Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Actorii din Turul Spaniei 2014

Update: cu o zi înainte de start, Lampre-Merida a anunţat că americanul Chris Horner nu va lua startul în cursă, urmând să fie înlocuit de italianul Valerio Conti. Din cauza unei bronşite, deţinătorul trofeului a primit un tratament cu cortizon, care a dus la înregistrarea unui nivel foarte scăzut al cortizolului din organism. Din punctul de vedere al Uniunii Cicliste Internaţionale, asta nu ar fi reprezentat nicio problemă, însă Lampre-Merida este înscrisă în Mişcarea Pentru un Ciclism Credibil, iar regulamentul acesteia le interzice rutierilor cu un nivel scăzut al cortizonului să participe în curse, din motive ce vizează sănătatea acestora.

De câţiva ani, Vuelta a devenit Marele Tur preferat al fanilor, iar situaţia nu se va schimba în 2014, când la start şi-au anunţat prezenţa aproape toţi rutierii importanţi de clasament general ai momentului, ce promit să ofere un spectacol fascinant de-a lungul următoarelor săptămâni. La aceştia se adaugă alte nume grele ale plutonului – sprinteri, oameni de clasice – ce vor contribui la prestigiul uriaş de care a început să se bucure cursa din Spania. În total, cicliştii veniţi aici au câştigat 11 Mari Tururi, 10 titluri mondiale, 24 de Monumente şi mai multe de 100 de etape în cursele majore.

Favoriţii la clasamentul general

Alberto Contador – accidentat în Turul Franţei, spaniolul a revenit pe bicicletă la mai puţin de două săptămâni de la acel moment şi s-a antrenat din greu pentru a ajunge într-o formă bună la startul Vueltei. Deşi există multe semne de întrebare cu privire la nivelul său, dar şi la felul cum va reacţiona după acea fractură de tibie, Contador nu trebuie subestimat, deoarece oricând este capabil să surprindă, asta chiar dacă echipa pe care se va baza este destul de subţire. Fără nicio îndoială, învingătorul din 2012 este joker-ul acestei ediţii. Dacă va trece cu bine de prima jumătate a cursei, orice va fi posibil. În cazul în care asta nu se va întâmpla, atunci obiectivul său va deveni câştigarea unei etape.

Chris Froome – pentru britanicul în vârstă de 29 de ani, Turul Spaniei este marea şansă de a-şi salva sezonul, unul foarte slab în comparaţie cu precedentul, în ciuda a şase victorii bifate în primele luni. Spre deosebire de Contador, ciclistul lui Sky are la dispoziţie o echipă extrem de solidă, capabilă să controleze lucrurile şi să îi pregătească terenul necesar pentru atacuri. Odată rămas cu adversarii săi, Froome va trebui să demonstreze două lucruri: că şi-a regăsit forţa din 2013, care l-a ajutat să dea câteva atacuri năucitoare în etapele montane, dar şi că are un oarecare simţ tactic. Fără acestea, Chris Froome va avea probleme, în ciuda faptului că este avantajat de prezenţa celor două etape de contratimp individual, unde le poate lua minute celorlalţi oameni de general.

Chris Horner – deţinătorul trofeului nu a fost în niciun moment din acest sezon la cel mai înalt nivel, însă în Turul Utah a anunţat că se află într-o formă mai bună decât în urmă cu 12 luni, ceea ce înseamnă că este pregătit pentru Vuelta. Locul 17 din Turul Franţei şi locul doi din Utah au confirmat că Horner a progresat exact aşa cum şi-a dorit înaintea ultimului Mare Tur al stagiunii. Totuşi, o victorie este exclusă, având în vedere calitatea adversarilor, dar şi traseul, care nu i se mai potriveşte atât de bine. Asta nu înseamnă că americanul în vârstă de 42 de ani nu poate impresiona din nou, o clasare pe podium fiind un rezultat ce îi este la îndemână.

Nairo Quintana – columbianul se află în pole-position pentru a realiza dubla Il Giro – Vuelta, performanţă pe care doar Alberto Contador a mai atins-o în ultimele decenii. Absent din circuit mai bine de două luni, Quintana a revenit în pluton odată cu Turul Burgosului, pe care l-a câştigat fără prea mari dificultăţi, în ciuda faptului că a fost undeva la doar 70% din potenţial. La ora actuală, sud-americanul pare cel mai puternic favorit la tricoul roşu, însă la fel de adevărat este că Turul Spaniei va fi primul său test adevărat din postura de principal pretendent la victorie într-un Mare Tur. Pentru a condimenta această cursă, Quintana va trebui şi să îi spulbere lui Alejandro Valverde, colegul său, speranţele la victorie încă din săptămâna inaugurală, astfel încât să îl oblige pe acesta să i se dedice în restul cursei.

Joaquim Rodriguez – cu o excepţie (Turul Cataluniei), catalanul a ratat toate obiectivele pe care şi le-a fixat la startul anului, ceea ce înseamnă că acum este foarte motivat să câştige cursa de pe teren propriu, poate ultima oportunitate a carierei de a-şi trece în palmares un Mare Tur. Totuşi, lucrurile nu arată foarte bine pentru el, din mai multe motive: prezenţa unor adversari mai puternici, includerea a trei etape de contratimp (chiar şi în cel pe echipe, este de aşteptat ca “Purito” să piardă secunde bune) şi puţine secunde de bonificaţie puse în joc la sosire (10-6-4). De cealaltă parte, la aspecte pozitive intră prezenţa lui Daniel Moreno şi finişurile explozive desenate de Unipublic. Pentru spaniol, clasarea pe podium şi câteva victorii de etapă par a fi obiective mai realiste, un eventual succes al său la general putând fi catalogat ca o surpriză.

Rigoberto Uran – la fel ca Nairo Quintana, cel care l-a învins în Giro, şi Uran s-a întors în curse abia în august, participând în Tour de l’Ain, acolo unde a terminat pe 22. Rezultatul nu a fost deloc îngrijorător pentru columbian, care se află pe drumul cel bun, lucru ce mi-a fost confirmat de Carlos Verona, colegul său, spaniolul spunându-mi că principalul obiectiv al echipei Omega Pharma-Quick Step este să îl ajute pe Uran să lupte pentru un loc cât mai important la general. Un bun contratimpist, sud-americanul trebuie să arate că şi-a îmbunătăţit şi evoluţia pe munţi – capitol la care “a scârţăit” în unele etape din Turul Italiei – dacă vrea să aibă cu adevărat şanse să termine cursa între primii trei.

Alejandro Valverde – după Le Tour, mulţi au fost de părere că rutierul lui Movistar este terminat, însă acesta a răspuns imediat, triumfând în Clasica San Sebastian. Foamea de victorii şi dorinţa de a demonstra că rămâne unul dintre cei mai valoroşi ciclişti din lume îl vor ambiţiona să lupte pentru tricoul roşu, în ciuda faptului că nu el, ci Quintana este liderul desemnat al lui Movistar. Deşi în Turul Franţei a avut probleme, Valverde rămâne o “vulpe bătrână”, care va face tot posibilul ca să lupte pentru tricoul roşu sau o clasare pe podium, profitând şi de faptul că adversarii nu vor sta atât de mult cu ochii pe el.

Cicliştii menţionaţi mai sus sunt cei care se vor implica în bătăliile ce se vor da pentru tricoul roşu şi pentru podium, însă asta nu înseamnă că sunt singurii oameni de clasament general capabili să obţină un rezultat bun. Al treilea în Il Giro, Fabio Aru a spus în mai multe rânduri că Vuelta e un obiectiv important pentru el, iar asta înseamnă că italianul ar trebui să se afle constant în grupul favoriţilor pe finişurile în căţărare. Un alt tânăr, Wilco Kelderman, are potenţialul şi armele necesare ca să obţină un top cinci, lucru valabil şi pentru Daniel Martin, care va încerca să îşi salveze sezonul aici.

Julian Arredondo se prezintă cu gânduri la clasamentul general, iar dacă lucrurile nu vor merge în direcţia dorită, se poate reorienta oricând către tricoul de cel mai bun căţărător. Columbianul pare un pariu sigur la câştigarea unei etape, ceea ce nu se poate spune despre conaţionalul său, Carlo Betancur. Totuşi, dacă acesta îşi va regăsi picioarele din Paris-Nisa, atunci va trebui urmărit pe ascensiuni, unde mai este aşteptat să apară şi tânărul Warren Barguil, aflat înaintea celui mai important test al sezonului. BMC va miza pe Cadel Evans şi Samuel Sanchez, desfăşurarea cursei urmând să decidă cine va fi liderul echipei, însă aşteptările nu sunt foarte mari din partea celor doi. Asta nu se poate spune despre belgianul Jurgen Van Den Broeck, care a trecut peste problemele de sănătate din iulie şi e pregătit să lupte pentru o victorie.

Mulţi rutieri îşi vor face debutul în Vuelta, doi dintre aceştia venind de la Orica-GreenEdge. Este vorba despre Adam Yates şi Esteban Chaves, ce îşi pot depunde candidatura la titlul de “revelaţie a cursei”. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul lui Merhawi Kudus şi Louis Meintjes, de la MTN-Qhubeka, aceştia fiind doi dintre cei mai talentaţi tineri ciclişti din plutonul Turului Spaniei. Alţi oameni de urmărit pe munţi mai sunt Kenny Elissonde, Robert Gesink, Ryder Hesjedal, Johann Tschopp, Andrew Talansky, Natnael Berhane şi Daniel Navarro, cu toţii fiind dornici să demonstreze ceva şi să lupte pentru o victorie, un loc important la general sau pentru ierarhia căţărătorilor.

Ceilalţi protagonişti

Fără victorie din luna iunie, Peter Sagan speră să pună punct acestei serii în Vuelta, unde revine după trei ani. Slovacul va avea la dispoziţie multe finaluri ce i se potrivesc, tot ce rămâne de văzut fiind cum le va gestiona. La sprinturi şi în etapele cu sosiri uşor valonate vor mai apărea şi John Degenkolb şi Michael Matthews, doi ciclişti a căror rivalitate a început în urmă cu cinci ani, când concurau la tineret. În septembrie, aceştia vor merge la Campionatele Mondiale, iar Turul Spaniei va reprezenta ocazia ideală pentru a-şi intra în formă.

Alţi sprinteri tineri care ar trebui să aibă un impact asupra etapelor de plat sunt Nacer Bouhanni, aflat la una dintre ultimele curse alături de FDJ, Andrea Guardini (care încă nu are un contract pentru 2015) şi Moreno Hofland, olandezul ce a impresionat în Turul Utah. Deşi susţine că nu a fost niciodată un sprinter, Tom Boonen mai mult ca sigur se va implica în această luptă, unde va fi prezent şi campionul Belgiei, Jens Debusschere. Câştigător al unei etape în Turul Burgosului, Matteo Pelucchi va încerca să le strice socotelile marilor favoriţi, la fel ca Gerald Ciolek, de la care MTN-Qhubeka are aşteptări.

Contratimpurile individuale îi vor avea ca mari favoriţi pe Tony Martin şi Fabian Cancellara. Germanul este campionul mondial al disciplinei, în timp ce elveţianul va dori să arate că rămâne în elita sportului la acest capitol, în ciuda faptului că nu a mai câştigat un contratimp de un an. În afară de cele două runde, Cancellara şi Martin ar putea lupta pentru victorie şi în etapele în linie, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte ocazii. Tot o etapă şi-a fixat ca obiectiv şi Luis Leon Sanchez, un ciclist subestimat de mulţi, poate pentru că evoluează la o echipă Pro Continentală. Alături de Sanchez, Philippe Gilbert, Damiano Caruso, Rohan Dennis, Alessandro de Marchi şi Michael Valgren mai promit să se facă remarcaţi în următoarele trei săptămâni.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Actorii din Turul Spaniei 2014

  1. mihaicc on said:

    Mai multi favoriti decat etape. In modul asta din prima saptamana se vor cerne destui.

  2. In afara de Nibali si marii sprinteri e toata crema ciclista

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: