Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după Tirreno-Adriatico

Aflat la al 16-lea succes al carierei într-o cursă pe etape, Alberto Contador a demonstrat că evoluţia slabă din 2013 nu tinde să devină ceva obişnuit şi a dominat Tirreno-Adriatico de o manieră rar întâlnită în istoria de jumătate de secol a “Cursei celor Două Mări”. Impresionant din nou pe munţi şi dornic să facă legea în permanenţă, Contador – doar al patrulea spaniol care a triumfat în Tirreno-Adriatico – a arătat că în 2014 va fi unul dintre marii favoriţi la câştigarea Turului Franţei, după cinci ani de la ultimul succes acolo. Pe lângă forma sa, ibericul are motive să fie mulţumit şi de cehul Roman Kreuziger, un “locotenent” extrem de puternic şi inteligent, cum puţini candidaţi la tricoul galben se mai pot lăuda că au.

Considerat un favorit la tricoul albastru, Michal Kwiatkowski s-a văzut nevoit să renunţe la orice pretenţie privind clasamentul general după etapa a cincea, în care a arătat ceea ce se ştia deja, şi anume, că are probleme pe căţărările lungi. Deşi a suferit o înfrângere categorică, asta nu va afecta moralul său, deoarece rutierul echipei Omega Pharma-Quick Step este conştient că poate face în continuare progrese uriaşe, care să îl ajute să se impună în cursele pe etape din calendarul World Tour. Până atunci, Kwiatkowski se va concentra pe clasicele din Ardeni, acolo unde are toate şansele să devină primul polonez ce obţine o victorie.

Sky lasă impresia că stă într-un singur om pentru clasamentul general al curselor pe etape – Chris Froome – iar atunci când britanicul nu se află la start, echipa sa pare incapabilă să ofere o variantă de rezervă care să suplinească absenţa acestuia, fie că este vorba despre Richie Porte, Mikel Nieve sau Bradley Wiggins. Această lipsă de idei vine ca o consecinţă a dorinţei lui Sky de a se concentra pe un singur rutier pentru ierarhia generală şi de a nu miza pe alţi ciclişti tineri, deşi are destui în lot. În plus, senzaţia e că celelalte formaţii puternice de World Tour au redus considerabil ecartul faţă de gruparea britanică, iar aceasta încă nu a realizat asta. Dacă nu o va face curând, 2014 s-ar putea transforma într-un an complet ratat la nivelul curselor pe etape. Un prim răspuns, peste o săptămână, în Turul Cataluniei.

Deşi a câştigat o etapă, Mark Cavendish încă nu se află în cea mai bună formă, care să îi permită să fie unul dintre marii favoriţi în Milano-San Remo. Aflat la ceea ce probabil va fi ultima ocazie a carierei de a se impune din nou în “La Primavera”, britanicul are în continuare câteva kilograme în plus, ce pot cântări mult atunci când se vor declanşa atacurile pe Poggio. În plus, Omega Pharma-Quick Step are mai multe opţiuni pentru Milano-San Remo, fiind capabilă să îşi muleze strategia pe toate scenariile posibile, iar asta înseamnă că fostul campion mondial nu va fi singurul rutier protejat al echipei belgiene. Partea bună pentru Cavendish este că “trenuleţul” îi merge din ce în ce mai bine, iar până la startul Turului Franţei va deveni extrem de omogen.

Considerat un mare talent încă de când câştiga titlul mondial la contratimp în cursa de tineret, în urmă cu cinci ani, Adriano Malori nu a avut explozia aşteptată de compatrioţi, progresul său la profesionişti fiind mai lent. După patru sezoane petrecute alături de Lampre, italianul a decis la finalul lui 2013 să plece la Movistar, iar decizia sa, care i-a luat pe mulţi prin surprindere, a fost motivată de dorinţa de a beneficia de şanse în cursele mari. În noua stagiune, Malori a răsplătit încrederea acordată de echipa italiană, aducându-i două victorii până acum, dintre care una de World Tour. Mai important este că rutierul originar din Emilia-Romagna a crescut mult la contratimp şi s-a apropiat de numele mari ale disciplinei, iar la cum merge, cu siguranţă nu va rămâne în acest sezon cu aceste două succese.

Single Post Navigation

9 thoughts on “Concluzii după Tirreno-Adriatico

  1. Poti spune despre Contador ca a avut o evolutie slaba in 2013 doar daca-l judeci prin prisma rezultatelor sale anterioare. Altfel, cred ca sunt multi ciclisti in plutonul profesionist care si-ar dori sa realizeze macar ce-a facut Alberto anul trecut.
    La fel se poate spune si despre Sky, care nu mai are acum rezultatele de anul trecut. Dar, spre exemplu Europcar, si-ar dori sa aiba macar rezultatele celor de la Sky de anul asta.
    Aceeasi viziune si despre Cav. Nu mai este cel din urma cu cativa ani, dar inca nu si-a spus ultimul cuvant.
    Singurul care vine din urma este Kwiatkowski, care in acest moment cred ca se poate bate la victorie doar in clasice. In Marile Tururi e maxim de primii 10, dar poate cine stie ce se va intampla in anii ce vor urma.

    Pana la urma toate consideratiile se fac in functie de asteptari. Exact asa fluctueaza si actiunile firmelor cotate la bursa.

    • Evident, Contador, Sky sau Cavendish sunt raportati la rezultatele de pana acum, asa si e normal. Kwiatkowski se poate bate la victorie si in cursele pe etape, dar cu conditia ca acestea sa aiba un contratimp si sa nu aiba munti mari, ci doar dealuri.

  2. cristi_schleck on said:

    De acord cu forma mai putin buna a lui Mark Cavendish care nu este singurul lipsit de forma, insa nu vad unde sunt acele kg in plus ??
    Nimeni, nicaieri, nu a mentionat c-ar avea kg in plus, ba mai mult in fotografiile de o calitate exceptionala chiar nu apar aceste kg ! Ele au disparut odata cu pregatirea din iarna, ciclistii slabesc extrem de repede iar in timpul concursurilor chiar nu exista aceasta tenta de ingrasare.

    • Cavendish a iesit din iarna cu kilograme bune in plus, lucru recunoscut si de Patrick Lefevere. Turul San Luis a fost relevant in acest sens. In continuare se vad acele kilograme, mai ales ca el nu a avut de gand sa le dea jos atat de devreme, in conditiile in care stia ca nu va participa in Milano-San Remo.

      • Daca doar bea apa intr-o etapa de vreo 200 km si nu mananca nimic sigur le da jos in ziua aia.

        • Lucrurile nu merg asa, este doar o iluzie. Ciclistii au intotdeauna de tras serios pentru a slabi.

          • cristi_schleck on said:

            Corect. Poti pedala si 10.000 km intr-o zi, nu e musai sa slabesti 10 kg, slabesti cat vrea corpul si nu cat iti propui tu.
            Printre ciclistii amatori vedem ff multi cu burti mari desi pedaleaza (aproape) zilnic. Ciclismul nu da burta jos, este batuta-n cuie regula asta.

  3. cristi_schleck on said:

    Sa admitem c-ar avea kg in plus, desi nu se vad, dar Sagan ? El n-are kg in plus si afla la egalitate din acest punct de vedere.
    Ambii nu-si gasesc explozia din final, exceptie ultima etapa unde Mark a inscris cu poarta goala. Greipel si Kittel sunt intr-o forma buna dar nici pe ei nu te poti baza in fiecare etapa. Se stie ca Mark a dat in mania fisticului ( care ingrasa ingrozitor ) dar nu acesta este dovasa lipsei sale de forma, nici kg sau mai stiu eu ce, ci pur si simplu nu atinge acei parametrii cu care ne-a obisnuit.
    Timp are sa-si revina, inclin sa cred ca a inceput si lor sa le pese de tururile cu adevarat importante in detrimentul unor erape din Asia, Australia sau Argentina.

    • Sagan a spus ca o va lua mai moale in acest inceput de sezon, deoarece nu mai conteaza cantitatea, ci calitatea victoriilor de acum inainte. Vrea sa atinga varful de forma in clasice, la el este o cu totul alta discutie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: