Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Alexander Kristoff: “2014: clasicele de primăvară şi Turul Franţei”

Image

Dacă Uniunea Ciclistă Internaţională ar fi organizat în continuare Cupa Mondială, atunci Alexander Kristoff ar fi terminat între primii zece la finalul sezonului 2013, ceea ce spune multe despre constanţa sa în cursele de o zi. Rutierul Katushei a fost al optulea în Milano-San Remo, al patrulea în Turul Flandrei, al nouălea în Paris-Roubaix şi al treilea în Clasica de la Hamburg, dar nu a impresionat doar în clasice, ci şi la sprinturile masive, obţinând şase succese şi purtând tricoul verde în Turul Franţei, după ce a fost al doilea în etapa inaugurală.

Norvegianul în vârstă de 26 de ani va începe sezonul 2014 în Turul Qatarului, urmat de Turul Omanului, unde speră să îşi intre în formă pentru primele curse de o zi ale stagiunii, Omloop Het Nieuwsblad şi Kuurne-Bruxelles-Kuurne, în care va fi unul dintre favoriţi. Deoarece am dorit să aflu mai multe despre obiectivele lui Alexander Kristoff, l-am contactat pe Artem Goriachev, ofiţerul de presă al Katushei, iar el m-a ajutat să realizez acest interviu cu talentatul sprinter scandinav.

– Alex, cum a fost 2013?

Cred că a fost un sezon destul de bun. Poate lista victoriilor nu a fost atât de lungă cum ar fi putut fi, dar în orice caz, consider că totul a mers bine în 2013. Am obţinut succese, am avut clasări importante pe podium şi tot ce mă gândesc acum este cum să îmbunătăţesc aceste rezultate şi cum să fac ca noul sezon să fie mai bun decât precedentul.

– Ai obţinut şase victorii şi multe alte rezultate bune, în special în cursele de o zi. Care sunt cele mai frumoase amintiri din 2013?

Fiecare succes este important, dar pot menţiona câteva curse speciale pentru mine. Prima mea victorie în World Tour e foarte importantă, a fost o etapă în Turul Elveţiei şi îmi amintesc de ea cu plăcere. De asemenea, îmi plac toate etapele pe care le-am câştigat anul trecut în Turul Norvegiei, a fost o cursă importantă pentru mine: adversari puternici, public extraordinar, organizare excelentă. A fost cu adevărat frumos să concurez şi să câştig acolo. Mai trebuie să menţionez şi victoria din Turul Fiordurilor, tot pe teren propriu. Podiumul din prima etapă a Turului Franţei şi tricoul verde pe care l-am purtat pentru o zi au reprezentat o experienţă bună. Evident, mai trebuie să aduc în discuţie locul al treilea din Clasica de la Hamburg şi locul al patrulea din Turul Flandrei.

– Ai fost dezamăgit după vreo cursă?

Da, pot spune asta despre toate cursele pe care nu le-am câştigat. Însă, ca să fiu sincer, am avut parte de o experienţă minunată în 2013 şi toate cursele în care am fost aproape, dar nu am câştigat, îmi oferă o motivaţie uriaşă pentru noul sezon. Mi-ar plăcea să câştig o etapă în Turul Franţei, acesta este visul meu. Şi aş mai vrea să obţin cel puţin un podium în Milano-San Remo, Turul Flandrei sau Paris-Roubaix, unde am fost foarte aproape în trecut. Consider că în fiecare an devin mai bun, echipa mea Katusha este extraordinară şi sunt sprijinit atât de management, cât şi de colegi, aşa că totul merge înainte bine şi cred că în următorii ani voi obţine mai mult.

– Aşadar, visezi la o etapă în Turul Franţei, dar presupun că si clasicele de primăvară vor juca un rol important în programul tău pentru 2014.

Într-adevăr, o victorie în Turul Franţei este în continuare un vis, la fel ca tricoul verde, acestea sunt obiectivele mele pentru sezonul următor. Voi participa şi în clasicele de primăvară, unde voi încerca să mă impun. În 2013, aşa cum am spus mai devreme, m-am descurcat bine în aceste curse şi sper că voi deveni mai bun. Turul Flandrei mi se potriveşte mai mult decât Paris-Roubaix, dar cred că voi avea oportunitatea să mă fac remarcat şi acolo. Milano-San Remo, Gent-Wevelgem, E3 Prijs, de ce nu? Toate clasicele de primăvară, cu excepţia celor din Ardeni, se află în planurile mele.

– Este vreo clasică anume pe care doreşti să o câştigi?

Îmi place mult Turul Flandrei, e o cursă specială pentru mine şi mi se potriveşte. În 2013, am fost foarte aproape să termin pe podium, a fost o cursă extraordinară, aşa că vreau să revin acolo, să fiu competitiv şi să profit de fiecare şansă.

– Care crezi că sunt şansele tale la tricoul verde?

Să câştig tricoul verde în Turul Franţei este foarte dificil, dar niciodată nu trebuie să spui niciodată. Într-adevăr, Peter Sagan a fost imbatabil anul trecut, nimeni nu l-a putut urma în această luptă, însă niciodată nu poţi să ştii cum se desfăşoară cursa. Voi încerca să câştig o etapă, să obţin cât mai multe puncte posibile şi vom vedea apoi ce se va întâmpla. Oricum, voi face tot ce voi putea pentru a fi la cel mai înalt nivel, astfel încât să justific încrederea pe care mi-o va acorda echipa.

– Ştiu că vei participa şi la Campionatele Mondiale. Ce părere ai despre traseu?

Pentru moment, putem vorbi doar despre contratimpul pe echipe în care voi participa cu Katusha. În ceea ce priveşte cursa pe şosea, evident că mi-ar face plăcere să particip, dar trebuie să studiez traseul şi să văd dacă se potriveşte abilităţilor mele. În afară de asta, trebuie să mă aflu într-o formă foarte bună pentru a fi competitiv acolo şi pentru a avea o şansă să fac parte din echipa naţională.

Single Post Navigation

Lasă un comentariu