Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Fredrik Ludvigsson: “Sper să fac parte din World Tour sezonul următor”

În vârstă de doar 20 de ani şi aflat în primul sezon alături de Giant-Shimano Development, Fredrik Ludvigsson a avut parte de o stagiune bună până acum, în ciuda unei accidentări la genunchi, obţinând rezultate notabile în Circuit des Ardennes, Turul Normandiei, Le Triptyque des Monts et Châteaux, Liège-Bastogne-Liège, dar şi la Campionatele Naţionale.

Acum, el este pregătit pentru un nou capitol din cariera sa, ce va începe peste două săptămâni, când va concura ca stagiar, pentru Giant-Shimano, în Cursa Arctică a Norvegiei. Mai mult despre sezonul său şi aşteptările pe care le are pentru următoarele competiţii puteţi afla din interviul următor, pe care Fredrik Ludviggson mi l-a acordat săptămâna trecută, când se antrena pentru Turul Alsaciei, prima sa cursă după o lună.

– Fredrik, cum ai început ciclismul?

Prima dată am făcut mountain bike, atunci când aveam nouă ani. Fratele meu (n.r. – Tobias Ludvigsson) practica acest sport, aşa că am dorit să îl încerc, am făcut asta, mi-a plăcut, şi atunci a început totul. În acea perioadă, practicam şi hochei pe gheaţă, astfel că iarna eram la hochei pe gheaţă, iar vara pe bicicletă. Am continuat astfel mult timp, iar la 16 ani m-am oprit din a juca hochei pe gheaţă, pentru a mă concentra pe ciclism.

– Cum au fost primii ani?

Au fost buni, aveam talent şi am câştigat câteva curse. A fost frumos, chiar dacă nivelul ciclismului în Suedia nu este foarte ridicat. Nu e un sport atât de popular şi nu sunt mulţi rutieri, însă cicliştii de acolo sunt puternici şi este dificil să câştigi curse.

– Anul trecut ai concurat pentru Team People4you–Unaas Cycling, iar acum eşti alături de Giant-Shimano Development. Ce comparaţii poţi face între cele două echipe?

Nu sunt diferenţe prea mari, ambele grupări mi-au permis să particip în curse bune. Anul trecut, toată lumea vorbea aceeaşi limbă, în timp ce acum aud tot felul de limbi. Evident, Giant-Shimano Development este mult mai profesionistă, având un echipament mai bun, însă diferenţele nu sunt atât de mari. Alături de Giant-Shimano, mi-am îmbunătăţit abilităţile lingvistice şi am devenit mai inteligent decât anul trecut. Din păcate, accidentările avute în acest an m-au împiedicat să progresez, iar rezultatele din actualul sezon nu se pot compara cu cele din precedentul.

– În ultimele două stagiuni, ai avut câteva rezultate impresionante. Care este cel mai important pentru tine?

Trebuie să aleg contratimpul individual şi victoria la general din Boucle de l’Artois. Nu e cea mai mare competiţie din lume, dar întotdeauna este frumos să câştigi o cursă.

– Eşti un contratimpist bun, dar nu te descurci rău nici pe căţărări. Te gândeşti să te transformi într-un ciclist de curse pe etape?

Da, iar pe lângă asta, am o recuperare bună şi mă simt din ce în ce mai bine de la o zi la alta. Pe viitor, dacă îmi voi îmbunătăţi contratimpul şi abilităţile de căţărător, mi-ar plăcea să mă descurc bine în curse ca Paris-Nisa, Tirreno-Adriatico, dar şi în Marile Tururi.

– Te-ai aşteptat să fii selectat ca stagiar pentru Giant-Shimano de la 1 august?

Nu, chiar nu m-am aşteptat la asta, după un an marcat de accidentări şi probleme la genunchi. Însă poate că au remarcat că am potenţial, deoarece am mers destul de bine în câteva curse dificile pe etape, chiar dacă am avut probleme la genunchi, iar acum vor să mă testeze la cel mai ridicat nivel, ceea ce mă face fericit. Faptul că voi fi stagiar este ceva foarte important pentru mine, un vis devenit realitate, să pot concura la cel mai înalt nivel, alături de cei mai buni ciclişti din lume e o nebunie curată şi voi da totul pentru a mă descurca bine şi pentru a ajunge în World Tour sezonul următor.

– Ştiu că vei participa în Cursa Arctică a Norvegiei şi în Turul Marii Britanii. Ce aşteptări ai pentru aceste curse?

Vreau să obţin clasări bune la general în ambele, dar nu ştiu dacă va fi posibil în Norvegia, deoarece vreme de patru săptămâni nu m-am antrenat aproape deloc pe bicicletă, din cauza numeroaselor probleme de sănătate pe care le-am avut în ceea ce s-a dovedit a fi o lungă primă jumătate de sezon, cu multe curse. În plus, după Campionatele Naţionale ale Suediei, am luat o pauză mai lungă, iar apoi am făcut ceva mountain bike, am alergat şi am mers la sală vreme de o săptămână, după care am fost bolnav timp de şapte zile şi am pierdut patru săptămâni de antrenament. Însă vom deplasa echipe puternice în cele două curse şi îmi doresc să fac o treabă bună pentru Giant-Shimano. Pe lângă aceste competiţii, sper ca în această a doua jumătate a sezonului să mă descurc bine şi la Campionatele Mondiale.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: