Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Katusha, fără licenţă World Tour

Argos-Shimano sau Saxo-Tinkoff? Aceasta era întrebarea la care se rezuma procesul de acordare a licenţelor World Tour pentru anul viitor. Pe de o parte, John Degenkolb şi Marcel Kittel, doi sprinteri care au obţinut 25 de victorii în 2012, dintre care opt în curse din World Tour. De cealaltă parte, Alberto Contador, cel mai bun rutier de Mari Tururi din ultimii ani, totodată, câştigătorul Turului Spaniei. O luptă ce se anunţa foarte strânsă, o luptă în care s-a implicat şi Oleg Tinkov, care a încercat prin tot felul de declaraţii să pună presiune pe Comisia de Licenţiere a UCI, astfel încât aceasta să o aleagă pe Saxo-Tinkoff, în detrimentul adversarei din Olanda.

În ierarhia punctelor luate în considerare pentru criteriul sportiv, Argos era pe locul 16, în timp ce Saxo-Tinkoff ocupa poziţia a 20-a. Aşadar, lucrurile nu stăteau deloc bine pentru gruparea daneză, mai ales că Amaury Sport Organisation, compania care patronează Turul Franţei, i-a transmis lui Alberto Contador că nu va fi invitat la startul ediţiei din 2013, dacă formaţia sa nu se va afla în primul eşalon valoric. Un mesaj care nu va mai fi pus în practică, deoarece luni, 10 decembrie, UCI a decis ca atât Saxo, cât şi Argos să facă parte din World Tour. În schimb, Katusha a fost eliminată de acolo, o hotărâre care a stârnit imediat rumoare în lumea ciclismului.

Posibile explicaţii

Iniţial, Katusha se afla pe lista provizorie cu cele 15 echipe admise în World Tour sezonul următor, iar conducătorii echipei ruse nu îşi făceau nicio problemă, mai ales că Igor Makarov, patronul echipei, este membru al UCI şi e recunoscut pentru influenţa sa puternică, nu doar în lumea sportului, ci şi în cea politică. În plus, forul de la Aigle nu a anunţat nici în trecut, dar nici acum că gruparea manageriată de Viatcheslav Ekimovar avea probleme cu îndeplinirea unuia dintre cele patru criterii luate în considerare: sportiv, etic, financiar şi administrativ.

Imediat după ce UCI a publicat lista cu cele 18 echipe care vor face parte din World Tour în 2013, au apărut mai multe supoziţii privind motivul pentru care Katusha nu a primit licenţa, iar acestea merită trecute în revistă, în condiţiile în care toate par plauzibile:

– încă de acum un an, numele lui Igor Makarov începuse să fie vehiculat ca posibil succesor al lui Pat McQuaid la preşedinţia Uniunii Cicliste Internaţionale; conştient de acest lucru, irlandezul a încercat să îi arate magnatului rus că este mai puternic, însă asta s-ar putea întoarce curând împotriva sa, deoarece Makarov e genul de om care are întotdeauna ultimul cuvânt

– un alt motiv adus în discuţie a fost criteriul etic, tradus în numirea lui Viatcheslav Ekimov, fostul coleg al lui Lance Armstrong de la US Postal, în funcţia de manager al Katushei; dacă acesta este cazul, merită pusă următoarea întrebare: ce caută în World Tour Astana, Lampre, Saxo-Tinkoff sau RadioShack-Nissan, echipe care au avut probleme cu dopajul, într-o formă sau alta?

– în fine, o altă teorie avansată ţine de îndepărtarea germanului Hans-Michael Holczer, fostul manager al echipei, şi înlocuirea lui cu Viatcheslav Ekimov; Holczer a fost adus la recomandarea UCI, care l-a prezentat ca pe un om de încredere, capabil să schimbe sportul, dar a fost îndepărtat după numai un an, din cauza conflictului pe care l-a avut cu Joaquim Rodriguez

Indiferent de motivul Uniunii Cicliste Internaţionale, este extrem de frustrant pentru toată lumea faptul că aceasta nu a spus de ce nu i-a acordat licenţa Katushei, formaţie care în 2012 a terminat pe locul secund în clasamentul pe echipe şi l-a dat pe câştigătorul ierarhiei individuale, Joaquim Rodriguez. Spaniolul, cel mai complet rutier al sezonului, a fost şi unul dintre principalii protagonişti în cursele în care a participat, câştigând două clasice (Flèche Wallonne şi Turul Lombardiei) şi terminând pe podium două Mari Tururi (Il Giro şi La Vuelta). Mai mult, Katusha a bifat nu mai puţin de 27 de succese în acest an, dintre care 16 au fost în curse aflate în calendarul World Tour.

Ce se va întâmpla acum

În mod normal, Katusha poate face apel la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, dar pentru asta trebuie să ştie exact motivul pentru care a fost exclusă din World Tour. Oficialii grupării ruse nu au oferit nicio reacţie, dar au lăsat de înţeles că nu au idee de ce nu au primit licenţa. De cealaltă parte, UCI dă senzaţia că se joacă cu focul acum, când este o nevoie acută de transparenţă în ciclism, iar Pat McQuaid ar putea plăti în curând cu postul pentru asta.

Fără licenţă şi retrogradată în eşalonul Pro Continental, Katusha va trebui să aplice pentru a primi invitaţii în cursele din calendarul internaţional. Cel mai probabil, având în vedere lotul şi mai ales faptul că din acesta face parte şi Joaquim Rodriguez, Katusha pare a fi sigură de invitaţii pentru Turul Cataluniei, Turul Ţării Bascilor, clasicele din Ardeni, Clasica San Sebastian şi Turul Spaniei. De asemenea, în funcţie de programul lui “Purito”, RCS Sport ar putea fi convinsă să primească echipa manageriată de Viatcheslav Ekimov în Tirreno-Adriatico, Turul Italiei sau Turul Lombardiei, dar curse ca Paris-Nisa, Turul Romandiei, Criteriul Dauphiné, Turul Elveţiei şi Turul Franţei au în dreptul lor un mare semn de întrebare.

Câteva voci spun că Joaquim Rodriguez nu şi-a prelungit încă înţelegerea cu Katusha, iar acest lucru s-ar putea dovedi un dezastru pentru echipa din Rusia. În mod normal, ibericul are o clauză în contract ce îi permite să plece la o altă echipă, chiar dacă perioada de transferuri s-a încheiat, în cazul în care actuala sa echipă nu mai face parte din prima divizie. Deşi este un ciclist scump, Rodriguez e şi foarte căutat, atât pentru punctele obţinute anul acesta, cât şi pentru calităţile lui, iar o mutare a sa în următoarele săptămâni ar putea deveni realitate.

Totodată, excluderea Katushei din World Tour va avea un impact negativ şi asupra echipelor puternice din divizia Pro Continentală: NetApp-Endura, MTN-Qhubeka, Cofidis sau IAM Cycling Team vor vedea cum şansele lor de a fi prezente la startul unor curse de World Tour în 2013 vor fi reduse considerabil, în condiţiile în care Katusha va porni, în mod normal, cu prima şansă atunci când organizatorii se vor gândi la grupările cărora le vor acorda invitaţii.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: