Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Petr Vakoč: “Viitorul meu este în Ardeni”

În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi rutieri au început să apară din Europa Centrală, iar unul dintre aceştia e cehul Petr Vakoč, care a avut un sezon superb în 2013, câştigând Vuelta a la Comunidad de Madrid sub 23 de ani, Grand Prix-ul Kralovehradeckeho kraje, Okolo Slovenska, o etapă în Turul Cehiei, dar şi terminând pe locul secund Campionatele Europene desfăşurate în ţara natală.

Acum, Petr Vakoč va începe o nouă aventură, alături de Omega Pharma-Quick Step, care i-a oferit un contract de profesionsit după rezultatele avute în perioada petrecută concurând pentru Etixx-Ihned, echipa “pepinieră”. Ce îl aşteaptă şi ce speră să obţină în viitor? Puteţi afla din interviul următor, pe care Petr mi l-a acordat săptămâna aceasta, în timpul cantonamentului din Spania.

– Petr, cum ai început ciclismul?

Am început să merg pe bicicletă când eram foarte mic. Părinţii mei erau foarte activi, iar eu am practicat multe sporturi când eram copil. Mi-a plăcut mereu ciclismul şi am fost destul de competitiv. La vârsta de şase ani, am participat în prima cursă şi mi-a plăcut la nebunie. De atunci, am început să concurez din când în când, iar la zece ani am început să concurez pentru un club local, însă am continuat să înot, să joc fotbal, tenis şi să încerc tot felul de sporturi. La  vârsta de 15 ani, m-am mutat la clubul Dukla Praga, unde am luat ciclismul mai în serios. Tot atunci am decis să mă concentrez mai mult pe şosea, şi nu pe mountain bike.

– Ai concurat pentru trei echipe de amatori: Dukla Praga, CC Etupes şi Etixx-Ihned. Cât de importante au fost în dezvoltarea ta?

Toate au contat. Alături de Dukla, am învăţat cum să mă descurc pe şosea şi pe velodrom, iar echipa a jucat un rol uriaş în dezvoltarea mea şi în pasiunea tot mai mare pentru ciclism. De asemenea, mi-am petrecut câteva luni ca junior, iar apoi aproape tot primul sezon la tineret, la Centrul Mondial de Ciclism, condus de UCI, ceea ce a fost o altă experienţă extraordinară. Anul următor am avut oportunitatea de a merge la CC Etupes, iar acela a fost un pas uriaş pentru mine. M-am simţit extraordinar, am învăţat mult acolo, însă în cele din urmă, a fost echipa de anul acesta – Etixx-Ihned – cea care a avut cel mai mare impact asupra mea. A reprezentat o motivaţie uriaşă să mă aflu în formaţia de tineret a echipei visurilor mele, Omega Pharma-Quick Step. Echipa noastră a avut succes în aproape fiecare cursă, iar atunci când mi-am văzut colegii câştigând, am primit un imbold, deoarece am început să cred că şi eu pot câştiga.

– În 2013, ai terminat pe locul secund Campionatele Europene. Cum te-ai simţit după acea cursă?

Am fost foarte, foarte fericit! A fost visul meu să închei pe podium încă de când am aflat că această competiţie va avea loc în ţara mea natală. Să fiu prezent pe podium, în faţa propriilor fani, a fost cu adevărat emoţionant. Evident, am avut regrete, deoarece am fost foarte aproape să câştig tricoul cu stele, însă acestea au trecut imediat şi acum mă bucur pentru că mi-am împlinit visul!

– Ai fost dezamăgit să nu participi în Tour de l’Avenir şi la Campionatele Mondiale?

Da, chiar am fost, în special pentru că nu am mers în Tour de l’Avenir. M-am antrenat din greu, iar apoi mi-am dat seama că echipa noastră naţională nu va concura, din cauza unei greşeli comise atunci când a aplicat pentru o invitaţie. Aşteptam cu nerăbdare acea cursă. Absenţa de la Campionatele Mondiale a reprezentat o altă dezamăgire, mai ales că mi se potrivea circuitul. Însă am decis să mă concentrez pe noul sezon, în loc să mă las cuprins de amărăciune, cu atât mai mult cu cât semnasem deja cu Omega Pharma-Quick Step. Apoi am comentat pentru televiziunea cehă cursa de tineret de la Mondiale şi mi-a făcut plăcere, deşi prefer mai mult să concurez decât să comentez.

– Care este cea mai frumoasă amintire din anii petrecuţi la tineret?

M-am gândit mult la această întrebare, deoarece am avut parte de multe momente frumoase. Cred că aceasta a fost atunci când m-am aflat pe podium la Campionatele Europene.

– Ce obiective ai pentru primul sezon în World Tour?

Ştiu că va fi un pas uriaş, aşa că pentru mine cel mai important va fi să câştig experienţă şi să mă obişnuiesc cu un alt stil de cursă. Vreau să fiu un om important pentru echipă şi să îmi ajut colegii. De asemenea, îmi doresc ca atunci când voi beneficia de o oportunitate, să fiu pregătit pentru a profita de ea imediat.

– Ai discutat cu echipa despre cursele în care vei participa?

Da, îmi cunosc deja programul pentru primăvară. Cele mai multe curse vor fi noi pentru mine, dar pe unele le ştiu deja de la televizor.

– Eşti bun pe căţărările scurte şi dure. Vor fi clasicele din Ardeni şi cele din Italia obiectivele tale în viitor?

Sunt un all-rounder, însă e adevărat că ascensiunile scurte mi se potrivesc cel mai bine. Îmi plac cursele asemănătoare celor din Ardeni, chiar am avut ocazia să concurez în Liège–Bastogne–Liège sub 23 de ani şi mi-a plăcut mult. Categoric, în viitor îmi doresc să am evoluţii bune în clasicele din Ardeni.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: