Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după Amstel Gold Race

Roman Kreuziger încă mai există în ciclism: după două sezoane fără mari realizări la Astana (cu succese de etapă în Turul Trentino şi Il Giro), cehul în vârstă de 26 de ani a revenit în prim-plan odată cu victoria obţinută în Amstel Gold Race, prima a sa într-o clasică. Acţiunea rutierului echipei Saxo-Tinkoff a fost una pentru care acesta merită toate aprecierile, mai ales că a avut curajul să atace într-un moment când favoriţii îşi făceau calcule pentru finalul de pe Cauberg. Pe lângă încrederea pe care i-o va da, succesul de duminică mai are darul de a aduce linişte la Saxo, dar şi puncte extrem de importante pentru primirea licenţei World Tour şi în sezonul următor.

Victoria de duminică a fost prima după şapte ani obţinută de un ciclist în Amstel Gold Race în urma unei evadări solitare. Ca o coincidenţă, precedenta îi aparţinuse lui Frank Schleck, în 2006, aflat la acea vreme la CSC, actuala Saxo-Tinkoff. Curios, la fel ca atunci, diferenţa dintre învingător şi următorii clasaţi a fost tot de 22 secunde. Şi pentru ca lista coincidenţelor să continue, trebuie menţionat că Schleck şi Kreuziger sunt singurii oameni de curse pe etape care s-au impus în clasica olandeză din 2006 încoace.

Primul succes pentru Philippe Gilbert în tricoul de campion mondial este din ce în ce mai aproape. Dacă nu va veni la jumătatea săptămânii, în Flèche Wallonne, atunci acest lucru e foarte probabil să devină realitate duminică, în Liège–Bastogne–Liège. Rutierul lui BMC se află într-o continuă creştere de formă, spre deosebire de primăvară precedentă, când s-a chinuit în Ardeni, şi chiar dacă pare să nu mai atingă nivelul incredibil din 2011, tot va fi principalul favorit în “La Doyenne”. Singurul aspect la care mai trebuie să facă îmbunătăţiri e echipa, deoarece aceasta încă nu îi oferă susţinerea de care are nevoie.

Primăvara lui Peter Sagan s-a încheiat în anonimat. După o serie de succese şi locuri doi în cursele de o zi, slovacul în vârstă de 23 de ani a clacat în Amstel Gold Race şi a terminat doar pe 36, la aproape un minut în urma învingătorului. Practic, un motiv în plus pentru ca Sagan să nu participe în Flèche Wallonne şi să ia o perioadă de pauză, înainte de a începe pregătirea pentru Turul Franţei, acolo unde are drept obiectiv apărarea tricoului verde cucerit în 2012. Ceea ce s-a întâmplat în Amstel ar trebui să reprezinte şi un semnal pentru conducătorii lui Cannondale, care trebuie să îl protejeze pe învingătorul din Gent-Wevelgem şi să nu îi mai aglomereze calendarul (Sagan şi-a început sezonul la finalul lui ianuarie, iar de atunci a bifat 29 de zile de cursă, în cinci ţări de pe trei continente).

Unde se va opri Michal Kwiatkowski? Este o întrebare care trebuie pusă, după locul patru obţinut de polonez în Amstel Gold Race. În vârstă de 22 de ani, acesta pare că va deveni un mare all-rounder, fiind capabil să obţină rezultate importante atât în cursele de o zi (fie că acestea se desfăşoară în Flandra, fie în Ardeni), dar şi în curse pe etape (locul doi în Turul Algarve şi locul patru în Tirreno-Adriatico). Rutierul echipei Omega Pharma-Quick Step a impresionat pe toată lumea, la fel cum a făcut-o Peter Sagan în 2010, şi promite să aibă un viitor frumos în ciclism, mai ales că se află la o grupare care ştie cum să crească tinerele talente.

Mikel Astarloza a terminat doar pe 49, la un minut şi jumătate de diferenţă de Roman Kreuziger, dar bascul poate fi mulţumit de evoluţia sa, categoric cea mai bună din ultimii ani. 241 de kilometri a petrecut în evadare ciclistul lui Euskaltel, care a fost prins cu numai zece kilometri rămaşi până la sosire. Păcat că ziua sa a fost stricată de către organizatori, care l-au chemat de două ori pentru a-i acorda premiul acordat celui mai combativ rutier, şi tot de atâtea ori l-au trimis înapoi la autocar, după ce s-au răzgândit.

Noul traseu din Amstel primeşte o notă bună, ajutat nu doar de victoria obţinută de Roman Kreuziger, dar şi de dificultăţile pe care le ridică acum. În trecut, când cursa se încheia în căţărare, o accelerare a lui Philippe Gilbert precum cea de duminică era suficientă pentru ca acesta să se impună. Acum, marii favoriţi nu îşi mai permit astfel de atacuri, iar asta va duce la schimbarea strategiei, fiind important pentru candidaţii la victorie să aibă în prima jumătate a lui Cauberg un coleg care să impună ritmul şi să anihileze atacurile date devreme de către adversari.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Concluzii după Amstel Gold Race

  1. Myhay on said:

    Kreuziger este ciclistul meu favorit… sper ca pentru el forma buna sa continue si sa mai obtina un podium in ardeni si dece nu poate va fi liderul lui Saxo in Vuelta

    • Are o sansa in Liege-Bastogne-Liege, insa toti vor sta cu ochii pe el dupa ce a facut in Amstel, ii va fi infinit mai greu acolo. Inca nu se stie in ce Mare Tur va fi liderul lui Saxo, dar faptul ca va participa in Turul Romandiei ma face sa cred ca va lua startul in Giro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: