Neo-profesionişti de urmărit în 2015
An după an, devine din ce în ce mai greu să fac o listă a debutanţilor care se pot face remarcaţi pe parcursul noului sezon, motivul fiind că foarte mulţi ciclişti extrem de talentaţi au semnat cu o echipă World Tour sau Pro Continentală. După ce în 2013 au fost 10, iar în 2014 am ajuns la 20, acum m-am oprit asupra a 25 de rutieri, dar cu mari eforturi, lăsând pe dinafară ciclişti care poate ar fi meritat să se afle aici.
Simone Andreetta – mulţi italieni vor deveni profesionişti anul acesta, însă niciunul nu poate fi considerat o adevărată bijuterie. Totuşi, dintre aceştia, se remarcă Andreetta, un produs al lui Zalf-Euromobil, care a ajuns la Bardiani, unde va beneficia de condiţii ideale pentru a progresa. În ultimii doi ani, Andreetta a câştigat multe curse importante din ţara natală, între care şi celebra Bassano-Monte Grappa, de două ori. De fiecare dată, a demonstrat nu doar că se caţără bine, ci şi că are o viteză rară printre oamenii de munte din zilele noastre.
Carlos Barbero – odată cu desfiinţarea lui Euskadi, mulţi rutieri au întâmpinat probleme în a-şi găsi o echipă, dar nu şi Carlos Barbero, care a semnat cu Caja Rural. Impresionant la sprint şi pe căţărările scurte, spaniolul va face pasul în lumea mare a ciclismului cu un palmares solid, în care se află Circuito de Getxo, o etapă în Volta ao Alentejo şi un loc trei la Campionatele Naţionale, unde a câştigat sprintul plutonului, la doar zece secunde după ce Ion Izagirre şi Alejandro Valverde au trecut linia de sosire. Pe hârtie, Barbero nu are cum să rateze cel puţin un succes în 2015.
Tiesj Benoot – un all-rounder cu calităţi de puncheur, foarte similar lui Greg Van Avermaet, noul ciclist al lui Lotto-Soudal face parte din noua generaţie de excepţie a Belgiei, care a lansat câteva talente fascinante în ultima vreme. În vârstă de 20 de ani, Benoot se prezintă în World Tour după ce în sezonul anterior a adunat rezultate remarcabile în Turul Flandrei, Liège–Bastogne–Liège, Flèche Ardennaise, Campionatele Mondiale, Turul Danemarcei şi Ronde de l’Isard, la acestea adaugându-se triumful din Tour de Moselle, obţinut în 2013, când l-a învins pe Julian Alaphilippe.
Sven Erik Bystrøm – scandinavul şi-a arătat din plin valoarea în ultimele două sezoane, atât în cursele din Norvegia, cât şi în cele internaţionale, totul culminând cu titlul mondial câştigat la Ponferrada, după un atac inspirat şi curajos, care i-a luat prin surprindere pe marii favoriţi. În 2015, norvegianul va rula pentru Katusha şi îl va însoţi pe bunul său prieten, Alexander Kristoff, în multe curse, urmând să descopere clasicele. De asemenea, mai mult ca sigur, va avea şi câteva oportunităţi de a-şi face un nume la profesionişti, mai ales în cursele valonate, care i se potrivesc de minune.
Hugh Carthy – după două sezoane petrecute în Marea Britanie, în culorile lui Rapha Condor, englezul a decis să facă o schimbare surprinzătoare şi să meargă în Spania, alături de Caja Rural. Limba nu ar trebui să fie o problemă, deoarece Carthy a studiat-o vreme de câţiva ani la şcoală, acesta fiind unul dintre motivele care au făcut-o pe Caja Rural să îl transfere. Celelalte ţin de calităţile sale pe munţi, dar şi la contratimp, ce i-au permis lui Hugh Carthy să facă senzaţie în Circuitul Asiatic, unde a câştigat Turul Coreei de Sud şi a venit pe şase în Turul Japoniei.
Clément Chevrier – în prima parte a carierei, francezul a fost format de Chambéry, echipa-pepinieră a lui AG2R, după care a mers în Statele Unite, ca să concureze pentru Bissell Development. Ambele experienţe l-au ajutat să progreseze, astfel că în palmaresul lui Chevrier se află rezultate solide în Tour des Pays de Savoie, Giro della Valle d’Aosta, Tour de l’Ain, Turul Utah şi Turul Colorado. În plus, ciclistul din Hexagon nu se limitează doar la cursele pe etape, profilul său fiind croit şi pentru clasicele valonate, precum Liège–Bastogne–Liège şi Turul Lombardiei.
Magnus Cort – mulţi se aşteptau ca danezul să evolueze pentru Tinkoff-Saxo, dar acesta a surprins prin alegerea sa, numită Orica-GreenEdge. Autor a nu mai puţin de 11 victorii în 2014, multe venite împotriva unor ciclişti de World Tour, în Turul Fiordurilor sau Turul Danemarcei, Cort nu este doar foarte rapid la sprint, ci şi extrem de versatil, ceea ce îi permite să lupte pentru clasamentul general al unor curse pe etape. De asemenea, este de aşteptat ca în viitor să se concentreze şi pe clasice, mai ales că are o accelerare fantstică şi este avantajat de un traseu dificil.
Caleb Ewan – este cel mai aşteptat debut al unui neo-profesionist de ceva vreme, deoarece australianul în vârstă de 20 de ani are un potenţial fantastic la sprint, pe plat, dar şi pe un profil valonat, întrebarea care se pune pentru 2015 fiind nu dacă va obţine o victorie, ci de câte ori va trece primul linia de sosire. Vice-campion mondial la Ponferrada, Ewan va concura pentru Orica-GreenEdge, echipă care nu avea cum să îl rateze pe un rutier în al cărui palmares se află titul naţional la juniori şi tineret, trei etape în Tour de l’Avenir şi alte succese importante, în curse precum Thüringen-Rundfahrt sau Turul Alsaciei.
Campbell Flakemore – în copilărie visa să joace fotbal în Premier League, dar până la urmă a decis să se concentreze pe ciclism, iar parcursul său de până acum arată că nu a greşit luând această decizie. În 2014, Flakemore nu a avut startul dorit, însă s-a revanşat pe finalul anului, când a câştigat prologul din Tour de l’Avenir şi cursa de contratimp de la Campionatele Mondiale, victorii ce nu aveau cum să nu îl aducă în vizorul lui BMC, grupare care a decis să mizeze mult pe tineri în sezonul ce stă să înceapă. Dacă îşi va continua evoluţia naturală, lucruri bune vor urma în lunile viitoare.
Alexander Foliforov – întotdeauna este greu de spus ce va face un rutier rus, în ciuda rezultatelor sale de la tineret, însă un lucru e cert: lui Foliforov nu îi lipseşte talentul. În 2014, concurând pentru Itera-Katusha, acesta a câştigat două etape montane foarte dificile în Ronde de l’Isard (acolo unde a încheiat pe şase) şi a terminat chiar în afara podiumului Tour de l’Avenir, doar şapte secunde separându-l de o clasare între primii trei. În schimb, i-a lipsit constanţa, aspect la care mai trebuie să lucreze alături de RusVelo, noua sa echipă.
Eduard Grosu – în 2014, a fost cel mai bun ciclist al lui Nippo-Vini Fantini, aducându-i grupării Continentale cinci victorii. Acum, odată cu promovarea acesteia în al doilea eşalon mondial, românul va avea oportunitatea să concureze în curse de World Tour, iar perspectiva unor dueluri cu sprinterii importanţi ai plutonului nu îl timorează, după ce în Turul Sloveniei a arătat că este la nivelul unui Elia Viviani sau Michael Matthews. În plus, Grosu nu se descurcă bine doar pe plat, ci şi atunci când finalul este valonat, lucru pe care l-a demonstrat în etapa finală a Carpathian Couriers Race.
Karel Hnik – venit de la Etixx-Ihned, unde a petrecut două sezoane, cehul în vârstă de 23 de ani iese în evidenţă prin forţa sa, spiritul ofensiv şi prin lejeritatea cu care abordează căţărările scurte şi intense, întâlnite în clasice, dar şi în cursele scurte pe etape. Aceste calităţi l-au ajutat să se impună într-o etapă din Trofeu Joaquim Agostinho şi în Turul Alsaciei şi astfel să obţină un contract la CULT Energy, care va avea licenţă Pro Continentală în 2015. Pentru mulţi, Hnik este o necunoscută, iar asta l-ar putea ajuta să fie una dintre revelaţiile stagiunii.
Sondre Holst Enger – Norvegia se bucură de o generaţie fantastică, din care face parte şi acest rutier în vârstă de 21 de ani, ce a explodat în 2013, când a câştigat Coupe des nations Ville Saguenay şi a terminat pe locul trei în Turul Norvegiei, înaintea multor rutieri de World Tour. Din păcate pentru el, sezonul următor a fost unul cu multe hopuri, însă scandinavul tot a găsit resurse pentru a se impune la Campionatele Naţionale şi a încheiat pe cinci în Turul Fiordurilor. Astfel, IAM a decis să îi dea o şansă, iar Holst Enger se anunţă a fi unul dintre neo-profesioniştii de urmărit în 2015, datorită vitezei şi punch-ului impresionant, care îl recomandă pentru cursele valonate.
Alex Kirsch – rutierul luxemburghez a început ca om de contratimp, dar între timp a lucrat și la sprint, astfel că a devenit un ciclist mult mai complet, ceea ce îi oferă numeroase posibilități de a obține o victorie. Totodată, este foarte constant, 2014 aducându-i 17 clasări în top zece, impresionant fiind că aceste rezultate au venit în curse diferite, de la Le Triptyque des Monts et Châteaux la Oberösterreichrundfahrt, și de la Turul Flandrei la Tour de l’Avenir. În 2015, Kirsch a hotărât să concureze pentru CULT Energy, iar alegerea se anunță a fi foarte bună, deoarece acolo nu va găsi presiunea care vine odată cu un loc într-o echipă de World Tour și va putea să își dezvolte liniștit calitățile.
Ilia Koshevoy – vine din Belarus și s-a apucat de ciclism târziu, la 16 ani, însă talentul său s-a văzut imediat, astfel că a putut recupera rapid ecartul ce îl separa de ceilalți rutieri din generația sa. În Italia, a avut rezultate încă de la început, în Giro della Lunigiana şi Giro di Basilicata, astfel că a rămas acolo, ajungând în cele din urmă pe lista lui Lampre-Merida. Învingător, ca amator, în curse ca Gran Premio della Liberazione sau Cronoscalata Gardone, Koshevoy și-a asigurat un contract de profesionist în vară, după ce a terminat pe 13 în Turul Utah, una dintre cele mai dure curse pe etape din calendar.
Stefan Küng – are doar 21 de ani, dar este văzut deja drept una dintre viitoarele vedete ale curselor pe pavate, nu doar pentru că a avut rezultate acolo, dar şi datorită contratimpului excelent, ceea ce îi face pe mulţi să îl compare cu Fabian Cancellara. Dublu campion european în 2014 şi medaliat cu bronz în contratimpul de la Mondiale, elveţianul – care are un trecut pe velodrom – este o forţă a naturii, iar de asta au devenit conştienţi şi cei de la BMC, încă după triumful său din Turul Normandiei, care a reprezentat la acea vreme (martie) startul unui sezon ce s-a dovedit a fi excelent.
Pierre-Roger Latour – 2014 nu a fost un an al victoriilor, ci al constanţei, un factor care i-a adus francezului un contract pe trei sezoane cu AG2R. Locul cinci în Tour des Pays de Savoie, locul şase în Tour de l’Avenir şi locul nouă în Tour de l’Ain au fost reperele cele mai importante pentru Latour, rezultatul din L’Ain fiind cu atât mai impresionant, cu cât a venit în compania unor ciclişti de World Tour. Şi cursele de o zi îl atrag pe noul rutier al lui AG2R, elocvente în acest sens fiind podiumurile din Turul Jura şi Piccolo Giro di Lombardia.
Kevin Ledanois – este fiul lui Yvon Ledanois, directorul sportiv al lui BMC şi câştigător de etapă în Vuelta, iar 2015 îl va găsi în lotul lui Bretagne-Séché, unde va avea parte de suficiente şanse pentru a-şi pune în valoare spiritul agresiv, arătat în timpul Mondialelor de la Ponferrada. Francezul, triumfător la ediția din 2013 a Trophée Loire Atlantique, nu doar că este un ciclist ofensiv, dar e unul şi foarte puternic, capabil de o rezistenţă ridicată la efort, relevante în acest sens fiind parcursul său din Cursa Arctică a Norvegiei, încheiată pe şase, dar şi succesul din Turul Jura, ambele din postura de stagiar.
Lorrenzo Manzin – cu un trecut solid pe velodrom, francezul e o prezenţă exotică, deoarece vine din Insulele Reunion, Totodată, este unul dintre tinerii cărora FDJ a decis să le acorde o şansă, ce va veni, mai mult ca sigur. Un sprinter-puncheur rapid, cu un temperament vulcanic şi un psihic foarte puternic, Manzin a strâns patru succese anul trecut, este adevărat, în curse de mai mică anvergură, fără ca asta să însemne că nu are un potenţial mare. De altfel, nu ar fi exclus ca rutierul în vârstă de 20 de ani să aibă un debut relativ similar cu cel al lui Bryan Coquard, din urmă cu două sezoane.
Kristoffer Skjerping – după bronzul obținut în cursa pe șosea de la Mondiale, Sky s-a arătat interesată de rutierul lui Joker, dar Cannondale-Garmin s-a mișcat mai repede, astfel că norvegianul în vârstă de 21 de ani va debuta la profesioniști cu echipa americană. Făcut pentru cursele de o zi, Skjerping iese în evidență pe măsură ce condițiile și traseul sunt mai dificile, iar ritmul mai ridicat, nu doar Mondialele fiind o dovadă în acest sens, ci și Turul Flandrei, unde a terminat pe locul secund. Un alt atu al său este sprintul bun, care îl ajută de multe ori să facă diferența atunci când se ajunge la sosire într-un grup redus.
Mike Teunissen – doar al doilea ciclist care a câştigat Paris-Roubaix şi Paris-Tours în acelaşi sezon, olandezul în vârstă de 22 de ani excelează pe pavate şi datorită anilor petrecuţi în ciclo-cross, acolo unde a devenit campion mondial de tineret. Oarecum logic, având în vedere că a fost la Rabobank Development, Teunissen a ajuns la LottoNL-Jumbo, care i-a oferit un contract pe două sezoane. Pe lângă calităţile sale pe pavate, batavul mai atrage atenţia prin contratimp şi uşurinţa afişată atunci când traseul devine valonat, ceea ce îl ajută să fie un protagonist şi în cursele de o săptămână.
Dylan Teuns – aşa cum am precizat mai devreme, BMC a investit foarte mult în tineri, iar belgianul se anunţă a fi una dintre senzaţiile acestui an, dacă este să ne luăm după parcursul incredibil avut în 2014, când s-a făcut remarcat în aproape toate cursele în care a participat. Astfel, în CV-ul său se află podiumuri în Liège–Bastogne–Liège, Omloop Het Nieuwsblad şi Piccolo Giro di Lombardia, alături de victorii în Turul Bretaniei, Tour de l’Avenir şi Giro della Valle d’Aosta. La 22 de ani, Teuns promite să aibă un viitor fantastic în clasice, însă nici cursele pe etape nu îi sunt străine, lucru pe care l-a arătat ca stagiar, când a fost cel mai bun tânăr din Turul Utah şi a terminat pe zece Turul Marii Britanii.
Lars van der Haar – tânprul olandez e unul dintre marile talente văzute în ciclo-cross în ultima vreme, şi tocmai de aceea, trecerea sa la ciclismul de şosea se anunţă foarte interesantă. Un rutier agresiv şi rapid, Van Der Haar poate deveni un fenomen alături de Giant-Alpecin, unde se va prezenta recomandat de succesul de etapă din Oberösterreichrundfahrt, cursă în care şi-a adjudecat şi ierarhia pe puncte, dar şi de locul cinci din Turul Azerbaidjanului 2013. Viteza sa şi abilităţile pe căţărări i-ar putea surprinde pe mulţi în perioada următoare.
Louis Vervaeke – la doar 21 de ani, noul rutier al lui Lotto-Soudal este cel mai promiţător căţărător pe care l-a dat Belgia pe prima scenă în ultimele sezoane, fiind recomandat de un sezon 2014 de vis, cu patru victorii, două dintre acestea venind în clasamentul general din Ronde de l’Isard şi Tour des Pays de Savoie. Pe lângă impresionanta“dublă” – care a mai fost realizată de un singur ciclist înaintea sa – Vervaeke s-a remarcat şi prin succesul memorabil din ultima etapă a Tour de l’Avenir, când a fost în evadare toată ziua. Toate acestea au fost motive suficiente pentru ca Lotto-Soudal să îi ofere un contract de profesionist încă din vara lui 2014.
Ruben Zepuntke – un alt produs al proiectului condus de Axel Merckx – care a trimis, de-a lungul anilor, 19 ciclişti în World Tour – Zepuntke a ieşit în evidenţă odată cu Turul Colorado, profitând şi de faptul că nu a fost luat în Tour de l’Avenir (o mare greşeală a naţionalei Germaniei). Clasat pe locul 18 în cursa din Statele Unite, rutierul lui Bissell Development şi-a arătat talentul uriaş şi în Turul Albertei, unde a câştigat, la sprint, etapa întâi. Zepuntke are un potenţial mare, de all-rounder, ce îl recomandă şi pentru cursele pe etape, dar mai ales pentru clasice, pe care le iubeşte atât de mult.
Alex faci o treaba senzationala pentru acest sport si nu cred ca sunt singurul care respecta foarte mult munca pe care o depui , bravo.
Multumesc mult pentru aprecieri 🙂