Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Cine luptă pentru invitaţiile din Giro 2015?

Au mai rămas doar câteva zile până când RCS Sport va anunţa echipele Pro Continentale invitate la startul celei de-a 98-a ediţii a Turului Italiei, precum şi pe cele care vor participa în restul curselor importante din portofoliu: Strade Bianche, Milano-San Remo, Tirreno-Adriatico şi Turul Lombardiei. Cum în World Tour se află 17 echipe, după retrogradarea lui Europcar, asta înseamnă că la bătaie vor fi puse cinci locuri, cu unul mai mult decât anul trecut.

Recent, Mario Vegni, directorul Il Giro, a dat de înţeles că Androni Giocattoli-Venezuela (pentru care evoluează Serghei Tvetcov), Bardiani, Nippo-Vini Fantini (unde se află Edi Grosu) şi Southeast (fosta Neri Sottoli, câştigătoarea campionatului naţional), sunt sigure de un wild card, ceea ce înseamnă că un singur loc este disponibil pentru grupările din afara Italiei.

Echipele candidate

Caja Rural – e echivalentul spaniol al lui Androni Giocattoli-Venezuela, o echipă foarte ofensivă, care se face remarcată aproape în fiecare zi de cursă. Deşi rămasă fără Luis Leon Sanchez, plecat la Astana, propune destui ciclişti importanţi, precum David Arroyo (locul doi la ediţia din 2010), Carlos Barbero, un sprinter capabil să obţină rezultate foarte bune, în ciuda faptului că este neo-profesionist, Francesco Lasca, Angel Madrazo şi Sergio Pardilla, care ar fi omul de general lui Caja Rural. Deşi sună bine, şansele ca aceştia să fie văzuţi în etapele din Giro sunt mici, având în vedere că formaţia iberică nu are o mare vedetă, care să atragă atenţia.

CCC Sprandi Polkowice – polonezii au ambiţii mari în acest an şi s-au întărit serios toamna trecută, printre rutierii interesanţi pe care i-au adus numărându-se Stefan Schumacher, Grega Bole, Sylwester Szmyd, Jan Hirt, Cristian Delle Stelle şi Eryk Laton. Achiziţiile făcute le-au asigurat deja mai multe invitaţii, între care una pentru Milano-San Remo, primul Monument al stagiunii. În ciuda acestui fapt, dar şi a prezenţei veteranului Davide Rebellin (43 de ani) în lot – care obţine în continuare rezultate impresionante – este greu de crezut că RCS Sport o va chema pe CCC la startul Turului Italiei.

Colombia – a participat la precedentele două ediţii ale cursei, însă nu a rupt gura târgului, remarcându-se prin câteva evadări şi clasări pe podium în etapele montane, fără a avea vreun impact asupra clasamentului general. Pe de altă parte, echipa este avantajată de prezenţa lui Claudio Corti în poziţia de manager, ceea ce va ajuta considerabil cauza sa. În acelaşi timp, Colombia a reuşit să îl păstreze pe Fabio Duarte, care a avut oferte de la echipe de World Tour în perioada de transferuri, iar fostul campion mondial de tineret va reprezenta o garanţie că formaţia sud-americană va veni cu gânduri serioase în Corsa Rosa.

Europcar – echipa manageriată de Jean-René Bernaudeau a trimis dosarul de candidatură la RCS Sport, însă gândul îi este mai mult la Turul Franţei, conştientă că un parcurs foarte bun acolo o va ajuta să îşi găsească un sponsor principal pentru 2016, care să îl înlocuiască pe cel actual, ce se va retrage. Este adevărat, Pierre Rolland a terminat pe patru la ediţia precedentă, dar a anunţat deja că se va concentra pe Marea Buclă, la fel ca Thomas Voeckler. Fără aceştia, gruparea franceză nu are pe cine să propună pentru a ieşi în prim-plan, astfel că RCS nu are altă opţiune decât să o treacă cu vederea.

UnitedHealthcare – una dintre cele două echipe din Statele Unite aflate în al doilea eşalon mondial, UnitedHealthcare a început de peste un an să îşi construiască o imagine cât mai bună, astfel încât să îşi sporească şansele de a debuta în Giro. Pentru 2015, gruparea manageriată de Thierry Athias s-a întărit serios în perioada de transferuri, semnând cu Janez Brajkovic, fost top zece în Le Tour şi învingător în Criteriul Dauphiné, dar şi cu Marco Canola, Daniele Ratto şi talentatul Federico Zurlo. În condiţiile în care are în lot nu mai puţin de cinci italieni, formaţia americană speră că RCS Sport se va gândi să îi dea o invitaţie. Dacă asta nu se va întâmpla, atunci UnitedHealthcare se va mulţumi cu prezenţe în Strade Bianche, Milano-San Remo şi Turul Lombardiei.

Wanty-Groupe Gobert – şi echipa belgiană a transferat mai mulţi italieni, sperând că asta va conta atunci când RCS Sport va acorda invitaţiile pentru Il Giro. Astfel, în lotul lui Wanty şi-au făcut apariţia Enrico Gasparotto şi Marco Marcato, doi oameni cu multe rezultate solide de-a lungul carierei, între care victorii în Amstel Gold Race, respectiv Paris-Tours. Chiar dacă acestora li vor se alătură şi Francis de Greef (locul 19 la ediţia din 2012), Roy Jans sau Bjorn Leukemans, probabilitatea ca gruparea belgiană să se afle la San Lorenzo al Mare, pe 9 mai, este scăzută, deoarece Wanty-Groupe Gobert e o echipă construită pentru clasice, care nu are multe de oferit într-un Mare Tur.

Concluzii

Dintre cele cinci formaţii prezentate mai sus, două par să se desprindă în favorite: Colombia şi UnitedHealthcare. Ambele se bazează pe rutieri care pot lupta atât pentru o victorie de etapă, cât şi pentru clasamentul general, avantajul americanilor fiind că au foarte mulţi ciclişti italieni în lot, aspect ce îi poate influenţa decisiv pe organizatori. De altfel, dacă Michele Acquarone ar fi fost în continuare la conducerea cursei, invitaţia lui UnitedHealthcare ar fi fost deja asigurată, ştiută fiind dorinţa lui Acquarone de a atrage noi pieţe potente din punct de vedere financiar.

Chiar şi cu Mauro Vegni în funcţia de director al cursei, şansele echipei din Statele Unite nu sunt de neglijat, însă un wild card acordat acesteia ar reprezenta o surpriză mare. Pe de altă parte, i-ar aduce Turului Italiei o publicitate uriaşă şi ar ajuta cursa din Peninsulă să îi faţa Turului Franţei, organizatorii Marii Bucle fiind recunoscuţi pentru faptul că rar îndrăznesc să privească mai departe de ţările cu tradiţie ale sportului.

Totuşi, Colombia pare să aibă un mic avantaj în lupta de la distanţă cu UnitedHealthcare, deoarece relaţiile dintre echipă şi RCS Sport sunt excelente, ajutate şi de prezenţa lui Claudio Corti – locul cinci în Giro, ca rutier, în urmă cu 29 de ani – alături de gruparea sud-americană. În plus, nu trebuie uitat că deţinătorul trofeului vine din Columbia, ceea ce ar trebui să cântărească foarte mult atunci când se va lua hotărârea finală.

Single Post Navigation

6 thoughts on “Cine luptă pentru invitaţiile din Giro 2015?

 1. teamsky on said:

  Bora si MTN nu au aplicat pt o invitatie?

  • Nu, se concentreaza pe o invitatie pentru Turul Frantei. In conditiile in care ARD va transmite din nou Turul Frantei, Bora este sigura de un wild card. De altfel, cred ca Bora, Bretagne-Seche, Cofidis, Europcar si MTN-Qhubeka vor fi invitate.

 2. Tudor rusu on said:

  Ce sezon ne asteapta, cu Edi Grosu prezent cel mai probabil in toate cursele de World Tour din Italia si cu Tvetcov in multe dintre ele, plus cursele din Europe Tour. In sfarsit nu ne vom uita la televizor doar pentru batalia celor mari, acum o sa avem si romanii nostri pe care o sa-i urmarim si carora o sa le tinem pumnii, de abia astept sa vina primavara.

  • Inca putin si ii vedem la TV. Pana atunci, sa ii urmarim in Turul San Luis.

   • Tudor on said:

    Pai acolo nu stiu exact ce etape sunt, dar din care stiu eu majoritatea sunt ori cu final in catarare ori sun valonate, am impresia ca mai este si un contratimp, in cazul asta Grosu nu prea e avantajat de traseu. Tvetcov poate face o figura frumoasa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: