Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Gianni Savio: 2015, un nou start pentru echipă

2014 a fost un an interesant pentru Androni Giocattoli-Venezuela. Echipa manageriată de Gianni Savio a fost, din nou, una dintre cele mai agresive din pluton şi a obţinut opt victorii pe trei continente, însă niciuna dintre acestea nu a venit în Italia, o situaţie ce nu a mai fost întâlnită din 2003. Drept urmare, Gianni Savio a decis să schimbe mai mult de jumătate din lotul echipei, Davide Appollonio, Oscar Gatto şi Serghei Tvetcov numărându-se printre rutierii noi care sunt aşteptaţi să conducă echipa şi să aducă victorii.

La fel ca până acum, Androni va avea două obiective: să îşi respecte filosofia, de a ieşi mereu la atac, şi să lupte pentru câştigarea clasamentului general în Cupa Italiei, o competiţie foarte importantă pentru grupările Pro Continentale, deoarece campioana este recompensată cu o invitaţie pentru Turul Italiei. Startul stagiunii a fost în forţă pentru Androni Giocattoli-Venezuela, care a aşteptat doar câteva zile pentru a bifa primul succes, adus de Carlos Galviz, în Vuelta al Tachira. Acum, echipa se va concentra pe cursele din Italia, iar Gianni Savio e încrezător că gruparea pe care o conduce va rula la un cu totul alt nivel decât a făcut-o anul trecut.

– Domnule Savio, sunteţi mulţumit de parcursul lui Androni în 2014?

Vreau să încep prin a spune că am avut aşteptări mai mari din partea unor ciclişti. Au fost rutieri cu care am semnat sperând că vor aduce rezultate, dar asta nu s-a întâmplat, din păcate. De exemplu, Johnny Hoogerland, venit din postura de campion naţional al Olandei, sau Manuel Belletti, care avea o experienţă de doi ani în World Tour. Nu înţeleg ce s-a întâmplat cu Johnny Hoogerland. Înaintea fiecărei etape din Giro, discutam cu el şi îi spuneam: “Nu îţi cer să câştigi, ci doar să te numeri printre protagonişti”, la care el îmi răspundea “Încerc, dar nu este posibil”. Pentru mine, a fost dificil de înţeles. Am semnat cu el, deoarece avea acelaşi spirit agresiv ce caracterizează echipa noastră. Una peste alta, sezonul nu a fost excelent, însă nici rău nu poate fi numit, deoarece am obţinut opt victorii, între care şi titlul la Campionatele Americii Centrale şi Caraibelor, un rezultat foarte important.

– Ce rutieri v-au impresionat în sezonul anterior?

Unul dintre aceştia este Carlos Galviz, care ni s-a alăturat doar din luna aprilie. A câştigat titlul naţional la contratimp şi cea mai importantă etapă din Turul Venezuelei. A mai fost şi Franco Pellizotti, un adevărat profesionist, mereu serios, motiv pentru care este căpitanul nostru. De asemenea, şi Kenny van Hummel a fost important pentru echipă şi îmi pare rău pentru că nu l-am putut păstra la echipă şi anul acesta, din raţiuni financiare. Am fost mulţumit de el, ne-a adus trei succese, dar nu i-am mai putut prelungi contractul. Am discutat despre asta şi a înţeles situaţia.

– Presupun că lipsa unei victorii în Italia a reprezentat o dezamăgire.

Evident, dar cunosc ciclismul foarte bine după 30 de ani ca manager, aşa că pot accepta că în unele sezoane apare ghinionul, aşa cum a fost cazul în 2014. Am fost aproape să câştigăm o etapă în Turul Italiei, cu Jackson Rodriguez, la Rivarolo Canavese, şi cu Franco Pellizotti, pe Monte Zoncolan. Ne-a lipsit acel ceva în plus care ne-ar fi adus o victorie. Un succes în Giro ne-ar fi schimbat sezonul. Nu sunt satisfăcut de rezultatele avute, dar sunt fericit cu faptul că am onorat cursele, aceasta fiind şi filosofia noastră.

– Aşadar, lipsa rezultatelor v-a convins să semnaţi cu mulţi rutieri noi.

Exact! Am decis să schimb mai mult de jumătate din lotul echipei, iar aşteptările mele sunt mari pentru acest sezon. Sunt încrezător că Oscar Gatto va surprinde în 2015, la fel ca Serghei Tvetcov. El este necunoscut în Italia, dar locul al treilea din Turul Colorado arată de ce e capabil. Un alt transfer important este Davide Appollonio, care are experienţă de World Tour şi ne poate aduce rezultate importante.

– Pe ce curse se va concentra echipa?

2015 va reprezenta un nou start pentru noi, aşa că am decis să schimbăm programul. Stagiunea anterioară am fost foarte prezenţi în nordul Europei, dar acum ne dorim să avem mai multe rezultate în Italia. Asta nu înseamnă că nu vom mai merge în Belgia sau Olanda, ci doar că întrecerile din Italia vor fi mai importante acum. Vrem să obţinem rezultate importante în toate cursele ce se desfăşoară pe teren propriu, Turul Italiei fiind, încă o dată, cel mai important obiectiv.

– Cine poate fi revelaţia lui Androni în 2015?

Nu ştiu dacă mai poate fi considerat o revelaţie după rezultatele din 2014, dar Gianfranco Zilioli va fi un om de urmărit. De asemenea, cred că şi Andrea Zordan va avea un sezon puternic. Din păcate, s-a confruntat cu probleme de sănătate anul trecut, însă acum sunt convins că va reveni în top şi îşi va arăta potenţialul.

– Exista vreun sâmbure de adevăr în zvonurile care vorbesc despre o reîntoarcere a lui Jose Rujano la echipă, pentru Turul Italiei?

Nu, pot să confirm că nimic nu este adevărat. După Vuelta al Tachira, Jose Rujano mi-a dat de înţeles că vrea să vorbească cu mine, şi i-am transmis că putem face asta, însă doar atât. În acest moment, nu negociem cu Rujano.

– Totuşi, mai există vreo uşă deschisă pentru revenirea lui?

Nu ştiu. Sunt dispus să vorbesc cu el, dacă îşi doreşte asta, dar, repet, nu există negocieri. Am o relaţie bună acum cu Rujano. E conştient că a greşit în urmă cu câţiva ani, însă asta ţine de domeniul trecutului, aşa că lucrurile sunt amiabile între noi. El a câştigat Vuelta al Tachira, iar când am urcat pe podium cu Jose Garcia, care s-a impus în clasamentul sprinturilor intermediare, l-am felicitat pentru rezultatul lui. Încă nu am discutat, dar dacă e dispus să facă asta, atunci vom vorbi, deoarece lucrurile sunt în regulă între noi.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: