Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Michael Valgren Andersen: “Nu îmi place să fiu al doilea”

Multe echipe au fost interesate să obţină semnătura lui Michael Valgren Andersen, unul dintre cei mai promiţători ciclişti danezi, după ce acesta a avut un 2013 excelent, an în care a câştigat Liège–Bastogne–Liège la tineret (pentru a doua oară consecutiv), Flèche du Sud şi o etapă din Tour de l’Avenir – primul danez din ultimii patru ani care a reuşit asta – la capătul unei evadări memorabile.

Deloc surprinzător, Michael a ales-o în cele din urmă pe Tinkoff-Saxo, singura echipă daneză din World Tour, alături de care şi-a propus să progreseze cât mai mult, astfel încât în viitor să devină un ciclist de clasice, dar şi de curse pe etape. Mai multe despre asta, în interviul următor, ultimul din 2013 pe Cafe Roubaix.

– Michael, cum a fost primul cantonament cu Tinkoff-Saxo?

Am mai participat în două cantonamente cu echipa, dar asta s-a întâmplat doar după ce am primit o invitaţie. Acum, situaţia a fost cu totul alta. M-am simţit ca făcând parte din echipă, iar ceilalţi ciclişti sunt mai sociabili şi au grijă de tine. A fost o experienţă extraordinară. Mi-a plăcut mult cantonamentul, atmosfera a fost foarte frumoasă şi aştept cu nerăbdare să fac parte din echipă.

– Ce te-a făcut să o alegi pe Tinkoff-Saxo, în condiţiile în care ai primit oferte de la mai multe grupări de World Tour?

Pentru mine, a fost o alegere uşoară, Bjarne Riis fiind factorul determinant. Am avut o discuţie cu Bjarne şi mi-am dat seama că are o idee clară despre viitorul meu. Sunt danez, aşa că Tinkoff-Saxo a fost mereu echipa mea favorită. Este un vis devenit realitate.

– Care va fi programul tău? Ştii în ce curse vei participa în prima parte a sezonului?

Voi începe devreme, cu Turul Down Under, unde îi voi lua locul lui Michael Rogers. Va fi foarte entuziasmant să iau startul într-o cursă atât de mare. Sper să mă ridic la nivelul aşteptărilor, deoarece apoi voi participa în Liège–Bastogne–Liège, ceea ce va fi incredibil pentru mine, pentru că iubesc această cursă.

– Cu ce speranţe şi aşteptări vei porni la drum în noul sezon?

Mă aştept să fie foarte greu. Nu mă aştept să concurez şi să obţin imediat rezultate uriaşe, însă abia aştept să încep şi să văd ce nivel este în cursele de World Tour. Sper să învăţ multe în primul meu an, îi voi urmări cu atenţie pe “veteranii” din echipă şi voi învăţa de la ei.

– Ai câştigat de două ori Liège–Bastogne–Liège la tineret, Flèche du Sud şi o etapă în Tour de l’Avenir. Care dintre aceste victorii este mai importantă pentru tine?

E o întrebare dificilă. Îmi plac toate succesele mele, în special cel din clasamentul general al Flèche du Sud, pentru că îmi doresc să fiu bun în viitor în cursele mai mici pe etape. Însă Liège–Bastogne–Liège 2013 este cea mai importantă. E o victorie mare, deoarece a venit acolo pentru al doilea an consecutiv, iar asta înseamnă constanţă, nu noroc. Este un sentiment aparte atunci când treci linia de sosire din Liège–Bastogne–Liège singur, deoarece te gândeşti că este o cursă prezentă şi la profesionişti şi conştientizezi că e o clasică mare, datorită numelui. Tocmai de aceea este un succes important pentru mine.

– Visezi să te impui în Liège–Bastogne–Liège şi la profesionişti, devenind astfel primul rutier care câştigă această clasică atât la tineret, cât şi la profesionişti? Sau ai alte obiective?

Evident, visez să câştig Liège–Bastogne–Liège în World Tour, este o cursă mare şi frumoasă, care merită mult respect. Trebuie să fii inteligent şi viclean pentru a o câştiga. Însă cel mai mult îmi doresc să devin un rutier complet, care se poate căţăra, descurca la contratimp şi care poate merge bine în cursele pe etape. Asta mă fascinează cu adevărat! Nu ştiu unde voi excela. Bjarne şi Steven de Jongh, antrenorul meu, vor afla asta. Însă mie îmi plac şi Marile Tururi, aşa că, într-o bună zi, cine ştie?

– Care sunt punctele tale forte?

Sunt încăpăţânat şi am un “motor” puternic. Nu îmi place să termin al doilea şi lupt mereu să fiu cel mai bun. Am o cadenţă foarte bună şi aleg întotdeauna un “pas mare”.

– Pe de altă parte, ce lucruri doreşti să mai îmbunătăţeşti?

Trebuie să fiu mai consecvent la antrenamente, şi în special, după acestea. Mă refer aici la ceea ce mănânc şi la cât timp dorm. Practic, trebuie să fiu mai profesionist.

Single Post Navigation

Lasă un comentariu