Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Sam Bennett: “Ar fi fantastic să particip în Turul Franţei”

Sam Bennett

În sezonul său de debut, marele Sean Kelly a obţinut patru victorii. Mai mult de trei decenii mai târziu, compatriotul lui, Sam Bennett, care a concurat pentru An Post între 2011 şi 2013, a avut un start excelent ca neo-profesionist, fiind responsabil pentru cele trei succese ale lui NetApp-Endura: Clasica Almeria, Rund um Köln şi etapa a cincea din Turul Bavariei. Rezultatele sale i-au adus un loc pe lista lărgită a lui NetApp-Endura pentru Turul Franţei, acolo unde irlandezul în vârstă de 23 de ani şi-ar putea face debutul într-un Mare Tur. Dacă se va întâmpla sau nu, vom afla în următoarele săptămâni. Cert este că Sam Bennett e mulţumit de cum au decurs lucrurile până acum în 2014 şi este nerăbdător să obţină noi victorii şi să confirme talentul său uriaş.

– Sam, te-ai aşteptat să ai un start atât de bun în acest sezon?

Nu chiar. Mi-am dorit să continui de unde am rămas la finalul anului trecut şi să rămân constant în rezultate, deoarece chiar nu ştiam la ce să mă aştept în primul sezon ca profesionist. Sunt foarte fericit de cum m-am descurcat până acum, este fantastic că deja am obţinut trei victorii. Dacă mi-ar fi spus cineva la începutul anului că voi reuşi asta, aş fi fost mai mult decât fericit. Acum am aceste succese, dar vreau să obţin alte rezultate bune.

– Care a fost cea mai importantă victorie?

Pentru încrederea mea, trebuie să spun Rund um Köln, deoarece a fost prima cursă a mea în Germania anul acesta, şi cum fac parte dintr-o echipă germană, aşteptările sunt întotdeauna mari. Să rezist sub presiune şi să obţin acel succes după ce am sprintat târziu a fost extraordinar pentru încrederea mea. De asemenea, fapul că m-am impus din nou a arătat că prima mea victorie nu a fost o întâmplare şi că pot câştiga astfel de curse. Nivelul meu de încredere a fost ridicat după victoria din Köln şi m-a ajutat pentru următoarele curse.

– Cum a fost trecerea de la o echipă Continentală la una Pro Continentală?

Nu atât de dificilă, deoarece alături de An Post mi-am dat seama că dacă pot câştiga unele curse, sunt pregătit să mă impun în altele. A fost ciudat pentru mine să merg la o echipă nouă, după trei ani la An Post. De asemenea, a fost dificil până să îmi dau seama cum funcţionează echipa, cum să mă acomodez, dar toată lumea s-a purtat frumos cu mine şi m-a susţinut în permanenţă. Atunci când totul este atât de bine organizat, munca ta devine mult mai uşoară.

– A existat vreun moment mai dificil peste care a trebuit să treci de când ai devenit profesionist?

Cred că prima mea cursă – Turul Qatarului – a fost cea mai grea, deoarece ne aşteptam să avem un sprint masiv în etapa inaugurală, dar acesta nu s-a materializat, chiar dacă echipa a fost pregătită să mă susţină. Să vii la o echipa Pro Continentală şi să o conduci în curse aduce multă presiune şi a fost greu să mă descurc cu asta. A fost foarte frustrant ce s-a întâmplat în acea primă etapă din Qatar, însă am trecut peste asta, colegii mei fac întotdeauna o treabă fantastică, mă susţin în proporţie de 110% şi m-am obişnuit deja cu lucrurile.

– Ce mai trebuie să îmbunătăţeşti?

Rezistenţa, care este foarte importantă pentru a trece mai uşor peste căţărări şi pentru a obţine rezultate bune în cursele pe etape, acolo unde trebuie să fii mai puternic de la o zi la alta. Cu ajutorul acesteia, poţi ajunge mai proaspăt la linia de sosire. Cu cât sunt mai proaspăt la finiş, cu atât sunt mai rapid. Aşadar, acesta e capitolul la care mai trebuie să lucrez.

– Cum e “trenuleţul” tău după prima jumătate a sezonului?

La începutul anului a fost o noutate pentru mine să am un “trenuleţ”, după câteva sezoane în care m-am descurcat pe cont propriu la sprinturi. Am îmbunătăţit câte ceva în fiecare cursă şi ne-am adaptat la fiecare situaţie cu care ne-am confruntat. Am avut o comunicare excelentă, totul a mers foarte bine în ultimele curse, iar piesele încep să se aşeze cap la cap.

– Ai putea participa în Turul Franţei în primul tău sezon ca profesionist. Ce ar însemna asta pentru tine?

Să merg în Turul Franţei ar fi fantastic. Nu cunosc planurile echipei, dar mi-ar plăcea mult să ajung acolo, ar fi extraordinar pentru experienţa mea şi pentru progresul meu ulterior, mai ales că aş alege etapele în care m-aş implica, şi nu m-aş lupta în fiecare zi. Nu pun prea multă presiune pe mine şi nu mă pot aştepta la nimic, având în vedere că sunt neo-profesionist, iar în echipă sunt atât de mulţi rutieri buni. În cazul în care se va întâmpla, va fi foarte bine, dacă nu, îmi voi ţine bărbia sus şi mă voi pregăti pentru următoarea cursă, indiferent care va fi aceasta. Mulţi ciclişti profesionişti îşi doresc să concureze în Turul Franţei, dar nu reuşesc, aşa că ar fi extraordinar dacă aş participa în această cursă.

– Eşti un rutier foarte versatil: bun la sprinturi, pe căţărări şi pe pavate. Ce curse ţi-ar plăcea să câştigi?

Cred că sunt două categorii: curse pe care visez să le câştig şi curse pe care le pot câştiga. Mi-ar plăcea să mă impun în sprinturile masive din Marile Tururi, ar fi ceva fantastic. Cred că fiecare rutier visează să devină campion mondial, iar acesta ar fi un alt vis devenit realitate. Alte obiective ar fi să câştig Turul Flandrei, Paris Roubaix sau un sprint pe Champs-Élysées. Dacă voi continua să fiu constant, atunci voi fi mulţumit. E amuzant, deoarece atunci când ai puţin succes, întotdeauna îţi doreşti mai mult. Până la urmă, e ceva normal şi arată că ai ce îţi trebuie pentru a progresa

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: