Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

John Degenkolb: “Podiumul din Paris-Roubaix a fost următorul mare pas din carieră”

Tour of Spain 2014 - stage - 4

Gent-Wevelgem, patru etape şi tricoul pe puncte în Vuelta şi un total de zece succese, acesta este palmaresul impresionant la finalul sezonului 2014, cel mai bun din carieră. Totodată, germanul în vârstă de 25 de ani a înregistrat câteva progrese remarcabile în ultimele luni, care l-au ajutat să termine două Mari Tururi pentru prima dată într-un sezon. De altfel, ciclistul lui Giant-Shimano a fost unul dintre cei mai constanţi oameni din pluton, în ciuda faptului că a avut o stagiune lungă, cu nu mai puţin de 88 de zile de cursă.

La capătul excelentului sezon avut, John Degenkolb a mers în vacanţă, dar nu înainte de a-şi face timp pentru un interviu în care a reflectat asupra stagiunii recent încheiate şi a vorbit despre obiectivele sale pentru 2015, an care speră să fie la fel de bun ca precedentul.

– John, cum ai aprecia sezonul recent încheiat?  

Mi-am dorit o stagiune de succes şi totul a mers de minune. A fost un sezon frumos, de-a lungul căruia am muncit de la început până la sfârşit. Am avut o campanie de primăvară extrordinară, însă trebuie să recunosc că în Turul Franţei am fost dezamăgit din cauza căzăturii şi a faptului că nu am obţinut o victorie de etapă. Apoi, Vuelta a fost foarte bună, lucru care li se aplică şi curselor de o zi de după Turul Spaniei.

– Apropo de Vuelta, ai fost mai încântat de succesele de etapă sau de câştigarea tricoului verde?  

Tricoul pe puncte într-un Mare Tur, mai ales primul pe care îl obţii, este ceva emoţionant. Sunt mândru pentru că l-am câştigat. Evident, m-am bucurat şi de victoriile de etapă, însă a fost foarte important să iau tricoul verde, acesta a reprezentat un obiectiv major pentru mine înainte de startul cursei.

– Să revenim la clasicele de primăvară: în ceea ce priveşte încrederea şi ce poţi face în viitor, care rezultat a fost mai important, victoria din Gent-Wevelgem sau locul second din Paris-Roubaix?  

Podiumul din Paris-Roubaix a fost ceva cu adevărat special, deoarece a fost pentru prima dată în carieră când m-am aflat pe podiumul unui Monument. Gent-Wevelgem este o cursă importantă, însă Paris-Roubaix e ceva diferit, cu toată acea istorie impresionantă şi acele momente speciale pe care le-a consemnat. Să mă aflu pe podium a reprezentat următorul mare pas din carieră, m-am simţit extraordinar şi a contat foarte mult pentru mine.

– În ciuda unor probleme de sănătate, ai concurat la Campionatele Mondiale. Cum a fost cursa?  

Foarte, foarte grea. A fost o cursă dură, iar din cauza problemelor de săntate pe care le-am avut după Vuelta, nivelul globulelor albe din organism a fost foarte ridicat, iar eu a trebuit să iau antibiotice pentru a scăpa de infecţia prezentă în corpul meu. Asta a făcut să am mai puţină energie pentru Mondiale, şi chiar dacă am fost 100% concentrat şi motivat, a fost foarte dificil. În ciuda tuturor acestor probleme, am bifat o clasare în top zece, am arătat că am progresat şi că mă descurc mai bine în cursele dificile, obţinând astfel un rezultat important.

– Simţi acum că în cursele de o zi adversarii tăi refuză să colaboreze atunci când apare un atac, deoarece sunt conştienţi de cât de puternic eşti la sprint?  

Da, şi este ceva cu care va trebui să mă descurc în anii următori, pentru că dacă unii ciclişti se vor afla alături de mine în grupul de frunte, nu departe de finiş, ei vor şti că voi fi dificil de învins, aşa că vor încerca să mă distanţeze sau să mă prindă într-o capcană şi să facă lucrurile mai grele pentru mine.

– Mai devreme ai spus că eşti mult mai puternic după acest sezon. Ce ai îmbunătăţit în ultimele luni?  

Sunt mai puternic la nivel mental, iar asta m-a ajutat să rămân mai calm în situaţiile importante. Acesta a fost al patrulea meu an ca profesionist, şi în fiecare stagiune “motorul” meu a devenit din ce în ce mai mare. Am mai multă putere, iar acesta a fost motivul pentru care am ales să merg în Turul Franţei, şi imediat după aceea în Vuelta. Programul aglomerat pe care l-am avut va avea o influenţă mare asupra structurii organismului meu în iarnă şi pentru următoarea mea campanie de clasice. Sperăm că asta mă va ajuta să fiu într-o formă mai bună în clasice.

– Ce obiective vei avea anul viitor?  

Principalul meu ţel este să repet rezultatele avute în acest an şi în primul rând să am un nou sezon solid de clasice. Apoi, categoric, mi-ar plăcea să particip din nou în Turul Franţei. Este cea mai mare cursă din ciclism, iar dacă ai succes acolo te bucuri de multă atenţie. Este foarte important pentru mine să fiu prezent în Le Tour şi nu vreau să ratez asta, mai ales că un alt obiectiv pentru 2015 este să câştig o etapă în Turul Franţei.

Single Post Navigation

Lasă un comentariu