la tineret – l-au separat de următorul sosit.

În 2015, Marlen Zmorka va fi unul dintre cei 21 de ciclişti pe care Palazzago-Fenice se va baza pentru calendarul italian, mai mulţi directori sportivi ai unor echipe profesioniste (cel puţin una de World Tour) fiind interesaţi să vadă parcursul pe care ucraineanul îl va avea. Dacă acesta va merge cel puţin la fel de bine ca anul trecut şi va confirma calităţile ce îl recomandă atât pentru contratimp, cât şi pentru clasice, sunt şanse mari ca din 2016 să îl vedem la un nivel superior, acolo unde vor începe, din nou, discuţiile cu privire la urmaşul lui Fabian Cancellara.

Single Post Navigation

Lasă un comentariu