Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Pe scurt

Jack Bobridge a fost primul ciclist din 2015 care a încercat să doboare Recordul Orei, însă australianul în vârstă de 25 de ani a ratat îndeplinirea obiectivului. Rezultatul înregistrat de Bobridge pe velodromul din Melbourne a fost 51,3 kilometri, cu 552 de metri sub performanţa stabilită de austriacul Matthias Brändle, în toamna lui 2014. Următorul care va căuta să stabilească un nou timp de referinţă va fi tot un australian, Rohan Dennis. Tentativa rutierului echipei BMC e programată pe 8 februarie, urmând să se desfăşoare pe velodromul din oraşul elveţian Grenchen.

A mai rămas ceva mai mult de o lună până la startul celei de-a 73-a ediţii din Paris-Nisa, dar a apărut deja o versiune completă a traseului, deşi aceasta nu a fost confirmată de ASO. Astfel, cursa va debuta cu un prolog în lungime de 6,7 kilometri şi se va încheia cu un contratimp individual pe Col d’Eze, cea mai celebră căţărare din istoria competiţiei. O altă etapă importantă va fi cea care va duce plutonul pe La Croix de Chaubouret (14,9 kilometri, pantă medie 5,4%). Deţinătorul trofeului este Carlos Betancur, însă columbianul nu se va afla la start. În schimb, printre cei care şi-au confirmat prezenţa se află Fabio Aru, Wilco Kelderman, Frank Schleck, Tejay van Garderen, Rui Costa, Warren Barguil sau Bradley Wiggins, campionul mondial la contratimp.

Turul Mediteranean se va desfăşura şi în acest an, în ciuda problemelor financiare cu care s-a disputat. Totuşi, compromisuri au fost făcute, astfel încât cursa va avea doar trei etape, iar startul se va da din oraşul spaniol Figueras. De asemenea, plutonul nu va mai ajunge pe Mont Faron, căţărarea tradiţională care a decis de cele mai multe ori câştigătorul clasamentului general. În 2014, primul la general a terminat britanicul Stephen Cummings, urmat pe podium de reprezentantul gazdelor, francezul Jean-Christophe Peraud, şi austriacul Riccardo Zoidl.

Fernando Gaviria, senzaţia începutului de an, este dorit de două echipe de World Tour. În vârstă de doar 20 de ani, Gaviria s-a făcut remarcat în Turul San Luis, după ce a câştigat două etape de plat, în ambele învingându-l pe campionul mondial din 2011, Mark Cavendish. Tot în cursa din Argentina, columbianul, care a concurat pentru echipa naţională, şi-a adjudecat şi clasamentul pe puncte. Impresarul sud-americanului, Giuseppe Acquadro, a confirmat că AG2R şi Etixx-Quick Step au înainte oferte clare, cele mai mari şanse de a obţine semnătura lui Gaviria avându-le gruparea belgiană.

Retras din activitate la finalul sezonului 2013, Anthony Charteau a intrat în lumea sporturilor cu motor. După ce a participat în câteva curse de karting, fostul ciclist al lui Europcar se pregăteşte pentru a concura în raliuri, obiectivul său fiind să meargă în Dakar 2016. Ca rutier, Charteau s-a impus în Turul Langkawi şi de două ori în Tropicale Amissa Bongo, dar cel mai important rezultat al său rămâne câştigarea tricoului alb cu buline roşii la ediţia din 2010 a Turului Franţei.

Patru interviuri vor fi publicate la Cafe Roubaix în următoarele două săptămâni, cei care au vorbit despre aşteptările lor pentru 2015 fiind Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka), dublul campion european Stefan Küng (BMC), Patrick Konrad (Bora-Argon 18) – cel mai bun tânăr din Turul Austriei 2014 – şi Kevin Ledanois (Bretagne-Séché).

Single Post Navigation

4 thoughts on “Pe scurt

  1. Nu crezi ca Bobridge ar fi trebuit sa spuna ` pas ` Turului Down Under si sa se pregateasca mai mult ptr Recordul Orei ? Mi s-a parut obosit, mai ales ca dupa prima jumatate ( 121 tururi ) incepuse sa se cam incline din solduri si sa aiba mari oscilatii de timp. Apoi, nu cred ca s-a pregatit indeajuns, la 26 ani sa termini atat de sfasiat de durere in timp ce Brandle si Jens dupa cateva minute de ragaz au putut sta in picioare, rade si acorda interviuri cu zambetul pe buze ! Ar trebui ca fiecare care-si va incerca norocul sa isi cunoasca propriile puteri, altfel o sa aiba soarta lui Bobridge.
    Pina la Gaviria se vorbea de Bouhanni anul trecut dar nu prea era de actualitate si nu se mula cu Cavendish pe aceeasi pozitie. De ce a devenit Gaviria atat de interesant si nu si Nacer B. la momentul respectiv ? Au realizat ca Mark e pe final de cariera si ca nu le mai pot oferi victorii pe banda rulanta iar viitorul trebuie asigurat ?

    • Poate pauza dintre Turul Down Under si Recordul Orei a fost prea scurta, dar nu cred ca acesta a reprezentat principalul motiv pentru ratarea sa. Sunt de parere ca s-a supraestimat si a gresit propunandu-si sa faca primele tururi in 16,5 secunde. Asta l-a costat enorm, niciunul dintre ceilalti doi ciclisti care au incercat sa doboare recordul nu a avut un start atat de puternic. Daca era putin mai moderat, lucrurile ar fi stat altfel. Bobridge e un caracter dificil, usor rebel, dar senzatia mea e ca nici nu a fost controlat de echipa din jurul sau. Ma astept ca Rohan Dennis sa nu repete aceste greseli si sa stabileasca un nou timp de referinta.

      Am doua explicatii cu privire la Gaviria si Bouhanni (nu stiu cat sunt de corecte): prima ar fi ca francezul este greu de controlat si poate strica atmosfera in echipa, iar Etixx nu isi dorea asta. A doua tine de varsta: Gaviria e mult mai tanar si il poti creste cum doresti din acest moment. De asemenea, fiind tanar, nici nu vine pe bani multi in primele sezoane. Daca ajunge la echipa belgiana, sa vezi de acum incolo titluri in ziare: Cav+Gav 😛

  2. Tentativa Lui Rohan o vedem pe undeva live?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: