Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Matej Mohoric: “Vreau să merg într-un Mare Tur în 2015”

La doar 19 ani, Matej Mohoric a fost cel mai tânăr ciclist care a concurat în World Tour, sezonul acesta. Talentatul sloven a fost component al echipei Cannondale, unde a ajuns după ce a câştigat titlul mondial la juniori şi la tineret, în precedentele două stagiuni. Începutul lui 2014 l-a găsit la startul Turului Down Under, care a fost urmat câteva luni mai târziu de clasicele din Ardeni, pe care Matej le iubeşte atât de mult şi în care are toate şansele să strălucească în viitor.

După ce a concurat, în principal, în America de Nord, în vară, şi a pus punct sezonului în Italia, Matej Mohoric s-a întors în Slovenia pentru o binemeritată vacanţă. Acolo s-a aflat atunci când am vorbit cu el, săptămâna trecută, pentru a afla gândurile sale cu privire la primul său sezon de World Tour şi aşteptările pe care le are înaintea anului următor, când va concura pentru o grupare americană, Garmin-Sharp, ce va fi susţinută de Cannondale, care va da şi numele echipei.

– Matej, cum a fost primul tău sezon de World Tour?    

A fost o experienţă extraordinară. Nu am obţinut multe rezultate notabile, dar sunt foarte mulţumit de stagiunea mea ca neo-profesionist. Am învăţat foarte multe lucruri noi şi sper că voi putea folosi aceste cunoştinţe în anii următori. A fost o schimbare uriaşă comparativ cu stagiunile precedente, se vede clar că este o competiţie de nivel înalt aici, iar diferenţa la nivel calitativ e enormă.

– Care au fost cele mai dificile lucruri pe care le-ai întâmpinat?    

Din punctul meu de vedere, diferenţa dintre cursele de World Tour şi cele cu un nivel valoric mai scăzut constă în viteză şi distanţă. Cursele de World Tour sunt mai rapide şi mai lungi decât tot ceea ce am întâlnit până acum. Este oarecum logic, din moment ce aici se află cei mai buni rutieri din fiecare generaţie.

– Nu ai concurat mult în World Tour (n.r. 13 zile). Care a fost cauza?    

Sunt de părere că am concurat destul de mult la nivel de World Tour, având în vedere că sunt neo-profesionist. Am fost de departe cel mai tânăr ciclist din pluton, aşa că a fost bine că nu am participat prea mult în marile curse. Mi-a plăcut să fiu prezent în clasicele din Ardeni, curse ce vor fi importante pentru mine în viitor. Am mers în Turul Down Under, care a fost prima mea cursă la nivel înalt, iar pe finalul sezonului am concurat şi în Canada. Cred că a fost mai mult decât suficient pentru un rutier în vârstă de 19 ani.

– Ce simţi că ai îmbunătăţit în timpul stagiunii?    

Probabil fiecare aspect, cu excepţia aptitudinilor de căţărător. Nu am fost mai rapid pe ascensiuni anul acesta, totuşi, am fost mai bun la toate celelalte capitole în comparaţie cu sezonul anterior. Am multe amintiri frumoase. Cea mai bună zi a mea pe bicicletă a fost, probabil, etapa a treia din Turul Austriei, atunci când m-am aflat în evadare. M-am simţit foarte bine în acea zi.

– Anul viitor vei schimba echipele. Cum vezi această mutare?    

Sunt entuziasmat că voi începe un nou sezon şi voi avea o nouă experienţă. Sunt convins că va fi un alt an extraodinar. Noul staff mi-a lăsat deja o impresie foarte bună, şi nu cred că mă înşel.

– Ce planuri ai pentru 2015? În ce curse ai vrea să participi?  

Încă nu îmi cunosc programul, dar îmi doresc să încerc un Mare Tur pentru prima dată în carieră, iar Vuelta este probabil cea mai realistică opţiune. Mi-ar plăcea să mă axez pe cursele scurte pe etape. Cu siguranţă voi concura mai mult la nivel de World Tour.

– Şi ce obiective vei avea?    

Nu vreau să îmi fixez încă obiective în ceea ce priveşte rezultatele, voi avea doar 20 de ani, iar corpul meu are nevoie în continuare de timp pentru a se dezvolta. Vom vedea ce va fi. Am aşteptări pe care e mai bine să le păstrez pentru mine, însă totul este posibil, cu siguranţă.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: