Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Sondre Holst Enger: “Mă interesează doar victoria”

Sondre Holst Enger

Ciclismul norvegian se află pe un trend ascendent de câteva sezoane, iar unul dintre cele mai fascinante produse ale acestei ţări este Sondre Holst Enger, rutierul în vârstă de 21 de ani care a făcut o impresie foarte bună în stagiunile anterioare. Legitimat la Sparebanken Sør, Holst Enger a fost una dintre revelaţiile lui 2013, atunci când a bifat mai multe rezultate excelente: victorie în Coupe des Nations Saguenay, clasamentul general din Cupa Norvegiei, un loc trei în Turul Norvegiei – unde a terminat înaintea multor ciclişti de Wold Tour – şi medalia de bronz în cursa pe şosea la Campionatele Mondiale de la Florenţa.

Un an mai târziu, lucurile nu au început aşa cum şi-a dorit rutierul norvegian, care şi-a intrat în formă doar în a doua jumătate a sezonului, când lucrurile au început să meargă mai bine. După un loc cinci în Turul Fiordurilor – cel mai bun rezultat al său într-o cursă pe etape – a câştigat titlul naţional la tineret, iar apoi a venit pe cinci la Campionatele Mondiale de la Ponferrada. Un all-rounder foarte puternic, cu un talent uriaş, Sondre Holst Enger a intrat în vizorul lui IAM, care i-a oferit un contract pentru următorii doi ani. Având în vedere cum s-a descurcat până acum, tânărul scandinav ar trebui să aibă o carieră de succes la profesionişti, iar echipa elveţiană va avea grijă să îl ajute să progreseze, astfel încât să ajungă unul dintre cei mai buni rutieri din lume.

În urmă cu câteva zile, când se afla în cantonament, am avut ocazia să discut cu Sondre şi să îi pun câteva întrebări despre sezoanele petrecute la tineret şi aşteptările pe care le are pentru primul său an ca profesionist.

– Sondre, cum te-ai apucat de ciclism?  

La început am făcut karate, dar tatăl meu, care a fost un rutier cu rezultate importante în cariera sa, m-a întrebat într-o zi de ce nu încerc ciclismul. I-am răspuns că îi voi da o şansă, deşi îmi era frică de înfrângere. În cele din urmă, am făcut asta şi mi-a plăcut, chiar dacă lucrurile nu au mers foarte bine în primele curse. Totuşi, nu am renunţat şi am continuat să particip, iar astfel am reuşit să înţeleg sportul mai bine şi să îmi placă. Atunci am decis să trec de la karate la ciclism şi să dau 100% aici.

– Care a fost cel mai bun rezultat obţinut până acum?  

Sunt două, ambele venite în 2013, în Turul Norvegiei şi la Campionatele Mondiale. Acela a fost cel mai reuşit sezon al meu, unul în care am fost foarte motivat să mă descurc bine după ce am fost bolnav în 2012. A fost fantastic să mă număr printre protagonişti în Turul Norvegiei, să termin pe trei acolo, iar apoi, doar câteva luni mai târziu, să închei pe ultima treaptă a podiumului la Campionatele Mondiale desfăşurate la Florenţa.

– Eşti rapid pe final şi ai un punch bun. Crezi că viitorul tău e legat de clasice sau eşti tentat şi de cursele pe etape?  

Vreau să mă concentrez pe ambele, deoarece îmi doresc să obţin victorii atât în clasice, cât şi în cursele pe etape. Să fiu sincer, nu mă prea interesează în ce curse voi merge, dacă îmi plac şi concurez acolo, dau tot ce pot pentru a obţine victoria. Nu mă interesează să termin pe podium sau între primii zece, obiectivul meu este întotdeauna să câştig.

– În ce curse vei participa sezonul acesta?  

Voi începe în Challenge-ul Mallorca şi voi mai concura în Turul Cataluniei şi Amstel Gold Race. Apoi, în luna mai, sper să particip în câteva curse din Norvegia, deoarece acestea sunt foarte importante pentru mine.

– Pe ce te-ai concentrat în cantonamentele din iarnă?

Am căutat să îmi intru în formă, pentru că îmi doresc neapărat un start bun în primul meu sezon ca profesionist. De asemenea, m-am axat şi pe îmbunătăţirea aptitudinile de căţărător şi sprinter, iar lucrurile au mers cu adevărat bine. Nu există presiune din partea echipei, toţi cei de aici îşi doresc să învăţ cât mai mult posibil şi să îmi găsesc ritmul. Vreau să demonstrez de ce sunt capabil, să arăt potenţialul meu uriaş şi să dovedesc că pot fi unul dintre cei mai mari rutieri din lume în anii care vor veni.

– Apropo de asta, ce curse ţi-ai dori să câştigi?

Mi-ar plăcea să mă impun în câteva etape din Turul Franţei, dar şi cursa pe şosea de la Campionatele Mondiale îmi face cu ochiul. Evident, vreau să am succes şi în clasice. Ar fi frumos să obţin o victorie în Amstel Gold Race sau în Liège–Bastogne–Liège.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: