Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Marco Pastonesi: “Quintana este marele favorit în Giro”

Săptămâna aceasta îi e dedicată Turului Italiei, ceea ce înseamnă că veţi găsi aici o prezentare a favoriţilor, toate detaliile privind traseul celei de-a 98-a ediţii, dar şi multe interviuri. Primul dintre acestea îl are ca protagonist pe Marco Pastonesi, jurnalistul Gazzettei dello Sport, care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Week-end-ul trecut, domnul Pastonesi a avut amabilitatea să îşi facă timp pentru interviul următor, nu doar despre Giro, dar şi despre principalii rutieri italieni şi problemele pe care ciclismul le întâmpină de ceva vreme în ţara sa.

– Domnule Pastonesi, ce părere aveţi despre rezultatele obţinute de rutierii italieni în acest sezon?

Rezultatele nu au fost deloc bune. Ciclismul italian are mereu dificultăţi, căutăm ciclişti buni pentru clasice, dar între timp nu ne aflăm în top. Aşteptăm în continuare veşti bune. Avem câţiva rutieri puternici, însă niciunul dintre aceştia nu este un campion.

– Care sunt cauzele acestor probleme?

Nivelul celorlalte ţări e mult mai ridicat decât înainte. În Italia, din cauza crizei, sunt mai puţini rutieri, mai puţini sponsori, mai puţine echipe şi şi mai puţin spaţiu alocat sportului la televizor şi în ziare. De aceea, lumea ciclismului suferă.

– Unul dintre italienii aşteptaţi să se afle în vârf este Moreno Moser, însă acesta a dezamăgit până acum în actualul sezon.

Îl aşteptăm să ajungă acolo, dar nu e uşor, deoarece adversarii săi sunt foarte puternici. Nu ştim exact ce se întâmplă cu Moser, nici el nu are idee. Se simte bine, însă în timpul curselor nu reuşeşte să stea în grupul principal. Să-l vedem în Turul Italiei, poate se va schimba ceva.

– Sunteţi mulţumit de rezultatele avute de Vincenzo Nibali în acest an?

Vincenzo merge bine, încă nu a câştigat o cursă, însă o victorie este aproape. Principalul său obiectiv e Turul Franţei şi sper să fie pregătit până atunci, dar chiar dacă e foarte puternic, nu cred că se va afla la acelaşi nivel cu Chris Froome şi Alberto Contador. Va ataca, deoarece asta e în ADN-ul lui şi noi tocmai de aceea îl iubim, pentru că iese la atac chiar şi atunci când nu pare posibil.

– Ce aşteptări aveţi de la Giro?

Contador şi Froome nu vor fi la start, dar nivelul este foarte bun. Îi vom avea pe Nairo Quintana, marele favorit în opinia mea, Joaquim Rodriguez, care e extrem de iubit în Italia, şi Fabio Aru, care sperăm să devină mai constant odată cu trecerea anilor. Michele Scarponi este competitiv, dar nu şi Ivan Basso, a cărui carieră consider că e încheiată. Să nu îl uităm pe Cadel Evans; practic, el este italian, îl considerăm italian şi îl iubim mult, deoarece e un exemplu pentru toată lumea. Va fi frumos să îl avem pe Evans printre favoriţi. Un alt candidat puternic va fi Rigoberto Uran, care a fost impresionant anul trecut. Daniel Martin a dovedit că este un ciclist foarte bun nu doar în clasice, ci şi în Marile Tururi, şi acum va beneficia de o şansă pentru a-şi arăta nivelul. În ceea ce îl priveşte pe colegul său, Ryder Hesjedal, mi-e teamă că acesta se află în cădere. Vom avea parte de o bătălie palpitană în munţi, mai ales în a treia săptămână. Oricum, toţi rutierii trebuie să fie conştienţi că Il Giro este mai dur şi are mai multe surprize decât Turul Franţei. Ceva se poate întâmpla oriunde.

– Cine ar putea fi surpriza Turului Italiei?

Alegerea mea este Fabio Aru, însă nu pentru primele locuri. Încă nu e pregătit pentru trei săptămâni, dar sper că se va impune într-o etapă şi se va obişnui cu o astfel de cursă. Este important pentru el să nu se afle sub presiune. Îmi mai place şi Diego Rosa, deoarece atacă mereu, însă mai trbeuie să crească. De asemenea, cred că Domenico Pozzovivo poate fi cel mai bine clasat italian. E un căţărător de buzunar, dar foarte puternic şi se află acum în cea mai bună perioadă a carierei.

– Cum credeţi că va arăta podiumul Il Giro?

Nairo Quintana, Joaquim Rodriguez şi Michele Scarponi, însă trebuie să mărturisesc că niciodată nu am fost bun la predicţii, întotdeauna greşesc.

Single Post Navigation

4 thoughts on “Marco Pastonesi: “Quintana este marele favorit în Giro”

 1. Tu pe cine mergi in Giro?

  • Greu de nominalizat un singur rutier, asa ca o sa aleg o lupta intre Quintana si Rodriguez. Sunt convins ca va castiga un vorbitor de spaniola si ca italienii nu au nicio sansa la victorie.

 2. Chiar n-am inteles alegerea lui Nairo de a merge in Giro, desi a facut un TdF 2013 extrem de bun ! De ce aleg ciclistii ( ma rog, staff-ul ) un tur mai `mic ` in detrimentul celui mai important cand se afla in forma exceptionala ? Nairo a demonstrat ce poate, a rulat umar la umar cu Froome si replica sa i-a adus elogii din partea tuturor.
  Exista un fel de `disperare ` cu Giro si Vuelta. Exemplul cel mai bun: Contador, care dupa cele vazute la Horner a si dat replica cum ca ” la anu` vin in Vuelta s-o castig ! ” desi el este de un alt calibru si poti lasa Vuelta mai inspre incheierea carierei. Contador a fost de-a dreptul penibil la faza asta !
  Ma gandesc la Ryder Hesjedal care le-a luat sistematic cu gandul ca va ajunge sa atace si TdF-ul dar care nu i-a reusit in 2013.
  Pe langa Purito si Nairo cred ca-si va mai face loc un rutier surpriza care sa le puna bete-n roate ! 😉

  • Din doua motive: Valverde a vrut sa mai incerce o data sa castige/sa termine pe podium Turul Frantei, in timp ce Quintana a ajuns la concluzia ca are mai mari sanse la victorie in Giro decat in Le Tour. In plus, traseul de aici i se potriveste mult mai bine, fara un lung contratimp plat si fara pavate, dar cu multe sosiri in catarare. Un succes in Italia ar fi urias, ar intra in istorie drept primul columbian triumfator in Il Giro.
   Si eu sper sa apara cel putin un rutier care sa se implice in lupta pentru tricoul roz; un italian, poate Evans, poate Uran.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: