Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Stuart O’Grady s-a retras din activitate

La doar o zi după încheierea ediţiei centenare a Turului Franţei, Stuart O’Grady a anunţat că va punct carierei de rutier, după aproape 19 sezoane. Ajuns la aproape 40 de ani, australianul îşi propusese la startul stagiunii să participe şi anul viitor în Marea Buclă, pentru a stabili un nou record de prezenţe, dar s-a răzgândit surprinzător, o decizie pe care mulţi au pus-o pe seama raportului ce va fi făcut public de o comisie a Senatului francez, cu privire la cicliştii care au folosit EPO în Turul Franţei din 1998.

Despre motivele aflate în spatele acestei hotărâri se pot scrie multe, la fel ca şi despre succesele obţinute de rutierul de la Antipozi în ultimele două decenii. Însă peste toate acestea se află o victorie magnifică, obţinută de Stuart O’Grady la ediţia din 2007 a Paris-Roubaix, atunci când a devenit primul australian din istorie învingător în “Infernul Nordului”. Prezent la start ca postura de “locotenent” al lui Fabian Cancellara, “Stuey” a plecat într-o evadare numeroasă ce s-a format cu 240 de kilometri înainte de sosire, a atacat când mai erau 20 de kilometri şi a ajuns singur pe legendarul velodrom din Roubaix.

A fost un triumf obţinut datorită calităţilor ce i-au definit cariera lui O’Grady – determinare, ambiţie, tărie de caracter şi o rezistenţă fizică incredibilă – un triumf care l-a făcut pe acesta să dea o declaraţie memorabilă: “În fiecare dimineaţă, când mă trezesc, revăd cum am trecut linia de sosire”.

Single Post Navigation

4 thoughts on “Stuart O’Grady s-a retras din activitate

 1. mihaicc on said:

  Parca si la Orica au avut un antrenor sau ciclist suspendat pentru ca a fost asociat intr-o poveste de dopaj. Poate ca a fost si ghidat in acest sens.

  • E posibil, dar nu cred ca va oferi cine stie ce amanunte. Interesant mi se pare ca in Turul Frantei din 1998 el era la echipa GAN, manageriata de Roger Legeay, actualul conducator al MPCC, un om care s-a declarat mereu impotriva dopajului.

 2. mihaicc on said:

  Iar cand Fignon a ajuns la Renault, vorbea ca lumea face ” le métier‎”. Probabil era vorba de amfetamine mai mult, dar tot nu era ceva „curat”. Nu aveai acelasi avantaj ca la EPO, dar tot era ceva.

  The acceptance of drug-taking in the Tour de France was so complete by 1930 that the rule book, distributed by Henri Desgrange, reminded riders that drugs would not be provided by the organisers. via wikipedia 🙂

 3. mihaicc on said:

  http://www.cyclingquotes.com/news/cq_ogrady_admits_doping_offence/

  „ORICA-GreenEDGE is proud to work in a sport that is at the forefront of the fight against doping and that we compete and win as a 100% clean team. The sport has undergone a revolution in setting up the right future for cycling and we consider ourselves one of the strongest advocates for this.”

  100% curati, acelasi motto pe care-l are si Sky.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: