Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Gianni Savio: “Nibali a fost cel mai puternic, Rui Costa a fost cel mai inteligent”

Imediat după Campionatele Mondiale, am discutat timp de câteva minute cu Gianni Savio, managerul lui Androni Giocattoli, şi totodată, selecţionerul echipei naţionale a Venezuelei. Puteţi citi mai jos ce a avut de spus acesta despre a 80-a ediţie a competiţiei şi planurile echipei sale pentru sezoanele următoare.

– Domnule Savio, sunteţi mulţumit de cum s-au descurcat rutierii venezueleni la Campionatele Mondiale?

Da, deoarece Yonder Godoy a fost în evadare, iar prezenţa sa acolo a reprezentat o bună promovare pentru Venezuela în întreaga lume. I-am spus în dimineaţa cursei că este important să meargă în prima evadare. A fost important şi pentru el, deoarece nu a fost deloc uşor să reuşească asta; să nu uităm că e un ciclist tânăr, în vârstă de numai 20 de ani. Merită felicitat. Îţi aminteşti că obiectivul nostru era să încheiăm cursa cu doi ciclişti, Carlos Ochoa şi Jackson Rodriguez. Din păcate, au fost implicaţi în două căzături, au întâmpinat apoi probleme mecanice şi au fost nevoiţi să abandoneze. Ne pare rău, pentru că am pregătit bine Campionatele Mondiale, însă cursa a fost foarte dificilă: 25 de naţiuni nu au terminat-o, iar 147 de rutieri au abandonat. Între aceştia s-au aflat câştigătorul Turului Franţei, învingătorul din Vuelta, campionul mondial din 2011 şi campionul olimpic din 2008. Fără acele căzături, cei doi venezueleni ar fi încheiat cursa.

– Credeţi că traseul a fost mai dificil decât s-au aşteptat mulţi? Am văzut cum cicliştii de clasice au avut probleme.

Aşa cum am spus şi înainte, Fabian Cancellara şi Philippe Gilbert erau principalii favoriţi la victorie, în opinia mea, şi tocmai de aceea am fost surprins că au fost distanţaţi pe căţărări. Oricum, să nu uităm că într-o cursă de o zi orice se poate întâmpla. Per total, nu cred că traseul a reprezentat principala problemă, ci ploaia, care a adus multe dificultăţi şi căzături.

– Ce impresie v-a lăsat lupta pentru aur?

Vincenzo Nibali a pregătit foarte bine cursa, dar a avut ghinion, deoarece ar fi putut câştiga tricoul curcubeu, dacă nu ar fi căzut. În ceea ce priveşte Spania, este incredibil, cu adevărat incredibil ce s-a întâmplat cu acea echipă. Alejandro Valverde ar fi trebuit să îi ia roata lui Rui Costa, lipsa sa de reacţie a fost o greşeală uriaşă. Pe de altă parte, poate nu a fost o eroare, iar Valverde chiar nu a mai avut forţa să îl urmeze. Doar el cunoaşte răspunsul la această întrebare.

– Aţi fost surprins de Rui Costa?

Nu chiar, deoarece câştigase de două ori Turul Elveţiei şi mai multe etape în Turul Franţei. Oamenii ştiu că este un rutier bun. La Florenţa, Nibali a fost cel mai puternic ciclist, iar Rui Costa a fost cel mai inteligent.

– Domnule Savio, campionul mondial va concura anul viitor pentru o echipă italiană. Care este viitorul ciclismului din această ţară, având în vedere numeroasele probleme financiare?

Sincer să fiu, chiar nu ştiu. La momentul actual, orice se poate întâmpla în viitor. În ceea ce ne priveşte, suntem liniştiţi: Androni a trimis la UCI documentele necesare pentru a fi înregistrată ca echipă Pro Continentală anul următor, iar în 2015 sau 2016 am putea deveni o grupare de World Tour.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: