Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Alain Gallopin, despre echipa lui Trek şi obiectivele pentru Turul Franţei

Matthew Busche, Fabian Cancellara, Markel Irizar, Gregory Rast, Andy Schleck, Frank Schleck, Danny van Poppel, Jens Voigt şi Haimar Zubeldia sunt cei nouă rutieri pe care Trek Factory Racing îi va alinia la startul ediţiei cu numărul 101 a Turului Franţei, care va pleca din Marea Britanie, pe 5 iulie. Cu câteva zile înainte de cursă, am avut ocazia să discut cu Alin Gallopin, directorul sportiv al lui Trek, acesta având amabilitatea să îmi spună mai multe despre cum a fost aleasă echipa şi obiectivele pentru Le Tour.

– Domnule Gallopin, a fost dificil să alcătuiţi echipa pentru Turul Franţei?

Întotdeauna este greu, deoarece trebuie să îi anunţi pe rutieri că vor rămâne acasă. Avem 28 de ciclişti în lot, iar jumătate dintre ei ştiau de la începutul anului că nu vor merge în Tur. Cu trei luni înainte, am ales 15 nume, apoi au rămas 13, iar după Turul Elveţiei, cu două săptămâni înainte de Marea Buclă, am decis cine vor fi cei nouă care vor face parte din echipă. A fost dificil să facem selecţia, pentru că Frank Schleck s-a accidentat în Turul Elveţiei, Haimar Zubeldia poate termina între primii zece, dar nu poate câştiga, în vreme ce Andy Schleck nu ştim de ce e capabil. E aici pentru a-l ajuta pe fratele său, iar pe măsură ce cursa va înainte, vom vedea de ce este în stare. Întotdeauna am spus că orice e posibil cu Andy. Avem şi un sprinter, însă nu şi o echipă care să îi fie 100% dedicată. În fine, Jens Voigt, care a spus anul trecut că nu mai vine în Turul Franţei, a fost şi el luat în echipă. A avut un start mai dificil de sezon, dar lucrurile au mers din ce în ce mai bine apoi, iar acum se află în Tur.

– Poate Andy Schleck să se obişnuiască cu faptul că va fi un domestique, după ce vreme de mai mulţi ani a luptat pentru tricoul galben?

Nu aş spune că Andy este un domestique. Evident, nu e un favorit la câştigarea Turului Franţei, deoarece nu a mai obţinut rezultate de trei ani, însă nu este un domestique. El se află aici pentru a-i ajuta pe Haimar şi Frank în munţi, dar poate deveni liderul echipei, în funcţie de cum se va simţi în timpul Turului. Nu vrem să punem presiune pe el, însă ar putea face ceva în a doua jumătate a cursei, dintr-o evadare, în etapele montane. Obiectivul nostru este să obţinem un top zece. Haimar a fost al şaselea în urmă cu doi ani, iar Frank a demonstrat în trecut că poate termina între primii cinci. Acum, în ciuda accidentării, poate să se claseze în top zece. Vom vedea de ce e capabil Andy, dar, aşa cum am spus, orice este posibil când vine vorba despre el.

– Ce ar însemna pentru Andy Schleck un Tur al Franţei bun?

Sunt două opţiuni: fie să aibă o clasare importantă la general, fie să câştige o etapă montană, ceea ce cred că este posibil. Sunt multe oportunităţi în ultima săptămână, iar dacă nu va reprezenta o ameninţare pentru general, atunci va putea merge în evadare pentru a încerca să câştige o etapă. Asta l-ar ajuta mult.

– Danny van Poppel se întoarce în cursă la un an după ce a purtat tricoul alb. Ce aşteptări aveţi de la el?

În 2013, a fost al treilea în prima etapă. Danny este un talent uriaş, dar a avut probleme la începutul anului, deoarece a mers în Turul Down Under, iar apoi a fost dificil pentru el să ajungă la cel mai bun nivel, din cauza diferenţei de fus orar, dar şi pentru că acea cursă a fost grea. Nu a concurat mult, însă în ultimele luni a fost în Turul Californiei, Turul Luxemburgului şi Turul Elveţiei, aşa că am decis să îl luăm în echipă. Are experienţa ediţiei de anul trecut şi sperăm să obţină clasări în top zece, poate chiar top cinci. Evident, nu are un “trenuleţ” la dispoziţie, dar Fabian Cancellara şi Gregory Rast îl pot ajuta. În plus, niciodată nu poţi să ştii ce se va întâmpla la un sprint.

– Nu vă este teamă că acest Tur l-ar putea epuiza, având în vedere vârsta sa?

Nu, nu cred că asta se va întâmpla. Anul trecut a fost tânăr, acum e mai puternic. Vom vedea în timpul Turului ce se va întâmpla cu el, dacă va dori să se oprească sau să continue. Sprinterii au probleme în a încheia un Mare Tur din cauza căţărărilor, dar Danny nu se caţără rău, e un ciclist complet şi vom lua lucrurile zi după zi. De asemenea, este un rutier bun pe pavate, acolo unde îl va ajuta pe Fabian.

– Aşadar, acea etapă va fi unul dintre principalele obiective ale echipei.

Atunci când îl ai pe Fabian Cancellara şi nu te concentrezi pe câştigarea unei etape cu piatră cubică, nu eşti un bun manager. Cancellara şi Boonen sunt cei mai valoroşi ciclişti din lume pe pavate, însă Boonen nu se va afla în cursă. Asta înseamnă că Fabian este marele favorit la victorie.

– V-am întrebat, deoarece Cancellara a trebuit să îl protejeze pe ciclistul de general al echipei ultima dată când au fost pavate în Turul Franţei, în urmă cu patru ani, şi nu a putut lupta pentru victorie.

Acum este mult mai important pentru noi să câştigăm etapa. În 2010, Fabian a tras pentru Andy Schleck, care terminase pe locul secund cu un an înainte, şi la acea vreme era unul dintre favoriţi la câştigarea tricoului galben. De această dată, Danny şi Fabian vor avea libertate în etapa cu pavate, deoarece avem suficienţi rutieri care pot rămâne cu Haimar şi Frank pentru a-i proteja.

– Ce părere aveţi despre etapele a doua şi a cincea, îşi pot pune amprenta asupra clasamentului general?

Etapa secundă va fi importantă pentru cei interesaţi să ia tricoul galben, deoarece sprinterii vor avea probleme acolo. Nu cred că se poate întâmpla ceva la nivelul oamenilor de general. Lucrurile stau cu totul altfel în etapa a cincea, când unul sau mai mulţi favoriţi pot pierde Turul Franţei. Dacă Froome sau Contador pierd două sau trei minute acolo, campania lor pentru câştigarea tricoului galben s-a terminat.

– Şi care credeţi că vor fi cele mai dificile etape montane?

Alpii nu sunt prea grei anul acesta, Pirineii sunt mai dificili, însă Vosgii sunt cei mai periculoşi. Echipele au nevoie de multă energie pentru a controla cursa, iar dacă asta nu se întâmplă şi o evadare masivă va reuşi, atunci lucrurile vor deveni foarte complicate pentru restul cursei. Uneori este mai uşor să controlezi o etapă montană de pe finalul cursei, decât una din Vosgi.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: