Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Amstel Gold Race 2013

Image

Cea mai “tânără” dintre clasicele Ardenilor, Amstel Gold Race a trecut încă de la înfiinţare prin foarte multe modificări: oraşele de start şi de sosire au fost schimbate, la fel şi traseul, precum şi locul în calendarul mondial. Cea mai recentă modificare importantă a fost făcută după Campionatele Mondiale din 2012, desfăşurate la Valkenburg: atunci, organizatorii clasicei olandeze au decis ca aceasta să nu se mai încheie în vârful lui Cauberg, ci după alţi 1800 de metri, parcurşi pe platoul ce îi urmează celebrului deal.

Asta a dus la alte schimbări pentru ediţia din 2013: numărul căţărărilor a crescut la 34, Cauberg va fi urcat de patru ori (în loc de trei, ca până acum), în timp ce şansele unei victorii venite după un atac dat înainte de ascensiunea finală au scăzut considerabil, în condiţiile în care combinaţia Keutenberg – Cauberg va figura acum în penultimul tur. Asta înseamnă că sunt şanse mari să se repete, într-o anumită măsură, scenariul de la Mondiale, când nu a fost realizată o selecţie serioasă înainte de ultima urcare pe Cauberg.

În acest caz, lupta favoriţilor va începe cu puţin timp înainte de a ajunge pe Cauberg, obiectivul lor fiind să prindă o poziţie cât mai bună pe ascensiunea în lungime de 1200 de metri (pantă medie 5,8%, pantă maximă 12%). Un atac acolo trebuie să fie foarte bine gândit şi dublat de nişte picioare puternice, deoarece noul traseu schimbă datele problemei. Cum diferenţele în vârful lui Cauberg nu vor fi mari, rutierii care au de gând să plece în solitar au nevoie şi de calităţi de rouleur pentru a rezista încă aproximativ doi kilometri, cu atât mai mult cu cât vântul poate fi un factor pe acel platou.

Condiţiile meteo se anunţă excelente pentru cursa de duminică, 20 de grade Celsius, cea mai ridicată temperatură pentru o clasică de la începutul sezonului. Este un aspect important pentru rutieri, care nu vor mai avea acum şi grija vremii, o eventuală ploaie reprezentând un factor în plus de stres şi risc pe drumurile întortocheate ale Olandei.

Cine îl poate opri pe Peter Sagan?

În mare, aceasta este întrebarea la care se rezumă a 48-a ediţie a clasicei din Olanda. În urmă cu un an, slovacul a terminat pe trei, doar lipsa experienţei fiind cea care l-a împiedicat să încheie primul, Sagan fiind nevoit atunci să se mulţumească doar cu locul al treilea, după Enrico Gasparotto şi Jelle Vanendert. De atunci, rutierul echipei Cannondale a progresat incredibil şi a ajuns o adevărată sperietoare pentru aproape toţi cicliştii de clasice.

Recent, el a demonstrat de ce este principalul favorit la victorie în Amstel Gold Race, după ce a câştigat Brabantse Pijl, o cursă în care a dus trena, a răspuns la atacuri şi a avut la final forţa de a-l învinge la sprint pe campionul mondial, Philippe Gilbert. Exceptând accidentările sau problemele mecanice, acesta poate pierde cursa doar dacă mai multe echipe reuşesc să îşi plaseze oameni într-o evadare formată târziu, în penultimul tur. În cazul unei astfel de alianţe, responsabilitatea de a organiza o urmărire ar cădea doar pe Cannondale, care ar putea claca într-o astfel de situaţie.

Teoretic, Philippe Gilbert este principalul adversar al lui Sagan, cel puţin după locul secund din Brabantse Pijl. Practic, s-ar putea ca lucrurile să nu stea chiar aşa, deoarece belgianul în vârstă de 30 de ani încă nu pare să fie în forma care i-a adus două victorii în Amstel Gold Race şi tricoul curcubeu, fiind devansat la toate capitolele de rivalul din Slovacia. O clasare pe podium pare în acest moment cea mai bună variantă pentru ciclistul lui BMC, al cărui mare obiectiv rămâne câştigarea Liège–Bastogne–Liège.

Lupta dintre Peter Sagan şi Philippe Gilbert poate fi speculată de un rutier aflat într-o creştere evidentă de formă, lucru demonstrat prin cele două victorii de etapă bifate în Turul Cataluniei şi Turul Ţării Bascilor. Este vorba despre Simon Gerrans, care e outsiderul perfect: viclean, cu intuiţie, un sprint excelent şi foarte bun pe căţărările scurte, explozive. În plus, australianul are şi o echipă puternică, din care nu vor lipsi Michael Albasini, Simon Clarke şi Pieter Weening, capabili să îi fie alături până pe finalul cursei.

La Mondiale, Edvald Boasson Hagen a terminat pe doi, însă nu norvegianul va fi liderul lui Sky, ci Sergio Henao, aspect subliniat şi de colegul său, Jonathan Tiernan-Locke. Bronzul de la Valkenburg, Alejandro Valverde, speră să obţină primul succes în Ardeni după cinci ani, în timp ce Enrico Gasparotto va încerca să îşi apere trofeul cucerit în 2012, în ciuda accidentului suferit la antrenamente, acolo unde a fost lovit de un camion. Italia îşi va pune speranţele şi în Damiano Cunego, învingătorul din 2008, în timp ce Moreno Moser va fi un pariu mai riscant, în condiţiile în care va trebui să îl ajute pe Sagan.

În ultimele sezoane, Joaquim Rodriguez a fost considerat un favorit în Amstel Gold Race, însă lucrurile nu ar mai trebui să stea astfel şi acum, deoarece finalul nu îl mai avantajează pe rutierul Katushei, care nu are cum să obţină dintr-un atac pe Cauberg un avans suficient de mare pentru a rezista până la sosire. E adevărat, “Purito” a câştigat Turul Lombardiei într-o astfel de manieră, dar ultimii kilometri de acolo au arătat cu totul altfel.

Încă o dată, Blanco va fi principala speranţă a gazdelor, însă victoria pare greu de obţinut, în condiţiile în care Bauke Mollema a ratat Turul Ţării Bascilor (o cursă importantă pentru pregătirea sa), în timp ce Tom-Jelte Slagter nu se mai află la nivelul din luna ianuarie, când s-a impus în Turul Down Under. Tot undeva din planul al doilea vor veni Thomas Voeckler, Bjorn Leukemans, Tony Gallopin şi Gianni Meersman, dar aceştia vor avea nevoie de o conjunctură favorabilă pentru a da lovitura.

Lista completă de start pentru Amstel Gold Race poate fi găsită aici.

Cum se poate încheia cursa?

Cel mai probabil, cu un sprint dintr-un grup redus. În ultimii ani, doar doi oameni au câştigat dintr-o evadare, Frank Schleck (2006) şi Serguei Ivanov (2009). În condiţiile în care traseul s-a schimbat faţă de acele ediţii, iar finalul nu mai e în căţărare, este şi mai greu de crezut că rezultatul poate fi altul,

Spre deosebire de clasicele pe pavate sau de Liège–Bastogne–Liège, ultima cursă de o zi din Ardeni, Amstel Gold Race oferă extrem de rar un astfel de învingător, atacurile de la distanţă fiind de cele mai multe ori sortite eşecului. Un motiv în plus pentru care Peter Sagan va porni ca mare favorit în cursa de duminică.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: