Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Tony Gallopin: “Mă voi concentra pe Ardeni”

Anul trecut, Tony Gallopin a fost unul dintre cei mai buni rutieri francezi din pluton, confirmând că se află pe o pantă ascendentă, după ce în 2013 a câştigat Clasica San Sebastian, în urma unui atac dat pe ultima căţărare a cursei. Un ciclist foarte versatil, Gallopin (26 de ani) a progresat mult în prima stagiune petrecută alături de Lotto-Belisol şi şi-a cimentat statutul de lider al echipei belgiene. Asta l-a ajutat să se impună într-o etapă din Le Tour şi să poarte tricoul galben vreme de o zi, chiar pe 14 iulie.

Acum, rutierul francez este pregătit să înceapă al cincilea său sezon în World Tour, unul în care şi-a propus să aibă şi mai mult succes decât în 2014 şi să câştige o clasică. Despre asta a vorbit pentru Cafe Roubaix, într-un interviu acordat în urmă cu câteva zile.

– Tony, cum a fost 2014?

A fost un sezon frumos, cu victoria de etapă din Turul Franţei şi tricoul galben purtat acolo, ca puncte de referinţă. Tot ce s-a întamplat a fost de-a dreptul fantastic. Sunt fericit pentru cum au decurs lucrurile în Le Tour, dar nu la fel de mulţumit atunci când vine vorba despre startul anului, deoarece nu am avut atât de mult noroc. Am fost în formă bună pentru clasicele flandriene, dar nu norocos, în vreme ce în Ardeni, adevărul este că nu am fost la cel mai bun nivel.

– Ce te-a făcut să te concentrezi în acest sezon pe clasicele din Ardeni, şi nu pe cele din Flandra?

În 2014, cursele din Flandra au reprezentat principalul meu obiectiv, însă când am ajuns la startul clasicelor din Ardeni, picioarele mele nu au mai răspuns atât de bine. Asta m-a făcut să mă gândesc la modificarea programului, să mă axez pe Ardeni şi să mai particip într-o cursă înainte, astfel încât să fiu mai subţire. Acest sezon îmi va oferi indicii importante pentru viitor şi îmi va arăta dacă trebuie să continui pe acest drum, sau dacă se va impune încă o schimbare.

– Te vei axa pe toate cele trei clasice din Ardeni?

Nu sunt sigur că voi concura în Flèche Wallonne, aşa că Amstel Gold Race şi Liège–Bastogne–Liège vor fi cele mai importante curse de o zi de anul acesta, clasice în care îmi doresc să fiu foarte competitiv. Tocmai de aceea, vreau să pierd din greutate şi să mă prezint foarte proaspăt la startul acelei săptămâni.

– În ce curse vei merge înainte de clasice?

Voi începe în Grand Prix La Marseillaise, voi continua cu Etoile de Bessèges, Turul Algarve şi Paris-Nisa. Apoi voi merge în Milano-San Remo, după care voi participa în Turul Ţării Bascilor. Va fi prima mea prezenţă acolo şi sunt foarte fericit să încerc ceva nou. După aceea vor urma Brabantse Pijl, Amstel Gold Race şi Liège–Bastogne–Liège.

– Te interesează şi clasamentul general anul acesta?

Poate voi încerca din nou în Paris-Nisa, la fel ca sezonul trecut, însă asta va depinde de traseu. Turul Ţării Bascilor şi Criteriul Dauphiné sunt mult prea grele pentru asta şi nu mă pot gândi la ele.

– Ce părere ai despre traseul Turului Franţei?

Din punctul meu de vedere, este destul de similar cu cel din 2014. Voi merge acolo cu acelaşi obiectiv ca anul trecut, şi anume, să încerc să câştig o etapă, cel mai probabil, dintr-o evadare. Altfel, în etapele de plat voi munci pentru André Greipel.

– Campionatele Mondiale sunt şi ele în planul tău?

Sunt de părere că traseul e unul bun, care mi se potriveşte. Mondiale vor fi un obiectiv important pentru mine la finalul stagiunii, aşa că mă gândesc să fiu în formă pentru luna septembrie. Asta înseamnă că voi merge fie în cursele din Canada, fie în Turul Marii Britanii. Îmi plac cursele canadiene, dar acestea se termină cu trei săptămâni înainte de Richmond, aşa că încă nu am luat o decizie. Oricum, un start în Vuelta este foarte puţin probabil.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: