Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Nicolai Brøchner: “Turul Californiei e primul meu obiectiv în 2014”

Nicolai Brøchner

Niciun rutier danez nu a câştigat Paris-Roubaix până acum, în mai mult de un secol de la apariţia cursei, iar Nicolai Brøchner visează să fie primul ciclist din această ţară care va ridica deasupra capului prestigiosul trofeu în formă de piatră cubică. Unul dintre cei mai promiţători tineri rutieri din pluton, Brøchner (doar 20 de ani) şi-a petrecut primele sezoane în ţara natală, pentru ca în 2013 să meargă în Statele Unite, acolo unde a concurat alături de Bissell Pro Cycling şi a obţinut câteva clasări în top zece în etape din Turul Albertei.

Pentru acest sezon, Nico Brøchner a semnat cu Bissell Development (cunoscută în trecut ca Bontrager), echipa manageriată de Axel Merckx, şi este foarte motivat să se facă remarcat în curse ca Turul Californiei sau Turul Danemarcei, împotriva unor rutieri de World Tour. Dacă îşi va atinge obiectivele fixate pentru 2014, atunci e foarte posibil să îl găsim în lotul unei grupări de World Tour la startul sezonului următor.

– Nico, cum ai luat contact cu ciclismul?

Am început să concurez când aveam 11 ani. Am jucat fotbal atunci când eram mic, dar căutam ceva mai solicitant din punct de vedere fizic şi mai individualist, iar după ce am urmărit Turul Franţei într-o vară, am început să concurez prin cartier împreună cu fratele meu şi câţiva prieteni, iar după aceea m-am înscris la un club local de ciclism şi am obţinut prima mea licenţă.

– Ai avut un idol sau un rutier pe care l-ai apreciat în mod deosebit?

Întotdeauna mi-a plăcut să urmăresc sprinturile, datorită acţiunii şi imprevizibilităţii. De asemenea, sprintul este un punct forte de-al meu, aşa că a fost normal să îi urmăresc pe cicliştii rapizi din pluton. Atunci când am început să fac asta, numele mari erau Robbie McEwen şi Tom Boonen, iar ei au fost câţiva dintre cicliştii pe care i-am apreciat în mod deosebit.

– Cum au fost primii ani petrecuţi în Danemarca?

Am multe amintiri frumoase din acei ani şi privind în urmă la ceea ce m-a determinat să mă apuc de ciclism, mă ajută să rămân motivat. Îmi amintesc când concuram doar pentru distracţie, cum mergeam la antrenamente cu prietenii în timpul verii şi cât de mult m-am bucurat de acea perioadă.

– Ce te-a determinat să vii în Statele Unite?

Am decis să fac pasul acesta pentru că îmi doream să încerc ceva nou. Am concurat vreme de opt ani în Europa şi m-am gândit că dacă mă voi descurca pe cont propriu şi voi participa în alte curse împotriva unor rutieri noi, mă va ajuta să devin mai bun şi cred că asta s-a şi întâmplat. Primul meu sezon, 2013, a avut multe suişuri şi coborâşuri, dar până la urmă s-a terminat cu bine, în Turul Albertei, acolo unde m-am implicat în câteva etape alături de unii dintre cei mai buni sprinteri din lume. Asta m-a ajutat să câştig multă experienţă şi încredere, pe care le pot folosi anul acesta în toate cursele mari în care voi alerga pentru Bissell Developement Team.

– Ai obţinut deja un rezultat foarte bun, tricoul verde, în Redlands Classic. Presupun că a reprezentat o injecţie puternică de moral.

Într-adevăr, aşa a fost, mai ales pentru că a fost vorba despre tricoul verde şi sunt foarte mândru de felul cum l-am câştigat. Am mers într-o evadare lungă în două ocazii şi am câştigat punctele puse în joc la sprint. Faptul că m-am simţit bine în cursă şi le-am demonstrat celorlalţi că sunt capabil să obţin un rezultat important, mi-a crescut încrederea şi mi-a oferit motivaţia necesară la antrenamente.

– Îţi cunoşti programul pentru următoarele luni?

În acest moment, mă antrenez în Colorado pentru a mă obişnui cu altitudinea şi merg pe căţărări mai lungi înainte de Turul Gila. După Gila, voi merge în California să mă pregătesc pentru Turul Californiei, acolo unde sper să arăt de ce sunt în stare în câteva finişuri la sprint şi să îmi ajut colegii în etapele în care pot obţine un rezultat mai bun decât mine. După California, mă voi întoarce în Europa, pentru Campionatele Naţionale, iar apoi voi lua o scurtă pauză de la curse, astfel încât să mă recuperez.

– Şi ce obiective ai pentru 2014?

Vreau să mă descurc bine în fiecare cursă în care voi concura anul acesta, însă sunt conştient că trebuie să mă fac remarcat în câteva ocazii anume dacă vreau să merg la o echipă mai mare anul viitor. Turul Californiei este principalul meu obiectiv în primăvară, în timp ce Turul Danemarcei şi Turul Albertei vor fi obiectivele mele din toamnă.

– Ştiu că iubeşti clasicele. De ce anume?

Iubesc clasicele datorită caracterului lor imprevizibil. Multe scenarii diferite pot apărea şi mulţi rutieri se pot impune. În acelaşi timp, sunt întotdeauna cele mai dificile curse, în special cele din nordul Europei, care de obicei sunt influenţate de vremea capricioasă, ce le face şi mai dure.

– Ce clasică visezi să câştigi?

Clasica mea favorită este Paris-Roubaix şi visez ca într-o bună zi să fiu capabil să mă descurc foarte bine la acea cursă. Totuşi, ca să fiu mai realist, cred că mă voi descurca mai bine în clasice mai prietenoase cu sprinterii, cum ar fi Gent-Wevelgem sau Paris-Tours.

– Există vreo şansă să devii profesionist în 2015?

Nu există nicio îndoială că nu e ceva să îmi doresc mai mult decât să devin profesionist cât mai curând posibil, dacă voi dovedi de ce sunt în stare. M-am gândit la ce echipe mi s-ar potrivi, dar în momentul de faţă e prea devreme să spun dacă voi face acest pas anul viitor.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: