Turul Franţei 2013 – favoriţii la tricoul galben
Chris Froome – nu mai este nimic nou de spus despre britanicul în vârstă de 28 de ani, care a dominat cursele pe etape din acest sezon aşa cum a făcut-o compatriotul său, Bradley Wiggins, în 2012. Turul Omanului, Criteriul Internaţional, Turul Romandiei şi Criteriul Dauphiné se află acum în palmaresul lui Froome, care a ratat un singur obiectiv, Tirreno-Adriatico. Acolo s-a putut vedea un punct slab nu doar al lui, ci şi al lui Sky: incapacitatea de a controla cursele pe căţărările scurte, cu pante dure, ce sar de 15%. Pe lângă asta, rutierul originar din Kenya are probleme şi pe coborâri, însă nu a fost testat încă serios pe acestea, ceea ce mai mult ca sigur se va întâmpla în Turul Franţei. Lider autoritar la Sky în absenţa lui Bradley Wiggins, Froome va beneficia de ajutorul unor rutieri care îl pot proteja indiferent de teren, precum Geraint Thomas, Ian Stannard, Kanstantsin Siutsou sau Richie Porte, acesta urmând să fie “locotenentul” său cel mai de încredere. Cum la contratimp şi pe munte e clar peste toţi adversarii săi, se pune întrebarea: cum poate fi învins? Răspunsul ar putea fi dat de contingentul căţărătorilor spanioli din cursă.
Alberto Contador – dacă ciclistul lui Saxo-Tinkoff trage linie după prima jumătate a stagiunii, rămâne cu un mare minus în dreptul său. Dublu câştigător al Turului Franţei, Contador a fost de nerecunoscut în 2013, nu atât pe munte, cât mai ales la contratimp, acolo unde a suferit câteva înfrângeri dureroase. În plus, în unele curse a pierdut în faţa “locotenenţilor” lui Chris Froome, ceea ce a avut darul de a amplifica problemele sale. Ibericul a pus toate clasările nereuşite fie pe seama alergiilor, fie pe seama formei mai slabe din momentul respectiv, precizând de fiecare dată că situaţia va fi cu totul alta în Marea Buclă. Practic, Contador a ales să joace totul pe o singură carte, pe principiul “ori la bal, ori la spital”. Susţinut de o echipă formată din căţărători, el este conştient că trebuie să aibă câţiva aşi în mânecă pentru a-l lua prin surprindere pe britanic, aşa cum a făcut cu Joaquim Rodriguez, în Vuelta din 2012. Tocmai de aceea, Alberto Contador va fi încă o dată principalul artizan al spectacolului, omul care va “aprinde artificiile” şi îşi va asuma riscuri.
Joaquim Rodriguez – deşi nu a mai strălucit în acest sezon la fel de puternic ca în precedentul, rutierul Katushei nu exclude o prezenţă pe podium la Paris. Ajuns la 34 de ani, “Purito” se va afla pentru doar a doua oară în Turul Franţei, după ediţia din 2010, când a câştigat o etapă şi a terminat pe şapte. Chiar dacă ascensiunile din Le Tour nu sunt atât de explozive precum cele din Vuelta, iar finişurile în căţărare nu oferă secunde de bonificaţie, Joaquim Rodriguez tot trebuie luat în seamă, deoarece are o experienţă vastă şi atacă atunci când puţini se aşteaptă. Nu ar fi deloc de mirare dacă spaniolul ar sta tot timpul în “trenuleţul” lui Sky, conservându-şi astfel energia, pentru ca apoi să accelereze în ultimul kilometru, atunci când cei mai mulţi oponenţi ar fi deja scuturaţi sau obosiţi. Tocmai pentru că podiumul reprezintă obiectivul său principal, lupta lui “Purito” nu se va da neapărat cu Chris Froome, ci cu restul adversarilor. Un motiv în plus pentru ca Turul Franţei 2013 să aducă o versiune mai calculată a lui Joaquim Rodriguez.
Alejandro Valverde – este posibil ca şi pentru liderul lui Movistar ediţia din acest an a Turului Franţei să fie “cântecul de lebădă”. Chiar dacă în Criteriul Dauphiné a părut mereu cu doi paşi în urma lui Chris Froome, iar atacurile sale nu au avut sare şi piper, Valverde promite să fie la un cu totul alt nivel în luna iulie, atunci când va trebui să profite de toată experienţa pe care a acumulat-o în precedentele cinci participări pentru a produce o surpriză. După Froome, ibericul are a doua cea mai solidă echipă din cursă, din care vor mai face parte Rui Costa, Nairo Quintana sau Jonathan Castroviejo. Pentru a-şi îndeplini obiectivul – un loc între primii trei – Valverde va trebui să iasă la atac în a doua jumătate a cursei, obligat şi de primul contratimp individual, în care este de aşteptat să piardă câteva minute. Totodată, pe măsură ce etapele vor trece, nu e exclusă o alianţă între el, Contador şi Rodriguez, la fel ca în Vuelta 2012, pentru a le pune constant probleme lui Froome şi Sky.
Cadel Evans – la startul sezonului, mulţi au crezut că australianul nu mai are niciun cuvânt de spus în Marile Tururi, însă acesta a demonstrat contrariul în luna mai, atunci când a terminat pe locul al treilea Turul Italiei, o performanţă remarcabilă la 36 de ani. Acum, o altă întrebare îl are în prim-plan pe Evans: se va recupera liderul lui BMC după efortul depus în Corsa Rosa? Conform propriilor declaraţii, răspunsul este da, ciclistul de la Antipozi fiind încrezător că lucrurile vor sta mai bine decât în 2010, atunci când a mai încercat dubla Il Giro – Le Tour. Şase dintre colegii pe care îi va avea alături în Marea Buclă au participat alături de el şi la ediţia din 2011, când s-a impus, un motiv în plus pentru ca fostul campion mondial să fie încrezător în şansele sale. Important pentru el va fi să nu piardă mult în contratimpul individual de la Mont-Saint-Michel şi în primul finiş în căţărare, la Ax 3 Domaines. O evoluţie bună acolo va conta mult pentru Evans, nu doar în raport cu adversarii lui, ci şi cu Tejay van Garderen, care anul trecut i-a luat faţa, iar acum este pregătit să devină liderul lui BMC, dacă situaţia o va cere din nou.
Alţi oameni de urmărit pentru clasamentul general: Daniel Martin, Ryder Hesjedal, Andrew Talansky, Thibaut Pinot, Pierre Rolland, Jurgen Van Den Broeck, Bauke Mollema, Thomas De Gendt, Andy Schleck, Jakob Fuglsang, Richie Porte, Nairo Quintana, Tejay van Garderen.
alex, ce crezi: daca in prima etapa montana cadel este ramas in urma il va astepta van garderen?
Eu asa cred, deoarece s-a intamplat si anul trecut, in Alpi. In plus, s-ar contrazice declaratiile cu faptele daca nu l-ai sustine pe liderul tau la prima problema intampinata.